
Decizie CEC: A fost respinsă cererea reprezentanților lui Ilan Șor privind inițierea unui referendum republican consultativ
Chişinău, 11 iul. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins astăzi cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican consultativ, înregistrată la Comisie pe 29 iunie curent de reprezentanții lui Ilan Șor, transmite MOLDPRES.
Potrivit CEC, în procesul de examinare a documentelor prezentate, Comisia a constatat nerespectarea criteriilor minime de constituire a grupului de inițiativă. Astfel, conform procesului-verbal al adunării cetățenilor pentru inițierea referendumului republican consultativ, s-a declarat participarea a 682 de cetățeni. Totodată, s-a menționat că grupul de inițiativă a fost constituit din 110 persoane. Datele referitoare la 4 membri sunt eronate, ceea ce reduce numărul de persoane admisibile la cifra de 106.
„În urma contrapunerii listei participanților la adunarea de constituire a grupului de inițiativă, cu lista membrilor grupului de inițiativă constituit, s-a atestat că 22 de persoane nu se regăsesc în lista participanților la adunarea cetățenilor, fapt ce se confirmă prin semnăturile președintelui și secretarului grupului de inițiativă înscrise pe aceste liste. Astfel, se constată un număr de doar 84 de persoane, ceea ce este sub minimumul de 100 de persoane cu drept de vot care constituie grupul de inițiativă, necesar pentru înregistrarea acestuia, conform Codului electoral”, se menționează într-un comunicat de presă al CEC.
De asemenea, Comisia a atras atenția asupra normelor legale care statuează că „referendumul republican nu se desfășoară în cazul instituirii/declarării stării de urgență, de asediu ori de război şi nici în decursul a 120 de zile de la ridicarea stării respective”, precum și că „referendumul republican nu poate avea loc în ziua alegerilor parlamentare, prezidențiale și a celor locale generale și nici cu 60 de zile înainte și cu 60 de zile după ziua desfășurării alegerilor”.
Prin hotărârea Parlamentului, starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost prelungită cu 60 de zile începând cu data de 4 iunie curent. Totodată, Comisia a stabilit că în data de 5 noiembrie se vor desfășura alegerile locale generale.
„În acest context, dar și al prevederilor Codului electoral legate de termenul pentru colectarea semnăturilor susținătorilor referendumului republican care nu poate fi mai mic de 2 luni și mai mare de 3 luni, și cele care prevăd competența Parlamentului de a stabili data referendumului cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua desfășurării lui, în interiorul termenelor de sus-menționate, nu este posibilă desfășurarea unui referendum republican”, a precizat CEC.
Cererea de înregistrare a grupului de inițiativă a fost depusă de reprezentanții lui Ilan Șor. Aceasta viza inițierea unui referendum consultativ cu privire la direcția de politică externă a Republicii Moldova și a statutului de neutralitate.
În timpul ședinței CEC, susținătorii lui Ilan Șor au organizat un protest în fața instituției și s-au arătat nemulțumiți de decizia Comisiei.
Președinta Maia Sandu, mesaj de susținere pentru antreprenori: „Voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a șterge hotarul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”
Declarație în sprijinul Ucrainei. Igor Grosu: „Parlamentul Republicii Moldova este alături de poporul ucrainean”
Republica Moldova își aliniază politica externă la sancțiunile internaționale: MAE va avea atribuții decizionale
Republica Moldova aderă la trei convenții internaționale pentru facilitarea comerțului și modernizarea procedurile vamale
VIDEO // Speakerul Igor Grosu, despre decizia Consiliului European: „Este o recunoaștere fără precedent a eforturilor noastre”
Maia Sandu salută decizia Consiliului European: „Rămânem angajați în construirea unui viitor european pentru toți cetățenii moldoveni
Declarația finală a Summitului UE: Statele membre invită Consiliul să treacă la următoarea etapă în procesul de aderare a Republicii Moldova
Mihai Popșoi: „R. Moldova mizează pe sprijinul Parlamentului European pentru deschiderea clusterelor de negociere”
Republica Moldova introduce noi distincții de stat: Ordinul Libertății și Meritul Academic
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
ANSA lansează o nouă etapă de modernizare prin semnarea unui Memorandum de digitalizare și consolidare a siguranței alimentare
Atomium, un monument emblematic din Bruxelles, va fi închis din cauza unui val de căldură
CEC a acreditat 17 observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
Republica Moldova participă la cea de-a 44-a sesiune a Conferinței FAO la Roma
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Lucrările tinerei pictorițe Nadea Revenco au fost expuse în incinta Parlamentului
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice