
SUA părăsesc grupul care îi investighează pe liderii responsabili de războiul din Ucraina
Departamentul de Justiție al SUA a informat oficiali europeni că Statele Unite se retrag din grupul multinațional creat pentru a investiga liderii responsabili de invazia Ucrainei, între care se regăsește și președintele rus Vladimir Putin, relatează luni The New York Times, preluat de EFE, AGERPRES și MOLDPRES.
Grupul a fost creat pentru a trage la răspundere liderii Rusiei, alături de aliații săi din Belarus, Coreea de Nord și Iran, pentru o categorie de delicte, definite drept agresiune, conform dreptului internațional, cum ar fi încălcarea suveranității unei alte țări.
Ziarul din New York, care citează surse familiarizate cu acest subiect, indică faptul că decizia de retragere din Centrul Internațional pentru Judecarea Delictelor de Agresiune împotriva Ucrainei, la care administrația președintelui democrat Joe Biden s-a alăturat în 2023, este cel mai recent indiciu că Donald Trump se îndepărtează de angajamentul președintelui anterior de a-l trage personal la răspundere pe Putin pentru crimele comise împotriva Ucrainei.
Decizia - au declarat persoane familiare cu situația - urmează să fie anunțată luni printr-un e-mail adresat personalului și membrilor organizației-mamă a grupului, Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Justiție Penală, cunoscută sub numele de Eurojust.
Statele Unite au fost singura țară din afara Europei care a cooperat cu grupul, trimițând un procuror de rang înalt al Departamentului de Justiție la Haga pentru a colabora cu anchetatori din Ucraina, statele baltice și România.
Actuala administrație a președintelui Donald Trump reduce, de asemenea, activitatea echipei care se ocupă de crime de război în cadrul departamentului, creată în 2022 de procurorul general de la acea vreme, Merrick B. Garland, și formată din procurori cu experiență.
Scopul său a fost să coordoneze eforturile Departamentului de Justiție pentru a-i urmări în justiție pe rușii responsabili pentru atrocitățile comise după invadarea Ucrainei în urmă cu trei ani, adaugă Times.
În timpul administrației Biden, echipa, cunoscută sub numele de WarCAT, s-a concentrat pe o funcție importantă de susținere: oferirea de sprijin logistic, instruire și asistență directă procurorilor ucraineni suprasolicitați și forțelor de ordine în depunerea acuzațiilor pentru crime de război comise de ruși în instanțele ucrainene.
Administrația Trump nu a dat niciun motiv pentru retragerea din grupul de anchetă, în afară de aceeași explicație pentru alte decizii de personal și de politică: necesitatea realocării resurselor, au declarat pentru The New York Times oameni familiarizați cu situația, care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru că nu au fost autorizați să vorbească public despre măsuri.
Discuțiile ministeriale de la Londra asupra războiului din Ucraina au fost amânate
Un tunel-record va lega Danemarca de Germania. O revoluție în infrastructura europeană
Şapte persoane au fost ucise după un atac cu drone asupra regiunii Dnipropetrovsk
Volodmir Zelenski anunță că Ucraina este pregătită să discute cu Rusia de îndată ce va fi în vigoare o încetare a focului
Putin propune înghețarea liniei frontului în Ucraina, potrivit Financial Times
Explozie puternică la un arsenal militar din Rusia; mai multe localități, evacuate
Putin introduce în legislație conceptul de „genocid împotriva poporului sovietic” și înăsprește reglementările contra „agenților străini”
Serviciile de informații militare olandeze avertizează că Rusia își intensifică atacurile hibride contra Europei
Funeraliile Papa Francisc vor avea loc sâmbătă
De Ziua Drapelului de Stat, clădirea Serviciului Vamal a fost iluminată în culorile tricolorului
REPORTAJ MOLDPRES: Ungheni, cap de pod, poartă europeană de vest, localitatea ce dă speranţe R. Moldova
În sectoarele capitalei sunt organizate târguri cu produse și mărfuri autohtone
Pompierii îndeamnă cetățenii să respecte măsurile de prevenire a incendiilor de Paștele Blajinilor
Președinta Maia Sandu de Ziua Drapelului de Stat: „Să purtăm tricolorul nu doar în piept, ci și în suflet”
Mormântul Papei Francisc din bazilica Santa Maria Maggiore a fost deschis publicului
Duminică, vremea se răcește
De Ziua Drapelului de Stat, un tricolor a fost arborat în vârful unui pilon instalat pe „Linia independenței energetice a țării - Vulcănești - Chișinău”
De Paștele Blajinilor, în capitală va fi asigurat transport gratuit spre cimitirul „Sfântul Lazăr”
Președinta Maia Sandu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Sub acest steag, am ales mereu pacea, libertatea și dreptatea”
Premierul Dorin Recean: „Sub tricolor, Moldova a revenit la grafia latină și la limba română, a cerut libertatea și a făurit drumul independenței”
Speakerul Igor Grosu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Ziua Drapelului este despre noi toți, despre credința că Moldova poate și trebuie să reușească”
Premierul Dorin Recean, de Ziua Drapelului de Stat: „Este steagul care ne însoțește în toate momentele importante ale vieții și ne amintește că, oriunde am fi, purtăm aceleași culori, aceeași demnitate, aceeași speranță”
GALERIE FOTO // Moldovenii sărbătoresc Paștele Blajinilor
Creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele Blajinilor
LIVE // Evenimentul dedicat Zilei Drapelului Republicii Moldova