ro
Oficial
16 Iulie, 2025 / 04:45
/ Acum 14 ore

Dorin Recean: Digitalizarea este unul dintre segmentele care catalizează parcursul european al R. Moldova

Realizările Republicii Moldova în domeniul digitalizării, consolidarea securității cibernetice, protejarea spațiului digital și lupta împotriva dezinformării au fost subiectele discutate de către premierul Dorin Recean în cadrul întrevederii cu vicepreședinta executivă a Comisiei Europene pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație, Henna Virkkunen, comunică MOLDPRES.

Premierul Dorin Recean a accentuat că Republica Moldova avansează accelerat în parcursul european, iar digitalizarea este unul dintre segmentele care catalizează acest proces.

„Construim capacitate administrativă, prin implicarea societății civile și a mediului de afaceri, pentru a livra continuu rezultate. Vă mulțumim pentru expertiza și asistența pe care ne-o oferiți”, a spus prim-ministrul.

„Vom continua colaborarea strânsă cu Republica Moldova pentru a sprijini procesul de integrare europeană, iar digitalizarea și comunicațiile joacă un rol important în acest parcurs și oferă beneficii enorme pentru cetățeni și pentru întreprinderi”, a declarat, la rândul său, vicepreședinta Comisiei Europene, Henna Virkkunen.

Oficialii au discutat și despre măsurile pentru fortificarea securității cibernetice, esențială pentru Republica Moldova și pentru întreaga regiune. În acest scop, Republica Moldova are acces la rezerva cibernetică a Uniunii Europene, ceea ce va permite reacție rapidă și eficientă la incidente.

Referindu-se la progresele în domeniul digitalizării, șeful Guvernului a menționat că țara noastră este recunoscută la nivel regional drept un campion al digitalizării serviciilor publice. Au fost menționate platformele EVO, MConnect (platforma națională de interoperabilitate), MCloud (cloudul guvernamental), serviciile de semnătură digitală avansată (MSign, MPass, EVOSign), dezvoltate de Agenția de Guvernare Electronică, care conectează peste 90% din instituțiile publice. Platformele sunt modernizate continuu pentru a corespunde cerințelor actuale ale Uniunii Europene.

O realizare importantă remarcată de cei doi oficiali a fost eliminarea completă a tarifelor de roaming între Moldova și Uniunea Europeană, începând cu 1 ianuarie 2026, prin aderarea țării noastre la programul „Roam like at Home”. Interlocutorii au mai vorbit despre eforturile pentru omologarea semnăturii electronice, cu sprijinul tehnic al partenerilor europeni, precum și despre implementarea portmoneului digital – aspecte care vor facilita integrarea Republicii Moldova în familia digitală europeană.

În altă ordine de idei, premierul Dorin Recean a menționat că inovația și talentul de care dispune țara noastră permite dezvoltarea soluțiilor moderne, iar autoritățile lucrează la o viziune națională în ceea ce privește dezvoltarea inteligenței artificiale până în anul 2030, care va contura o agendă clară pentru investiții, inovație și adoptare responsabilă a AI.