
Putin introduce în legislație conceptul de „genocid împotriva poporului sovietic” și înăsprește reglementările contra „agenților străini”
Președintele rus Vladimir Putin a introdus luni în legislație conceptul de „genocid împotriva poporului sovietic” comis în timpul Marelui Război Patriotic, cum numește Rusia al Doilea Război Mondial, înainte de aniversarea pe 9 mai a 80 de ani de la victoria Armatei Roșii asupra Germaniei naziste, relatează agenția EFE și Agerpres.
Potrivit portalului de informații juridice al guvernului rus, legea promulgată de Putin reglementează atât păstrarea memoriei victimelor acelui genocid cât și securitatea și întreținerea mormintelor acestor victime, precum și construirea de monumente și organizarea de ceremonii comemorative. Actul normativ, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2026, stabilește de asemenea un mecanism de căutare a locurilor de înhumare și a gropilor comune pentru a aduce victimelor omagiul meritat.
Numeroase tribunale regionale ruse au recunoscut în ultimele luni crimele comise de naziști în Uniunea Sovietică drept genocid. Obiectivul este 'de a nu permite trecerea sub tăcere și denaturarea adevăratelor evenimente ale celui de-al Doilea Război Mondial și a rolului istoric al Uniunii Sovietice', obiectiv care de asemenea servește la 'apărarea intereselor naționale ale Federației Ruse', se arată într-o motivare judiciară.
Într-o declarație acordată duminică, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a descris drept 'de neînțeles că Uniunea Europeană dorește în mod deschis să revigoreze ideologia europeană a nazismului', referindu-se la ajutorul militar oferit de statele europene Ucrainei în războiul cu Rusia. De asemenea, oficiali ruși de rang înalt au acuzat autoritățile germane că emulează nazismul prin furnizarea de arme Ucrainei.
Potrivit statisticilor oficiale, peste 26 de milioane de cetățeni sovietici au murit în Marele Război Patriotic, dintre care peste opt milioane au fost soldați.
Președintele Putin a promulgat de asemenea amendamente legislative care înăspresc măsurile contra persoanelor considerate „agenți străini”.Astfel, de acum înainte, pe lângă ONG-uri și alte persoane și entități sprijinite din străinătate, vor fi considerate agenți străini de asemenea persoanele care „contribuie la aplicarea deciziilor organizațiilor internaționale la care Rusia nu participă” sau care „ajută entități statale străine să desfășoare activități îndreptate împotriva securității” Rusiei.
Pe această listă vor fi incluse de asemenea persoanele care 'implică cetățeni, inclusiv minori, în culegerea de informații despre activități tehnico-militare ce ar putea fi folosite pentru a aduce prejuducii' Rusiei.
Este de asemenea prevăzută posibilitatea de inițiere a unor proceduri judiciare în lipsă împotriva 'agenților străini' care au fugit din țară și au comis 'acțiuni ilegale împotriva Rusiei din străinătate', noua legislație enunțând inclusiv o listă cu 20 de infracțiuni pentru care agenții străini puteau fi judecați în lipsă.
Germania // Miniștrii noului guvern al cancelarului Merz, învestiți oficial în funcție
Breaking news
Friedrich Merz a fost ales cancelar al Germaniei din a doua încercare
Ucraina și Rusia au făcut schimb de prizonieri
Friedrich Merz nu a obţinut suficiente voturi pentru a fi ales cancelar al Germaniei
Friedrich Merz urmează să fie validat de Bundestag în funcția de cancelar al Germaniei
Breaking news
Cătălin Predoiu a fost desemnat premier interimar al României
România: Ilie Bolojan a luat act de demisia lui Marcel Ciolacu; premierul interimar - desemnat marți
România: PSD a decis să iasă din coaliția de guvernare; Ciolacu își depune demisia din funcția de premier
Aliații încearcă să ajungă la un acord pentru furnizarea mai multor sisteme Patriot pentru Ucraina
VIDEO // Șeful delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, mesaj de Ziua Europei: „Celebrăm unitatea, pacea și prosperitatea — valori fundamentale care ne unesc”
GALERIE FOTO // Ziua Europei, în obiectivul MOLDPRES. Sărbătorim libertatea și solidaritatea
LIVE // Miting la Complexul memorial „Eternitate”. Maia Sandu: „Republica Moldova își comemorează eroii și celebrează victoria păcii”
Ploile şi vremea posomorâtă se menţin în ziua de 9 mai
Ziua Victoriei și Ziua Europei, sărbătorite în Republica Moldova printr-o serie de evenimente
Zelenski a discutat la telefon cu Trump
Primul discurs al Papei Leon al XIV-lea: Un apel la pace și o Biserică deschisă tuturor
R. Moldova va putea avea ambasadori în străinătate cu sediul la Chișinău
Premierul Dorin Recean oferă detalii despre acordul pe care îl va semna la Chișinău cu Marta Kos, comisar UE
R. Moldova va emite pașapoarte și documente de călătorie adaptate la standardele europene de securitate
Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe noul Suveran Pontif
Premierul Dorin Recean: „Pe 9 Mai vom sărbători victoria păcii”
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori