
Guvernul a aprobat Foaia de parcurs privind reforma administrației publice: „Acest document garantează că la momentul aderării la UE, țara noastră va avea o administrație publică mai puternică"
Guvernul a aprobat în ședința de astăzi Foaia de parcurs privind reforma administrației publice, care reprezintă un criteriu de referință în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, transmite MOLDPRES.
Secretarul general al Guvernului, Artur Mija a declarat la ședința Executivului că documentul stabilește direcții clare pentru consolidarea capacității administrație publice, eficientizarea modului de lucru și livrarea serviciilor de calitate.
Astfel, proiectul are drept scop modernizarea administrației publice în conformitate cu standardele europene, având ca obiectiv principal îmbunătățirea serviciilor publice în beneficiul cetățenilor. Prin implementarea acțiunilor propuse în document, administrația publică din Republica Moldova va deveni mai eficientă, mai transparentă și mai responsabilă față de necesitățile cetățenilor.
„O administrație publică la standarde europene este obiectivul spre care tindem. Astăzi facem încă un pas în această direcție prin aprobarea Foii de parcurs”, a spus Artur Mija.
Foaia de parcurs prevede măsuri concrete pentru îmbunătățirea sistemului de management al resurselor umane, digitalizarea serviciilor publice, o mai bună gestionare a mijloacelor financiare, sporirea transparenței și responsabilității autorităților.
„Acest document garantează că la momentul aderării, țara noastră va avea o administrație publică mai puternică, profesionistă și orientată spre cetățean”, a punctat Artur Mija.
Foaia de parcurs a fost supusă unui amplu proces de consultări publice cu participarea deputaților Comisiilor parlamentare de profil, reprezentanților autorităților publice centrale, mediului academic, societății civile, reprezentanților Congresului Autorităților Locale din Moldova, experți naționali și internaționali, inclusiv textul foii de parcurs a fost examinat și aprobat pe platforma Grupului de lucru responsabil de reforma administrației publice.
Unul dintre elementele centrale ale reformei este evaluarea actualului Program de implementare a Strategiei de reformă a administrației publice pentru perioada 2023-2030, printr-un raport intermediar, ce va fi elaborat până în decembrie 2026. Acest raport va analiza eficacitatea măsurilor aplicate și progresul înregistrat, cu inserarea eventualelor ajustări pentru atingerea obiectivelor stabilite. Totodată, până în mai 2027, urmează să fie elaborat și aprobat Programul de implementare a Strategiei de reformă a administrației publice pentru perioada 2027-2030, care va detalia activitățile necesare și resursele alocate pentru realizarea reformei.
În rapoartele de țară pentru anul 2023 și anul 2024, Comisia Europeană a apreciat că Republica Moldova, la compartimentul Reforma administrației publice, are un anumit nivel de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană. În nota informativă a proiectului este specificat că în scopul pregătirii pentru deschiderea și închiderea negocierilor de aderare, Republica Moldova trebuie să se angajeze într-un proces transparent de reforme, care să asigure că până la data aderării la Uniune, administrația publică a Republicii Moldova este eficientă, profesionistă, cu un serviciu public imparțial și responsabil și care servește intereselor cetățenilor și mediului de afaceri.
Daniel Vodă, despre situația din stânga Nistrului: „Vom avea grijă ca acțiunile de destabilizare să nu afecteze pacea și liniștea pe teritoriul țării”
Comisia Europeană crește sprijinul financiar pentru Moldova cu 2 milioane de euro
Daniel Vodă, reacție la protestele de la Guvern: Astfel de acțiuni nu ne vor împiedica să avem grijă de cetățeni și să continuăm drumul europeani
Incident diplomatic la Congresul Mondial al Vieri și Vinului. Delegația ucraineană, deranjată de prezența drapelelor rusești, a fost la un pas de a se retrage
Opt persoane candidează pentru funcția de director ANRE
MAE monitorizează situația din Israel și examinează măsuri de evacuare a moldovenilor
CEC a anunțat data din care vor putea fi depuse actele de înregistrare a blocurilor electorale
Consulatele R. Moldova la Chicago și Sacramento și-au început activitatea. Harta circumscripțiilor consulare
O expoziție dedicată aniversării a 35-a de la adoptarea Declarației de Suveranitate, inaugurată la Președinție
Investiție de 6,7 milioane de lei pentru eficientizarea energetică a maternității din Nisporeni
Garda de Onoare a Armatei Naționale sărbătorește 33 de ani de la fondare
Directorul general al AIEA anunță o „reuniune de urgență” luni, după loviturile SUA asupra Iranului
Serghei Tarnovschi aduce o nouă medalie Moldovei
Chișinăul prinde viață în weekend. Evenimente culturale și sportive sunt organizate în toate sectoarele capitalei
Activitate intensă la frontieră. Mii de traversări și încălcări vamale depistate în două zile
SUA au bombardat situri nucleare iraniene, anunță Trump
Republica Moldova obține o nouă medalie de bronz la Campionatele Europene de canoe
Mesajul Președintei Maia Sandu la decernarea Premiului Franz Josef Strauss oferit de Fundația Hanns Seidel
Președinta Maia Sandu a primit Premiul Franz Josef Strauss, oferit de Fundația Hanns Seidel, și a discutat aprofundarea cooperării cu landul Bavaria
ReadFest a transformat curtea Muzeului de Istorie într-un tărâm al poveștilor pentru copii
FOTO //Igor Grosu: „Festivalul DescOperă este o sărbătoare a patrimoniului nostru cultural”
Serghei Tarnovschi a cucerit bronzul la Campionatul European de Canoe de la Racice
Trafic intens la intrarea în Republica Moldova prin PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe. Poliția de Frontieră recomandă rute alternative
Infrastructura energetică a Ucrainei, atacată din nou
În capitală are loc Festivalul „Chișinăul Sportiv 2025”