
Planul de sporire a securității energetice și proiectele prioritare de modernizare a Republicii Moldova, discutate la o reuniune cu partenerii de dezvoltare
11 februarie 2025, Chișinău – Planul de sporire a rezilienței energetice a Republicii Moldova și nevoile de sprijin în acest scop au fost discutate, astăzi, la o ședință cu partenerii de dezvoltare ai țării noastre, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean.
„Trebuie să accelerăm realizarea proiectelor care vor asigura independența energetică a Republicii Moldova, integrarea pe deplin în piața energetică europeană și creșterea rezervelor strategice de gaze naturale. Mizăm în continuare pe ajutorul partenerilor de dezvoltare pentru a reduce dependența de Federația Rusă”, a accentuat prim-ministrul Dorin Recean.
Directorul General pentru Extindere și Vecinătate estică (DG ENEST), Gert Jan Koopman, care a co-prezidat ședința cu donatorii, a accentuat că sprijinul oferit de Uniunea Europeană urmărește stabilizarea situației pe termen scurt, iar pe termen lung - integrarea Republicii Moldova în piața energetică europeană, astfel încât să nu mai existe riscuri legate de aprovizionarea cu resurse energetice. La rândul lor, partenerii externi ai Republicii Moldova și-au exprimat disponibilitatea să mobilizeze mijloace pentru a contribui la realizarea măsurilor incluse în pachetul de sprijin energetic oferit recent de Uniunea Europeană.
Principalele elemente ale pachetului energetic, implementat cu sprijinul Uniunii Europene, sunt suportul financiar de 30 de milioane de euro, alocat deja Republicii Moldova pentru a depăși efectele crizei umanitare din stânga Nistrului și oferirea unui sprijin financiar de 250 de milioane de euro pentru anul 2025. Din suma menționată, va fi compensată creșterea prețului la energia electrică pentru primii 110 kwh, pentru toate familiile și consumatorii casnici din Republica Moldova, iar cu 15 milioane de euro va fi suplinit bugetul de compensare pentru companiile din sectorul alimentar. Companiile cele mai afectate vor beneficia de compensarea a 50% din creșterea prețului la energia electrică.
Tot din cele 250 milioane de euro, va fi acoperită integral creșterea facturilor la energia electrică pentru instituțiile de importanță socială - școli, grădinițe, spitale, centre sociale, afectate de scumpiri. Totodată, va fi oferită o finanțare suplimentară, cu o valoare totală de 50 de milioane de euro, pentru proiectele de eficiență energetică, iar pentru a acorda plăți unice persoanelor vulnerabile - va fi creat un fond suplimentar.
De asemenea, pachetul propus prevede un plan complex de acțiuni pentru următorii doi ani, menit să crească reziliența și independența energetică a Republicii Moldova. Planul conține o strategie de finanțare - inclusiv granturi, împrumuturi și asistență tehnică - și va fi conectat la agenda de reforme prevăzută în Planul de creștere pentru Republica Moldova.
În cadrul ședinței, secretarul general al Guvernului, Artur Mija, a prezentat stadiul actual al realizării proiectelor incluse în Planul de creștere pentru Moldova și prioritățile în perioada următoare. Pe lângă fortificarea sectorului energetic, este esențială realizarea proiectelor ce vizează dezvoltarea regională, modernizarea sistemului de sănătate și celui educațional.
Șeful Cancelariei de Stat a subliniat importanța alinierii tuturor proiectelor la prioritățile naționale și necesitățile cetățenilor, sporirea capacității unităților de implementare a proiectelor, precum și existența unui mecanism eficient de monitorizare și evaluare a impactului acestora.
Președinta Maia Sandu efectuează o vizită în Franța: va avea întrevederi cu Emmanuel Macron și în legislativul francez
Șefa statului a adresat un mesaj de felicitare tuturor femeilor cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii
Pacienții cu afecțiuni oncologice vor beneficia de tratament modern la standarde internaționale datorită unui nou accelerator liniar la Institutul Oncologic
Energie verde la Ialoveni: Prim-ministrul a vizitat turbina eoliană din satul Suruceni
Președinta Maia Sandu salută aderarea Republicii Moldova la spațiul unic de plăți în euro (SEPA)
Prim-ministrul Dorin Recean a discutat cu reprezentanții autorităților publice locale din raionul Ialoveni: „Viitorul localităților noastre depinde de implicarea fiecărui primar”
Șeful Guvernului, Dorin Recean, a inspectat trei proiecte care îmbunătățesc condițiile de viață ale locuitorilor din Suruceni și Ialoveni
Șefa statului a anunțat simplificarea procesului de perfectare a moștenirii
Premierul Dorin Recean a vizitat două afaceri inovatoare în domeniul producerii, dezvoltate în raionul Ialoveni
Republica Moldova a eliberat prima autorizație pentru cultivarea cânepei în scop industrial
Generalul american Keith Kellogg a fost numit trimis special în Ucraina
SUA au lansat o acțiune militară împotriva rebelilor houthi din Yemen
Mii de oameni participă la o manifestație proeuropeană la București
Zeci de mii de manifestanți protestează împotriva corupției la Belgrad
Aproape 800 de absolvenți de liceu au participat la târgul universitar de la Edineț
Președintele ucrainean a numit o echipă de negociatori pentru eventuale convorbiri de pace
Peste 2000 de oameni au dat start programului guvernamental de împădurire de primăvară. Generația Pădurii a plantat 130 de mii de puieți, în satul Geamăna, Anenii Noi
Președintele Zelenski dezminte orice încercuire a trupelor ucrainene în regiunea rusă Kursk
Peste 2000 de oameni au dat start programului guvernamental de împădurire de primăvară
Copiii, cei mai afectați de virușii sezonieri. Recomandări privind prevenirea formelor grave de boli respiratorii
Ministra Sănătății avertizează părinții că rujeola a revenit în regiune și îi îndeamnă să vaccineze copiii
Ucraina a doborât 130 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii
Legislativul s-a alăturat campaniei naționale de împădurire „Generația Pădurii”
Ministerul Educaţiei a lansat ciclul de evenimente regionale în cadrul campaniei „Învață în Moldova”
Un șofer de 30 de ani și-a pierdut viața după ce a intrat cu mașina într-un copac în orașul Sângera