
SUA părăsesc grupul care îi investighează pe liderii responsabili de războiul din Ucraina
Departamentul de Justiție al SUA a informat oficiali europeni că Statele Unite se retrag din grupul multinațional creat pentru a investiga liderii responsabili de invazia Ucrainei, între care se regăsește și președintele rus Vladimir Putin, relatează luni The New York Times, preluat de EFE, AGERPRES și MOLDPRES.
Grupul a fost creat pentru a trage la răspundere liderii Rusiei, alături de aliații săi din Belarus, Coreea de Nord și Iran, pentru o categorie de delicte, definite drept agresiune, conform dreptului internațional, cum ar fi încălcarea suveranității unei alte țări.
Ziarul din New York, care citează surse familiarizate cu acest subiect, indică faptul că decizia de retragere din Centrul Internațional pentru Judecarea Delictelor de Agresiune împotriva Ucrainei, la care administrația președintelui democrat Joe Biden s-a alăturat în 2023, este cel mai recent indiciu că Donald Trump se îndepărtează de angajamentul președintelui anterior de a-l trage personal la răspundere pe Putin pentru crimele comise împotriva Ucrainei.
Decizia - au declarat persoane familiare cu situația - urmează să fie anunțată luni printr-un e-mail adresat personalului și membrilor organizației-mamă a grupului, Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Justiție Penală, cunoscută sub numele de Eurojust.
Statele Unite au fost singura țară din afara Europei care a cooperat cu grupul, trimițând un procuror de rang înalt al Departamentului de Justiție la Haga pentru a colabora cu anchetatori din Ucraina, statele baltice și România.
Actuala administrație a președintelui Donald Trump reduce, de asemenea, activitatea echipei care se ocupă de crime de război în cadrul departamentului, creată în 2022 de procurorul general de la acea vreme, Merrick B. Garland, și formată din procurori cu experiență.
Scopul său a fost să coordoneze eforturile Departamentului de Justiție pentru a-i urmări în justiție pe rușii responsabili pentru atrocitățile comise după invadarea Ucrainei în urmă cu trei ani, adaugă Times.
În timpul administrației Biden, echipa, cunoscută sub numele de WarCAT, s-a concentrat pe o funcție importantă de susținere: oferirea de sprijin logistic, instruire și asistență directă procurorilor ucraineni suprasolicitați și forțelor de ordine în depunerea acuzațiilor pentru crime de război comise de ruși în instanțele ucrainene.
Administrația Trump nu a dat niciun motiv pentru retragerea din grupul de anchetă, în afară de aceeași explicație pentru alte decizii de personal și de politică: necesitatea realocării resurselor, au declarat pentru The New York Times oameni familiarizați cu situația, care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru că nu au fost autorizați să vorbească public despre măsuri.
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Marea Britanie anunță un nou acord de apărare cu Ucraina: 5.000 de rachete antiaeriene și sprijin economic extins
Întrevederea Rubio-Lavrov: Washingtonul este dezamăgit de lipsa de progres în acordul de pace
Uniunea Europeană va mobiliza 2,3 miliarde de euro pentru reconstrucție în Ucraina
Moţiunea de cenzură împotriva șefei Comisiei Europene a fost respinsă de Parlamentul European cu o largă majoritate
Furtuna a făcut ravagii în România: în 34 de localități din 17 județe și Bucureștiul au fost înregistrate pagube
Banca Națională a Bulgariei lansează emisiunea de monede euro, după confirmarea aderării țării la zona euro
DW: Energia solară devine, în premieră, principala sursă de energie în UE
Atac masiv asupra Kievului, înaintea întrevederii dintre Rubio și Lavrov. Sunt morți și răniți
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Drumul R34, în plin proces de reabilitare: 83 km de infrastructură modernizată în sudul țării #MoldovaPoate
Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate pot difuza doar mesaje de interes public aprobate de CEC
Clădirile serviciilor sociale, transformate în spații eficiente energetic. Parteneriat între Ministerul Energiei și Fundația Soros Moldova
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Peste 14.000 de solicitări la Serviciul de Urgență în ultima săptămână. 120 de victime în urma accidentelor rutiere
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței: „Un partener strategic și prieten loial”
Trei persoane, condamnate pentru trafic de influență la obținerea frauduloasă a certificatelor medicale pentru permisul de conducere
Circa 29 milioane de lei au fost direcționați agricultorilor de către AIPA în perioada 7-11 iulie
Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și autoritățile responsabile
Spații gratuite pentru copii la locul de muncă al părinților. Alexei Buzu: „Construim un mediu de lucru mai prietenos pentru familii”