
Secretarul general NATO, Mark Rutte, a vizitat Odesa și a declarat sprijin „neclintit” pentru Ucraina
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a vizitat oraşul Odesa din sudul Ucrainei împreună cu preşedintele Volodimir Zelenski. Șeful NATO şi-a declarat sprijinul „neclintit” pentru Ucraina în urma atacului rusesc de la Sumî din Duminica Floriilor, în care au murit cel puţin 35 de persoane şi au fost rănite peste 100, comunică MOLDPRES cu referire la News.ro.
Vizita lui Rutte a avut loc în timp ce Statele Unite - puterea dominantă din NATO - încearcă să medieze o încetare a focului între Rusia şi Ucraina şi a urmat unor noi critici la adresa lui Zelenski din partea preşedintelui american Donald Trump.
Rutte a declarat în Ucraina că alianţa formată din 32 de membri susţine în continuare cu tărie Kievul, chiar dacă sprijină şi iniţiativa de pace a lui Trump.
„NATO este alături de Ucraina”, a declarat Rutte într-o conferinţă de presă cu Zelenski.
„Dumneavoastră şi cu mine ştim că acest lucru a fost adevărat tot timpul. Ştiu, de asemenea, că unii au pus sub semnul întrebării sprijinul NATO în ultimele două luni. Dar să nu existe nicio îndoială: Sprijinul nostru este de neclintit”, a asigurat şeful NATO.
Rutte a spus că el şi Zelenski au vorbit despre discuţiile pe care administraţia Trump le poartă atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina.
„Aceste discuţii nu sunt uşoare - nu în ultimul rând în urma acestei violenţe îngrozitoare - dar cu toţii susţinem eforturile preşedintelui Trump pentru pace”, a ţinut să spună Rutte, considerând totodată „scandaloase” şi „teribile” atacurile sistematice ale Rusiei împotriva civililor din Ucraina.
Trump l-a acuzat pe Zelenski de declanşarea războiului, deşi acesta a început când forţele ruseşti au invadat Ucraina, în februarie 2022. În schimb, Rutte a spus că nu există „nicio îndoială” că Moscova a început conflictul „Rusia este agresorul, Rusia a început acest război. Nu există nicio îndoială”, a punctat el.
Zelenski şi Rutte au vizitat la Odesa un spital în care soldaţii ucraineni răniţi se recuperau.
Zelenski a declarat că obiectivul principal al discuţiilor cu Rutte a fost consolidarea apărării aeriene a Ucrainei.
„Absolut toată lumea vede cât de urgentă este nevoia Ucrainei de sisteme de apărare aeriană şi de rachete pentru acestea”, a spus el pe X, menţionând sistemele Patriot, fabricate în principal de companiile americane de apărare Raytheon şi Lockheed Martin. „Sistemele Patriot sunt arme defensive, iar noi nu doar cerem Patriot-uri - suntem gata să le achiziţionăm”, a subliniat Zelenski.
„Aceasta este o chestiune pur politică - sistemele sunt disponibile în lume, rachetele pentru Patriot sunt, de asemenea, disponibile şi dacă vom avea suficientă protecţie împotriva loviturilor balistice ruseşti depinde în întregime de deciziile politice”, a subliniat Zelenski.
Duminică, într-un interviu pentru CBS, preşedintele Zelenski declarase că Ucraina este gata să cumpere 10 sisteme Patriot de la SUA pentru 15 miliarde de dolari şi a menţionat că partenerii europeni sunt dispuşi să contribuie la finanţare. În martie, Trump se angajase să coopereze cu preşedintele Zelenski pentru a obţine sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru Ucraina.luni, şeful Casei Albe a părut să nu fie de acord şi l-a învinuit practic pe Zelenski că a început războiul cu Rusia.
„O, nu ştiu. Întotdeauna caută să cumpere rachete. Când începi un război, ştii că poţi câştiga războiul, nu? Nu începi un război împotriva cuiva care este de 20 de ori mai mare decât tine şi apoi speri că oamenii îţi dau ţie nişte rachete”, a spus Trump, întrebat despre propunerea lui Zelenski de a cumpăra rachete Patriot din SUA.
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Un templu pre-incaș a fost descoperit în Bolivia
Zelenski a discutat cu Donald Trump despre sprijinul pentru Ucraina și perspectivele unui acord de pace
Rusia și Ucraina au efectuat un nou schimb de prizonieri. Zelenski: „Oamenii noștri sunt acasă”
Vicepreședintele unei companii petroliere din Rusia a murit, după ce ar fi căzut de la etajul 17
Un val de frig record loveşte Argentina, Chile şi Uruguay, provocând moartea a 15 persoane
Donald Trump spune că este dezamăgit de Putin după ultima convorbire telefonică
Chinezii vor să străpungă scoarța terestră a Pământului
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial
Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”
„Unitatea este puterea noastră”, premierul Dorin Recean, în dialog cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri și reprezentanți ai sectoarelor educației, culturii, media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia
Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Prim-ministrul Dorin Recean, în discuții cu Daniela DiPierro, însărcinat cu afaceri ad interim al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova
Președinta Maia Sandu în vizită la Varșovia: „R. Moldova este mândră să fie alături de Polonia și împreună să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”
ANSA lansează un nou modul digital de înregistrare pentru fermele de porci
Președintele Cehiei: „Putin nu va fi veșnic la putere în Rusia”
Pentru mâine, meteorologii au anunțat Cod galben de caniculă în Republica Moldova
Trafic record de pasageri în luna iunie pe Aeroportul Chișinău: peste 620.000 de pasageri