
Guvernul a aprobat Foaia de parcurs privind reforma administrației publice: „Acest document garantează că la momentul aderării la UE, țara noastră va avea o administrație publică mai puternică"
Guvernul a aprobat în ședința de astăzi Foaia de parcurs privind reforma administrației publice, care reprezintă un criteriu de referință în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, transmite MOLDPRES.
Secretarul general al Guvernului, Artur Mija a declarat la ședința Executivului că documentul stabilește direcții clare pentru consolidarea capacității administrație publice, eficientizarea modului de lucru și livrarea serviciilor de calitate.
Astfel, proiectul are drept scop modernizarea administrației publice în conformitate cu standardele europene, având ca obiectiv principal îmbunătățirea serviciilor publice în beneficiul cetățenilor. Prin implementarea acțiunilor propuse în document, administrația publică din Republica Moldova va deveni mai eficientă, mai transparentă și mai responsabilă față de necesitățile cetățenilor.
„O administrație publică la standarde europene este obiectivul spre care tindem. Astăzi facem încă un pas în această direcție prin aprobarea Foii de parcurs”, a spus Artur Mija.
Foaia de parcurs prevede măsuri concrete pentru îmbunătățirea sistemului de management al resurselor umane, digitalizarea serviciilor publice, o mai bună gestionare a mijloacelor financiare, sporirea transparenței și responsabilității autorităților.
„Acest document garantează că la momentul aderării, țara noastră va avea o administrație publică mai puternică, profesionistă și orientată spre cetățean”, a punctat Artur Mija.
Foaia de parcurs a fost supusă unui amplu proces de consultări publice cu participarea deputaților Comisiilor parlamentare de profil, reprezentanților autorităților publice centrale, mediului academic, societății civile, reprezentanților Congresului Autorităților Locale din Moldova, experți naționali și internaționali, inclusiv textul foii de parcurs a fost examinat și aprobat pe platforma Grupului de lucru responsabil de reforma administrației publice.
Unul dintre elementele centrale ale reformei este evaluarea actualului Program de implementare a Strategiei de reformă a administrației publice pentru perioada 2023-2030, printr-un raport intermediar, ce va fi elaborat până în decembrie 2026. Acest raport va analiza eficacitatea măsurilor aplicate și progresul înregistrat, cu inserarea eventualelor ajustări pentru atingerea obiectivelor stabilite. Totodată, până în mai 2027, urmează să fie elaborat și aprobat Programul de implementare a Strategiei de reformă a administrației publice pentru perioada 2027-2030, care va detalia activitățile necesare și resursele alocate pentru realizarea reformei.
În rapoartele de țară pentru anul 2023 și anul 2024, Comisia Europeană a apreciat că Republica Moldova, la compartimentul Reforma administrației publice, are un anumit nivel de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană. În nota informativă a proiectului este specificat că în scopul pregătirii pentru deschiderea și închiderea negocierilor de aderare, Republica Moldova trebuie să se angajeze într-un proces transparent de reforme, care să asigure că până la data aderării la Uniune, administrația publică a Republicii Moldova este eficientă, profesionistă, cu un serviciu public imparțial și responsabil și care servește intereselor cetățenilor și mediului de afaceri.
Președinta Maia Sandu, mesaj de susținere pentru antreprenori: „Voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a șterge hotarul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”
Declarație în sprijinul Ucrainei. Igor Grosu: „Parlamentul Republicii Moldova este alături de poporul ucrainean”
Republica Moldova își aliniază politica externă la sancțiunile internaționale: MAE va avea atribuții decizionale
Republica Moldova aderă la trei convenții internaționale pentru facilitarea comerțului și modernizarea procedurile vamale
VIDEO // Speakerul Igor Grosu, despre decizia Consiliului European: „Este o recunoaștere fără precedent a eforturilor noastre”
Maia Sandu salută decizia Consiliului European: „Rămânem angajați în construirea unui viitor european pentru toți cetățenii moldoveni
Declarația finală a Summitului UE: Statele membre invită Consiliul să treacă la următoarea etapă în procesul de aderare a Republicii Moldova
Mihai Popșoi: „R. Moldova mizează pe sprijinul Parlamentului European pentru deschiderea clusterelor de negociere”
Republica Moldova introduce noi distincții de stat: Ordinul Libertății și Meritul Academic
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
ANSA lansează o nouă etapă de modernizare prin semnarea unui Memorandum de digitalizare și consolidare a siguranței alimentare
Atomium, un monument emblematic din Bruxelles, va fi închis din cauza unui val de căldură
CEC a acreditat 17 observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
Republica Moldova participă la cea de-a 44-a sesiune a Conferinței FAO la Roma
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Lucrările tinerei pictorițe Nadea Revenco au fost expuse în incinta Parlamentului
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice