
Judecătorii și candidații la funcția de judecător al CSJ vor fi supuși evaluării externe
Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/. Decretul de promulgare și Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție au fost publicate în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare cu excepția prevederilor art. 12 alin. (1) care se vor aplica din moment ce Consiliul Superior al Magistraturii va fi funcțional, comunică MOLDPRES.
Evaluarea integrității judecătorilor CSJ reprezintă o obligație asumată de Republica Moldova atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Această reformă este una dintre condiționalitățile de bază din Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Scopul acestei inițiative este sporirea calității actului de justiție și asigurarea numirii unor judecători imparțiali și integri.
Evaluarea CSJ va fi efectuată de o Comisie de evaluare, în termen de șase luni de la demararea procedurii. Mai exact, membrii Comisiei vor analiza informații referitoare la integritatea etică și financiară atât a actualilor judecători CSJ, cât și a candidaților la funcțiile vacante. Exercițiul de evaluare va fi aplicat o singură dată.
Raportul privind promovarea sau nepromovarea evaluării integrității etice și financiare va fi transmis către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care va lua o hotărâre finală. CSM poate respinge raportul și dispune o singură dată reluarea procedurii de evaluare, dacă constată anumite erori procedurale și anumite circumstanțe. În același timp, hotărârea CSM privind nepromovarea evaluării va avea drept rezultat eliberarea din funcție a judecătorilor. Acest lucru va avea ca efect lipsirea dreptului de a exercita funcția de judecător timp de șapte ani din data rămânerii definitive a hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii. Totodată, aceștia nu vor beneficia de indemnizația unică de concediere și vor fi privați de dreptul de a încasa pensia specială, cu menținerea pensiei generale pentru limita de vârstă.
Totodată, hotărârea CSM privind nepromovarea evaluării integrității poate fi contestată. Cererea va fi examinată în cadrul Curții Supreme de Justiție de un complet format din trei judecători care nu au activat în CSJ până la data de 31 decembrie 2022.
Parlamentul, în termen de 15 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei legi, va confirma componența nominală a Comisiei de evaluare.
Guvernul va întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea implementării prezentei legi, inclusiv: va aproba, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei legi, dispoziția privind lista partenerilor de dezvoltare prevăzută la art. 6 alin. (6) și va asigura contactarea Parlamentului și a partenerilor de dezvoltare în vederea desemnării de către aceștia a candidaturilor și numirii membrilor Comisiei de evaluare, precum și în vederea identificării și angajării persoanelor care vor activa în cadrul secretariatului; va identifica, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, sediul pentru desfășurarea activității Comisiei de evaluare.
Ministerul Justiției: va asigura plata indemnizației lunare pentru membrii Comisiei de evaluare, prevăzuți la art. 6 alin. (1) lit. a), din contul mijloacelor financiare aprobate în buget pentru evaluarea externă/extraordinară a judecătorilor și procurorilor; va organiza prima ședință a Comisiei de evaluare în cel mult 5 zile lucrătoare de la confirmarea componenței nominale a acesteia.
Consiliul Superior al Magistraturii: în termen de 5 zile lucrătoare de la expirarea termenului pentru depunerea dosarelor, va transmite Comisiei de evaluare lista candidaților pentru funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, inclusiv datele de identificare și de contact ale acestora; în cel mult două săptămâni de la promovarea evaluării de către primii 3 candidați, va desfășura concursul de ocupare a funcțiilor de judecător al Curții Supreme de Justiție.
Comisia de evaluare: în cel mult 10 zile lucrătoare de la confirmarea componenței nominale, își va alege președintele; în cel mult 20 de zile de la confirmarea componenței nominale, va aproba regulamentul propriu de organizare și funcționare, inclusiv modul de organizare și funcționare a secretariatului; în cel mult 15 zile lucrătoare de la primirea listei menționate la art. 12 alin. (1), va iniția procedura de evaluare a judecătorilor Curții Supreme de Justiție care nu au depus cerere de demisie.
Judecătorii Curții Supreme de Justiție, aflați în funcție la data intrării în vigoare a prezentei legi, care au promovat evaluarea, își continuă activitatea în calitate de judecător în cadrul Curții Supreme de Justiție. În cazul în care buna funcționare a Curții Supreme de Justiție este grav afectată din cauza numărului de posturi vacante, Consiliul Superior al Magistraturii poate transfera, cu titlu temporar, prin derogare de la prevederile Legii nr. 544/1995 cu privire la statutul judecătorului, din instanțele de nivel inferior judecători care corespund criteriilor legale de ocupare a funcției de judecător al Curții Supreme de Justiție. Transferul temporar va fi încetat la ocuparea a cel puțin 11 dintre posturile de judecător al Curții Supreme de Justiție, iar judecătorii temporar transferați revin în funcțiile deținute înaintea transferului. Pe perioada transferului, judecătorii transferați primesc salariul judecătorului Curții Supreme de Justiție, raportat la vechimea în muncă respectivă.
Prezenta lege își încetează acțiunea la data finalizării examinării de către Curtea Supremă de Justiție a ultimei contestații depuse împotriva hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii prevăzute la art. 18
Sursa: monitorul.gov.md
Igor Grosu despre Moldova 3: „Realitatea noastră este următoarea: o parte a cetățenilor noștri se informează dintr-o bulă informațională, pe care o produce cineva în exterior”
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, mesaj în sprijinul diasporei: „Să avem acorduri sociale în țările unde se află moldovenii și să devenim parte a familiei de țări dezvoltate”
Deputații au salutat semnarea unui acord social cu Franța
Republica Moldova va face schimb de date pentru a verifica declarațiile de avere
Parlamentul a salutat decizia forului european de a acorda un pachet de sprijin de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova
Prim-ministrul Dorin Recean a apreciat public activitatea ministrului Dumitru Alaiba
GALERIE FOTO // Ședința Guvernului Republicii Moldova din 13 martie 2025
Guvernul a numit ambasadori noi în Irlanda şi Kazahstan
Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, și-a anunțat demisia
Republica Moldova participă la Târgul internaţional de vinuri şi băuturi spirtoase ProWein 2025
Au fost desemnați câștigătorii Olimpiadei Republicane la Chimie
Partenerii de dezvoltare își unesc forțele pentru a stimula învățământul medical veterinar și sectorul zootehnic din R. Moldova
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Naslavcea, polul de nord al ţării şi una din cele mai frumoase priveliști spre Nistru
Experienţa raioanelor Cahul şi Ungheni în Programul „EU4Moldova: Regiuni – cheie”, model şi pentru alte localităţi din ţară
Autorităţile au organizat instruiri pentru a completa rândurile specialiştilor industriei turismului din R. Moldova
VIDEO // Ministrul Educației, Dan Perciun: Moțiunea de cenzură este o oportunitate de a raporta realizările și provocările din sistem
CEC: Pe 18 mai 2025 vor avea loc alegeri locale noi în șase localități
Patru companii și-au depus ofertele la licitația privind construcția a două CET-uri performante la Chișinău
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, îl va găzdui la Chișinău pe președintele Republicii Cehe, Petr Pavel
Peste 16 mii de persoane au solicitat ambulanța săptămâna trecută
Un avocat din capitală s-a ales cu interdicție de a profesa timp de doi ani
Meteorologii au anunțat pentru mâine Cod galben de vânt puternic
Republica Moldova își intensifică eforturile de conectare la rețelele europene de transport
Un bărbat din Tiraspol a fost reținut pentru spălare de bani în valoare de 5 milioane de dolari
92 de șoferi sunt cercetați penal după ce au fost prinși băuți la volan