
Guvernul a aprobat Agenda de Reforme pentru anii 2025 - 2027
Agenda de Reforme - un document ce va ghida transformarea economică și socială a țării noastre în următorii ani - a fost aprobată de Executiv. Agenda stă la baza Planului de Creștere pentru Republica Moldova, iar implementarea acesteia va oferi o oportunitate unică: sprijin financiar în valoare de 1,9 miliarde de euro din partea Uniunii Europene. Banii, destinați investițiilor și proiectelor de dezvoltare vor fi acordați în tranșe, în funcție de progresele înregistrate în implementarea reformelor asumate.
„Aceste resurse financiare semnificative au devenit disponibile pentru Republica Moldova datorită avansării pe calea europeană și ne vor ajuta cât mai repede să construim un model economic nou – bazat pe valoare adăugată, productivitate ridicată, tehnologii avansate și inovație. Cele două componente ale Planului de Creștere - agenda de reforme și investițiile - vor duce la o economie robustă, la salarii mai mari, calitate bună a vieții așa cum o vedem în Uniunea Europeană”, a menționat premierul Dorin Recean.
Documentul aprobat include 56 de reforme și 153 de măsuri concrete, structurate pe 7 piloni esențiali, menite să accelereze procesul de aderare la Uniunea Europeană, să sporească competitivitatea economică și să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor.
Pilonii care reflectă prioritățile strategice ale țării sunt: competitivitatea economică și sprijinirea sectorului privat, conectivitatea și infrastructura digitală, guvernanța economică, capitalul social, tranziția verde și capitalul natural, securitatea și eficiența energetică, valorile fundamentale.
Cetățenii vor resimți direct efectele acestor schimbări - companiile vor avea acces mai ușor la finanțare; serviciile publice vor deveni mai rapide și mai transparente; școlile și spitalele vor fi modernizate, iar infrastructura rutieră și cea digitală vor fi extinse și îmbunătățite. De asemenea, vor fi adoptate măsurile necesare pentru reducerea consumului de energie și stimularea investițiilor în surse regenerabile, contribuind astfel la diminuarea cheltuielilor pentru energie și la protejarea mediului.
Agenda de Reforme 2025 - 2027 reprezintă un angajament ferm al Guvernului pentru o Moldovă europeană, competitivă, verde și incluzivă, deschisă investițiilor și oportunităților de dezvoltare.
Tot astăzi, a fost aprobată semnarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, în contextul în care Planul de Creștere are 2 componente - 400 de milioane de euro grant, bani gratuiți din partea UE și 1,5 miliarde de euro în împrumuturi în condiții foarte avantajoase. O parte din împrumut va fi direcționat în proiecte investiționale, iar altă parte va veni ca suport bugetar pentru plata pensiilor, indemnizațiilor și compensațiilor. Perioada în care împrumutul urmează a fi restituit este de 40 de ani, iar primii 10 ani constituie perioada de grație, în care Republica Moldova nu întoarce nimic din împrumut.
Premierul Dorin Recean, de Ziua Drapelului de Stat: „Este steagul care ne însoțește în toate momentele importante ale vieții și ne amintește că, oriunde am fi, purtăm aceleași culori, aceeași demnitate, aceeași speranță”
Președinta Maia Sandu a participat la funeraliile Papei Francisc, alături de liderii lumii
Președinta Maia Sandu: „Catastrofa de la Cernobîl ne amintește că viața, sănătatea și protecția mediului trebuie să fie întotdeauna pe primul loc”
Declarațiile Președintei Maia Sandu în cadrul conferinței de presă comune cu Kaja Kallas, vicepreședinta Comisiei Europene
Președinta Maia Sandu a discutat cu Vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas, despre consolidarea securității și protejarea integrității alegerilor
Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare va acorda suport pentru consolidarea democrației parlamentare în Moldova
Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas: „Construim un prezent și viitor mai bun acasă, în pace și prosperitate”
Președinta Maia Sandu va participa la Congresul Partidului Popular European din Spania
Noi perspective de finanțare europeană: Moldova poate accesa bugete mai mari prin programele Interreg
Cetățenii pot solicita online informații din Registrul dosarelor succesorale și testamentelor
Tinerii care excelează în cunoașterea valorilor europene, recompensați la finala EuroQuiz 2025
Comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos va efectua o vizită în Republica Moldova
Clădirile mai multor instituții de învățământ superior și spitale raionale vor fi reabilitate energetic
Conducerea țării s-a întâlnit, la Guvern, cu ambasadorii statelor UE și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova
Accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală va fi limitat în zilele de 8 și 9 mai
Șase proiecte ale organizațiilor din domeniile cercetării și inovării vor beneficia de finanțare din bugetul de stat
Conducerea țării, în discuții cu ambasadorii. Dorin Recean: „Muncim pentru ca Moldova să devină stat membru al UE în următorii patru ani”
Republica Moldova și Regatul Unit își vor consolida parteneriatul strategic
Deputații se întrunesc joi în ședință plenară
APP va iniția procesul de exproprieri pentru construcția noului sediu al Ambasadei SUA
Parlamentul European a marcat 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa
Republica Moldova va avea un Sistem Național Antifraudă, pentru a asigura o utilizare mai transparentă a fondurilor publice sau externe
BUGET PLUS // 11.463 de copii cu dizabilități severe, accentuate și medii vor primi câte 5.000 de lei ajutor de Paște
Ministrul Dorin Junghietu: Achizițiile de gaze naturale din proiectul Neptun Deep vor asigura aproximativ un sfert din necesarul de consum al Republicii Moldova
GALERIE FOTO // Ceremonia de premiere a concursului național EuroQuiz 2025