
Maia Sandu: „Republica Moldova are o relație excelentă cu Franța”
Președinta Maia Sandu a declarat într-un interviu pentru Radio France Internationale că Republica Moldova are o relație excelentă cu Franța. „Am reușit să construim această relație în special în ultimii trei-patru ani”, a declarat șefa statului, comunică MOLDPRES.
Maia Sandu a menționat că, datorită acestei relații, reușim să promovăm interesele în cadrul discuțiilor la care Moldova nu este invitată, iar Franța este acolo.
„Vizita recentă în Franța a fost un prilej ca să discutăm despre situația curentă din Republica Moldova și care sunt interesele noastre și cum Franța poate să promoveze în continuare interesele Republicii Moldova. Care sunt aceste interese? În primul rând, să menținem pacea, să ne fie respectată suveranitatea și integritatea teritorială, inclusiv prin retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Deci, toate aceste lucruri le-am discutat și avem susținerea Franței, așa cum avem susținerea și altor actori importanți de pe continent pentru a proteja aceste interese ale Republicii Moldova”, a spus Maia Sandu.
Președinta a specificat că țara noastră are relații de cooperare cu partea franceză pe mai multe domenii.
„Avem cooperare în domeniul economic, lucru important pentru că de reziliența noastră economică depinde și reziliența generală. Avem cooperare în domeniul apărării, avem cooperare în domeniul securității. Avem această cooperare pe combaterea dezinformării. A fost semnat și un acord în acest sens. Avem ce învăța de la Franța, avem cooperare în domeniul energetic. Și aici este vorba despre securitatea energetică a Republicii Moldova. Inclusiv suntem ajutați de Franța pentru ca să ne creștem reziliența pe planul schimbărilor climatice. Prin toate aceste proiecte concrete, dar și prin faptul că Franța ține cont și menționează de fiecare dată interesele Republicii Moldova la aceste discuții importante care se întâmplă între 7-10 țări din lume, contează foarte mult”, a conchis Sandu.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat în perioada 10-11 martie într-o vizită de lucru în Republica Franceză, la invitația președintelui Emmanuel Macron. În cadrul acesteia, Moldova și Franța au semnat trei documente: un acord privind protecția socială; un acord de finanțare de 30 de milioane de euro pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice din Moldova și o scrisoare de intenție privind cooperarea în combaterea dezinformării.
Șefa statului s-a întâlnit și cu speakerii celor două camere ale Parlamentului francez – Yaël Braun-Pivet, președinta Adunării Naționale, și Gérard Larcher, președintele Senatului. Împreună cu grupurile de prietenie moldo-franceze, oficialii au discutat despre sprijinul constant al Franței pentru parcursul european al Moldovei, exprimat de reprezentanți din întreg spectrul politic. La Paris, șefa statului a avut o întrevedere și cu primara capitalei franceze, Anne Hidalgo, cu care a abordat potențialul pentru cooperare.
Un alt punct de pe agendă a fost întâlnirea cu Audrey Azoulay, Directorul General UNESCO, pentru a discuta despre cooperarea în cultură și educație, precum și măsurile pentru protejarea limbii și culturii găgăuze. Limba găgăuză este inclusă pe lista UNESCO a limbilor în pericol de dispariție, iar autoritățile de la Chișinău își intensifică eforturile pentru a-i asigura supraviețuirea.
Mihai Popșoi: „R. Moldova mizează pe sprijinul Parlamentului European pentru deschiderea clusterelor de negociere”
Republica Moldova introduce noi distincții de stat: Ordinul Libertății și Meritul Academic
CEC: Hotărârea Judecătoriei Ungheni privind alegerile din Boldurești poate fi executată doar după ce va fi definitivă
Șeful legislativului, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu vicepreședintele Parlamentului European, Nicolae Ștefănuță
MAE a transferat 43 de dosare diplomatice din perioada sovietică Arhivei Naționale a Moldovei
Liuba Șova și Nicolae Roșca, numiți de Parlament judecători ai Curții Constituționale
CNA are un nou director adjunct. Serghei Carapunarlî, numit de Parlament
Igor Grosu, despre proteste: Opoziția s-a întors recent de la Sankt Petersburg, unde a primit indicații
Biroul Parlamentului European la Chișinău va fi deschis în septembrie. Nicolae Ștefănuță: „UE este alături de Republica Moldova”
Opt persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Prima tranșă a pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna iulie, finanțată de CNAS
Programul „Citește-mi 100 de povești” se extinde. Peste 56 de mii de volume de carte vor ajunge în grădinițele din R. Moldova
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Vicepremierul Cristina Gherasimov: „Perioada președinției poloneze a fost cu realizări semnificative în parcursul european al R. Moldova”
Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii
Oleg Serebrean este noul ambasador al Moldovei în Turcia. Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial
Deținutul fugar de la Penitenciarul Tighina, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile
VIDEO // Un grup infracțional care punea în vânzare acte de identitate false, destructurat de PCCOCS și SPIA
Experți din șapte țări au participat la un atelier regional de secvențiere genomică la Chișinău
Polonia își încheie președinția semestrială în Consiliul UE: a confirmat influența Varșoviei și rolul său de putere regională
VIDEO // Peste 70% dintre proprietarii de terenuri necesare pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău au primit deja compensațiile de expropriere
Programul de stagii al UE și Guvernului. Premierul Dorin Recean:„Profesionalizăm administrația publică și pregătim o generație de lideri tineri instruiți, energici și motivați să modernizeze și să capaciteze statul”
Igor Grosu la Londra: Recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Marea Britanie, aproape de finalizare
Peste 40 de specialiști în urologie din Republica Moldova, Armenia și Georgia, reuniți la Chișinău
Un bărbat a fost condamnat la doi ani de închisoare și anunțat în căutare pentru luare de mită de 5.000 de euro