
Crima de agresiune împotriva Ucrainei va fi investigată de un tribunal special. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Trebuie să acționăm acum”
Agresiunea Rusiei nu este doar un atac asupra Ucrainei, ci o lovitură împotriva întregului sistem internațional care protejează siguranța și drepturile tuturor statelor. „Tocmai de aceea, trebuie să acționăm acum”, a declarat la Lvov viceprim-ministrul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe care a participat la reuniunea ministerială a coaliției de state care au decis înființarea Tribunalului Penal Special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei, comunică MOLDPRES.
Tribunalul va fi o instanță internațională independentă, dedicată judecării crimei de agresiune comise de conducerea politică și militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Acesta va completa mecanismele existente de justiție internațională, în condițiile în care Curtea Penală Internațională nu are competența deplină de a investiga acest tip de crimă.
Republica Moldova a fost parte a grupului de lucru care, timp de peste doi ani, a contribuit la fundamentarea juridică și diplomatică a noului mecanism. La reuniunea de la Lviv, ministrul Mihai Popșoi a reafirmat sprijinul ferm al țării noastre pentru acest demers esențial.
„Acest tribunal este o necesitate pentru întreaga comunitate internațională. Doar prin justiție putem garanta responsabilitate și putem descuraja viitoare acte de agresiune. Această agresiune nu este doar un atac asupra Ucrainei, ci o lovitură împotriva întregului sistem internațional care protejează siguranța și drepturile tuturor statelor. Istoria ne va judeca după fapte. Tocmai de aceea, trebuie să acționăm acum”, a declarat oficialul moldovean în cadrul sesiunii ministeriale.
În cadrul reuniunii a fost adoptată Declarația de la Lviv, care consfințește angajamentul comun de a trage la răspundere autorii crimei de agresiune – cea care a stat la baza tuturor celorlalte atrocități comise în Ucraina.
La eveniment a participat prim-ministrul Denys Shmyhal, oficiali ai Comisiei Europene și ai UE, precum și miniștrii de externe din țările care au contribuit la pregătirea documentelor pentru funcționarea noului tribunal.
Etapa următoare în procesul de creare a noii instanțe internaționale va avea loc pe 14 mai 2025, la Luxemburg, când Ucraina va transmite oficial Consiliului Europei proiectele de instrumente juridice elaborate de grupul de lucru. Acest demers va marca lansarea procedurii de instituire a Tribunalului de către Comitetul de Miniștri ai Consiliului Europei, în cadrul sesiunii ministeriale.
Mihai Popșoi: „R. Moldova mizează pe sprijinul Parlamentului European pentru deschiderea clusterelor de negociere”
Republica Moldova introduce noi distincții de stat: Ordinul Libertății și Meritul Academic
CEC: Hotărârea Judecătoriei Ungheni privind alegerile din Boldurești poate fi executată doar după ce va fi definitivă
Șeful legislativului, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu vicepreședintele Parlamentului European, Nicolae Ștefănuță
MAE a transferat 43 de dosare diplomatice din perioada sovietică Arhivei Naționale a Moldovei
Liuba Șova și Nicolae Roșca, numiți de Parlament judecători ai Curții Constituționale
CNA are un nou director adjunct. Serghei Carapunarlî, numit de Parlament
Igor Grosu, despre proteste: Opoziția s-a întors recent de la Sankt Petersburg, unde a primit indicații
Biroul Parlamentului European la Chișinău va fi deschis în septembrie. Nicolae Ștefănuță: „UE este alături de Republica Moldova”
Opt persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Prima tranșă a pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna iulie, finanțată de CNAS
Programul „Citește-mi 100 de povești” se extinde. Peste 56 de mii de volume de carte vor ajunge în grădinițele din R. Moldova
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Vicepremierul Cristina Gherasimov: „Perioada președinției poloneze a fost cu realizări semnificative în parcursul european al R. Moldova”
Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii
Oleg Serebrean este noul ambasador al Moldovei în Turcia. Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial
Deținutul fugar de la Penitenciarul Tighina, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile
VIDEO // Un grup infracțional care punea în vânzare acte de identitate false, destructurat de PCCOCS și SPIA
Experți din șapte țări au participat la un atelier regional de secvențiere genomică la Chișinău
Polonia își încheie președinția semestrială în Consiliul UE: a confirmat influența Varșoviei și rolul său de putere regională
VIDEO // Peste 70% dintre proprietarii de terenuri necesare pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău au primit deja compensațiile de expropriere
Programul de stagii al UE și Guvernului. Premierul Dorin Recean:„Profesionalizăm administrația publică și pregătim o generație de lideri tineri instruiți, energici și motivați să modernizeze și să capaciteze statul”
Igor Grosu la Londra: Recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Marea Britanie, aproape de finalizare
Peste 40 de specialiști în urologie din Republica Moldova, Armenia și Georgia, reuniți la Chișinău
Un bărbat a fost condamnat la doi ani de închisoare și anunțat în căutare pentru luare de mită de 5.000 de euro