
Guvernul asigură reluarea procesului educațional, bazat pe siguranța copiilor
Chişinău, 25 aug. /MOLDPRES/. La Guvern a avut loc astăzi ședința Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului (CNPDC) în regim on-line, prezidată de prim-ministrul Ion Chicu. Prioritate pe agendă a avut subiectul care vizează procesul de asigurare a dreptului copilului la educație, în contextul pandemiei generate de COVID-19, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.
"În câteva zile urmează să înceapă un nou an școlar. Noi, membrii acestui for, dar și părinții tuturor copiilor suntem preocupați de modul în care va fi organizat procesul educațional în continuare. CNESP a decis reluarea studiilor începând cu 1 septembrie, cu respectarea unor instrucțiuni sanitare clare. Din păcate, situația epidemiologică este precară, așa că vom avea de confruntat o perioadă destul de complicată", a menționat Ion Chicu în debutul ședinței.
La solicitarea premierului, responsabilii din cadrul ministerelor de resort au prezentat un set de măsuri întreprinse pentru inițierea noului an academic 2020/21 în condiții de siguranță pentru toate treptele de învățământ. Ministrul Sănătății, Protecției Sociale și Muncii, Viorica Dumbrăveanu, a menționat că cca 95% din instituțiile de învățământ au fost deja dotate cu termometre și produse de dezinfectare. Restul vor primi produsele necesare pe parcursul următoarelor zile. Totodată, au loc instruirile persoanelor care vor efectua triajul zilnic al elevilor și profesorilor, în cazul instituțiilor care se confruntă cu criza personalului medical sau lipsa acestuia.
O atenție sporită a fost acordată procesului de alfabetizare digitală al cadrelor didactice. Cca 72% din tot personalul didactic din Republica Moldova a beneficiat de cursuri de instruire online. Totodată, în acest an școlar va fi lansat catalogul electronic, proiect-pilot care va fi implementat în 171 de instituții de învățământ. Cadrele didactice vor fi responsabile pentru elaborarea planului individualizat al elevului, care va asigura însușirea deplină a materialului didactic. În aceste condiții, vor fi făcute excepții pentru majorarea normei didactice admisibile (27 de ore pe săptămână).
Un alt subiect cu o proprietate sporită prevede etapele de implementare a Programului național de prevenire și combatere a criminalității în rândul grupurilor vulnerabile, în special al minorilor. Printre măsurile de prevenire și combatere a delincvenței juvenile prevăzute în noul Program, se numără dotarea instituțiilor de învățământ cu sisteme de securitate, elaborarea mecanismelor de raportare a cazurilor de urgență, perfecționarea cadrului normativ, coordonarea instituțiilor de învățământ cu organele de ordine publică, asigurarea unei infrastructuri anti-infracționale, instalarea marcajelor rutiere în zonele adiacente instituțiilor de învățământ ș.a.
Șeful Executivului a solicitat autorităților publice centrale de specialitate întreprinderea măsurilor necesare pentru identificarea, evaluarea, asistența şi monitorizarea copiilor aflați în situație de risc pentru a preveni escaladarea fenomenului delincvenței juvenile.
Mesajul Președintei Maia Sandu la cea de-a patra ediție a Conferinței pentru Reconstrucția Ucrainei, desfășurată la Roma
Președinta Maia Sandu, primită la Roma de Președintele Italiei, Sergio Mattarella
Legumicultură modernă la Căușeni. Premierul Dorin Recean a discutat cu proprietarii unei afaceri agricole
Elevi din întreaga țară și profesori din Regatul Unit au vizitat Președinția Republicii Moldova
Permisele de conducere moldovenești vor fi recunoscute în Marea Britanie
Guvernul investește în eficiența energetică a 15 școli din Republica Moldova
Noi măsuri pentru protecția pădurilor: Se majorează cuantumul despăgubirilor pentru defrișările ilegale
Bunurile și banii confiscați din infracțiuni vor fi folosiți în scopuri sociale și în interes public
Drumuri mai bune în sudul țării: Proiectul „Moldova drumuri III” continuă
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova