
Republica Moldova și Turcia ar putea semna un acord pentru reducerea tarifelor de roaming
Chişinău, 26 ian. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere la Ankara cu președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, Mustafa Șentop. Cei doi președinți de parlament au vorbit despre situația din regiune odată cu declanșarea agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, evidențiind cele mai mari probleme cu care se confruntă Moldova din această cauză, informează MOLDPRES.
Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Legislativului, Igor Grosu a declarat că Republica Moldova depune eforturi în a menține pacea și ordinea în țară și de a construi o economie puternică și un stat care prețuiește și protejează fiecare cetățean al său. „Turcia joacă un rol important în procesul de negocieri și găsirea soluțiilor pașnice de a opri acest război nedrept al Rusiei în Ucraina”, a menționat șeful legislativului.
În contextul crizei energetice mondiale, președintele Parlamentului a subliniat că experiența Turciei în acest domeniu poate fi un exemplu pentru Republica Moldova și autoritățile de la Chișinău își propun să coopereze cât mai strâns în acest domeniu. „Actuala guvernare este interesată în a identifica cât mai multe proiecte de diversificare și de eficiență energetică pentru a nu mai depinde de furnizorii care folosesc resursele energetice în scopuri politice”, a spus Igor Grosu.
În contextul intensificării diplomației parlamentare, președinții Igor Grosu și Mustafa Șentop au discutat despre proiectele bilaterale și anume pe linia comisiilor parlamentare de specialitate, dar și în cadrul grupului de prietenie moldo-turc.
În cadrul discuțiilor, Igor Grosu a reiterat faptul că Republica Moldova este interesată în intensificarea schimburilor comerciale cu Turcia și atragerea investițiilor, Turcia fiind un partener comercial foarte important pentru țara noastră. Președintele Parlamentului a afirmat că, în pofida tuturor crizelor, Republica Moldova trebuie să continue să-și îmbunătățească mediul de afaceri, deoarece dezvoltarea afacerilor înseamnă mai multe locuri de muncă, venituri mai mari și mai multe resurse la bugetul țării. Potrivit datelor statistice, la finele anului trecut schimburile comerciale între cele două țări a ajuns la un miliard de dolari, iar pentru anul 2023 această cifră ar urma să se majoreze prin creșterea cotelor de export a fructelor și vinurilor moldovenești, proiecte comune în domeniul energetic, infrastructură și construcții.
Președintele Parlamentului a remarcat faptul că, urmare a discuțiilor avute în cadrul vizitei președintelui Șentop din septembrie anul trecut de la Chișinău, au intrat în vigoare acordurile bilaterale privind conversia și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere și acordul privind înființarea reciprocă a centrelor culturale și activarea acestora. În context, oficialii au convenit inițierea unui alt acord care va aduce beneficii imediat resimțite de către cetățenii din ambele țări și care va viza reducerea tarifelor de roaming. „Un număr important de cetățeni moldoveni vizitează anual Turcia, atât în interes de afaceri, cât mai ales de odihnă și ar fi un instrument care ar fi de bun augur pentru aceștia și nu doar”, a anunțat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Un alt subiect de discuție a fost cel legat de situația din Autonomia Găgăuză. Președintele Șentop a precizat că etnicii găgăuzi reprezintă o punte între Republica Moldova și Turcia, iar autoritățile turce vor continua să depună eforturi pentru dezvoltarea regiunii și să investească în proiecte educaționale de studiere a limbilor găgăuze și române, astfel încât „să se simtă cât mai legați de Republica Moldova”. Igor Grosu și-a exprimat speranța că, în scurt timp, va fi inaugurat Colegiul din Comrat, cu investiții turce, care va fi un adevărat model de instituție de educație pentru tineri.
O delegație parlamentară, condusă de președintele Parlamentului, Igor Grosu, efectuează o vizită oficială în Republica Turcia, în perioada 25 – 27 ianuarie. Din componența delegației fac parte deputații Fiodor Gagauz, Radu Marian, Sergiu Lazarencu și Larisa Novac.
Foto: Parlament
Guvernul a aprobat înființarea Consulatelor Generale în Sacramento și Chicago, SUA
Peste 115 milioane de lei vor fi alocate pentru lichidarea consecințelor calamităților naturale din iunie - septembrie 2024
Protejarea limbii găgăuze pe agenda discuțiilor dintre Președinta Maia Sandu și Directorul General UNESCO Audrey Azoulay
Președinta Maia Sandu și-a încheiat vizita de lucru la Paris: Noi pași în parteneriatul moldo-francez
Președinta Maia Sandu, la forumul de afaceri moldo-francez: „Moldova este deschisă pentru afaceri”
Discursul Președintei Maia Sandu la deschiderea Forumului de afaceri Moldova-Franța
Planul de creștere economică pentru Moldova, discutat de premierul Dorin Recean și directorul general al DG ENEST, Gert Jan Koopman
Premierul Dorin Recean a participat la Forumul de afaceri Benelux - Moldova
Pacea în Europa, aderarea Moldovei la Uniunea Europeană și proiectele moldo-franceze – în centrul discuțiilor Președintei Maia Sandu și Președintelui Emmanuel Macron
Igor Grosu la Strasbourg: „Democrația din țară este pusă la grele încercări de regimul de la Kremlin”
Vicepremierul Vladimir Bolea, la București: „Interconectarea înseamnă repunerea Republicii Moldova pe harta UE”
Primele 250 tone de motorină din rezerva de stat au ajuns la CFM
Prim-ministrul Dorin Recean, la conferința „Viitorul guvernanței”: „Nu mai putem vorbi, astăzi, despre o guvernare eficientă fără să luăm în considerare tehnologia”
Președinta Maia Sandu și președintele Petr Pavel reafirmă prietenia dintre Moldova și Cehia și angajamentul pentru pace, securitate și un viitor european comun
Șeful diplomației moldovenești a susținut o lecție publică la Universitatea din Kathmandu
Statuia Reginei Maria va fi inaugurată la Chișinău pe 27 martie
Atenție, fals! CNAS avertizează cetățenii asupra unei informații false care circulă în spațiul public
Producători de sâmburoase și pere au învățat de la experţi italieni tehnologii necesare pentru exportul în UE
CEC a prelungit termenul de efectuare a controlului complex al finanțării unor partide politice
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Comisia Unificată de Control cere monitorizarea constantă a posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate
Comisia de la Veneția: Proiectul de lege privind Curtea Constituțională respectă standardele internaționale
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”