
Situația din sectorul agricol, discutată într-o ședință cu fermierii și asociațiile de profil, la Guvern
Situația din sectorul agricol în urma înghețurilor din luna aprilie, a crizei legate de pesta porcină și măsurile prin care Guvernul sprijină fermierii au fost discutate, astăzi, la Guvern. La ședință au participat premierul Dorin Recean, ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, și reprezentanții celor mai mari asociații agricole din țară.
„Domeniul agricol se confruntă cu mai multe provocări - înghețurile din aprilie, estimarea unei veri secetoase și caniculare, pesta porcină africană, incertitudinea tot mai mare a condițiilor meteo”, a spus, în debutul ședinței, premierul Dorin Recean.
Înghețurile de la începutul lunii aprilie au afectat semnificativ plantațiile pomicole și viticole, aflate în plină înflorire. Cele mai afectate plantații sunt cele de caise, cireșe și piersici. De asemenea, în urma înghețurilor, au avut de suferit culturile de grâu, rapiță și sfeclă de zahăr.
În prezent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare colectează rapoartele pentru evaluarea pierderilor, iar estimarea finală a pagubelor va putea fi realizată în decurs de 10-30 de zile. Prim-ministrul Dorin Recean a menționat necesitatea aplicării cât mai eficiente a mecanismului de evaluare a pagubelor și a accentuat că Guvernul va continua să ofere sprijin fermierilor.
Premierul a vorbit despre asemenea măsuri ca: subvenționarea polițelor de asigurare agricolă, sprijinul financiar pentru extinderea suprafețelor irigate, a celor protejate de ploaie și grindină, modernizarea fermelor.
În primele luni ale anului, Guvernul a debursat deja subvenții de peste 1 miliard de lei pentru fermieri, din totalul de 1,7 miliarde alocate pentru acest an. Prin Bugetul +Plus, fondul Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură a fost suplimentat cu 200 de milioane de lei, iar, gradual, va fi returnat TVA-ul. În același timp, sunt oferite instrumente avantajoase de creditare pentru fermierii mici și mijlocii.
Prim-ministrul Dorin Recean a accentuat că Planul de Creștere Economică, finanțat de Uniunea Europeană, prevede o alocare de 300 de milioane de euro destinate investițiilor în agricultură, ceea ce confirmă prioritatea pe care statul o acordă sectorului agricol, gospodăriilor țărănești și fermierilor din toată țara.
Cât privește pesta porcină africană, în prezent, sunt două focare active în zona de Codru a țării: unul în cazul unor leșuri de mistreți identificate la Lozova, Strășeni, și altul - într-o gospodărie neprofesională de la Rădenii Vechi, Ungheni, fiind întreprinse toate acțiunile necesare pentru înlăturarea focarelor. Potrivit informațiilor prezentate la ședință de către ANSA, volumul de carne proaspătă necesară pentru consum este asigurat în totalitate.
Mesajul Președintei Maia Sandu la cea de-a patra ediție a Conferinței pentru Reconstrucția Ucrainei, desfășurată la Roma
Președinta Maia Sandu, primită la Roma de Președintele Italiei, Sergio Mattarella
Legumicultură modernă la Căușeni. Premierul Dorin Recean a discutat cu proprietarii unei afaceri agricole
Elevi din întreaga țară și profesori din Regatul Unit au vizitat Președinția Republicii Moldova
Permisele de conducere moldovenești vor fi recunoscute în Marea Britanie
Guvernul investește în eficiența energetică a 15 școli din Republica Moldova
Noi măsuri pentru protecția pădurilor: Se majorează cuantumul despăgubirilor pentru defrișările ilegale
Bunurile și banii confiscați din infracțiuni vor fi folosiți în scopuri sociale și în interes public
Drumuri mai bune în sudul țării: Proiectul „Moldova drumuri III” continuă
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova