
Marta Kos: Un nou val de extindere al UE până în 2030 este realist, nu doar pentru ţări precum Albania şi Muntenegru, ci şi pentru Republica Moldova şi Ucraina
Comisarul european pentru extindere, Marta Kos, consideră că un nou val de extindere până în 2030 este o „perspectivă foarte realistă”, nu numai pentru ţări precum Albania şi Muntenegru - considerate în prezent fruntaşe în procesul de aderare - ci şi pentru Republica Moldova şi Ucraina. Ea avertizează însă că progresele depind de meritul şi angajamentul ţărilor candidate la UE de a realiza reformele necesare, transmite MOLDPRES cu referire la AGERPRES.
Într-un interviu pentru European Newsroom (enr) publicat miercuri, Kos a declarat că speră ca Republica Moldova şi Ucraina să poată deschide prima parte a negocierilor în timpul preşedinţiei poloneze a Consiliului UE, care va dura până la sfârşitul lunii iunie 2025.
În plus, ea s-a arătat optimistă că va exista o soluţie la veto-ul Ungariei asupra aderării Kievului din cauza tratamentului aplicat minorităţii maghiare din Ucraina.
În timp ce Ucraina şi Republica Moldova fac progrese rapide către aderarea la UE, ţările din Balcanii de Vest aşteaptă de zeci de ani, scrie sursa citată. Macedonia de Nord a fost unul dintre primele state din fosta Iugoslavie care a pornit pe calea integrării europene, însă, din cauza problemelor interne şi mai ales din cauza blocajelor statelor membre vecine, este încă la început.
Guvernul ţării solicită garanţii că nu vor mai exista blocaje din cauza problemelor bilaterale. Kos a declarat că înţelege frustrările, dar nu a oferit astfel de garanţii.
În comparaţie, Kos a subliniat că negocierile cu Muntenegru ar putea fi încheiate până la sfârşitul anului 2026, în timp ce Albania îşi propune să finalizeze negocierile până în 2027.
De asemenea, UE îşi menţine angajamentul faţă de Bosnia şi Herţegovina, însă oficialii UE îşi exprimă din ce în ce mai mult îngrijorarea cu privire la blocajele politice interne care stopează reformele şi ameninţă viitorul ţării pe calea europeană.
„Voi fi probabil cea mai fericită persoană din lume când vom putea începe negocierile cu Bosnia. Ei chiar merită acest lucru, oamenii din Bosnia merită acest lucru”, a declarat Kos, adăugând că este esenţial ca autorităţile naţionale să îşi asume responsabilitatea.
De asemenea, Kos a făcut apel la noul guvern al Serbiei - care nu a fost confirmat încă - să fie „pro-european şi pro-reformă” pentru a avansa procesul de aderare. Ea a anunţat că intenţionează să viziteze Belgradul la sfârşitul lunii aprilie.
Întrebată dacă este posibil să se asigure o abordare echilibrată în politica de extindere către Balcanii de Vest, pe de o parte, şi Ucraina şi Republica Moldova, pe de altă parte, reprezentanta Comisiei a subliniat că este vorba în primul rând de un proces „bazat pe merit”.
Comisarul a spus că nicio ţară nu va fi lăsată în urmă. „Ne-am angajat ferm să le aducem în Uniunea Europeană. Dar, desigur, vom ţine cont de merite”.
Fiecare etapă a procesului de extindere necesită consensul tuturor statelor membre, iar pentru fiecare ţară candidată în procesul de aderare sunt necesare 150 de decizii în unanimitate.
Potrivit Kos, în prezent, 14 state membre sunt în favoarea eliminării consensului şi a trecerii la luarea deciziilor cu majoritate calificată, însă problema este că şi această schimbare necesită consens.
„Vom vedea dacă ar putea fi mai multe în curând”, a spus comisarul.
Republica Moldova marchează 16 ani de Parteneriat Estic. Delegația UE: „Moldova a avansat în alinierea la principiile parteneriatului: implicare comună, diferențiere și condiționalitate”
Regatul Norvegiei a desemnat un atașat al apărării pentru Republica Moldova.
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare pentru noul cancelar al Germaniei: „Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a construi o Europă pașnică”
Ministra Afacerilor Europene a Suediei, la Chișinău: „Aderarea la UE este una dintre cele mai bune decizii pe care le poate lua o țară”
Locuitorii din Ustia își vor alege un nou primar pe 16 noiembrie
Ministra Daniella Misail-Nichitin: „Muncim împreună pentru a asigura o bună desfășurare a alegerilor parlamentare din toamnă”
Șefa statului a felicitat locuitorii din UTA Găgăuzia cu sărbătoarea Hederlez: „Tradițiile comunității găgăuze fac parte din bogăția patrimoniului cultural al țării noastre”
CEC: Alegătorii pot solicita votarea cu urna mobilă la alegerile locale noi din 18 mai
Partidele politice pot opera până pe 8 mai modificări în listele pentru alegerile locale noi
9 mai la Chişinău // Președinta Maia Sandu: „Moldova îşi comemorează eroii şi celebrează victoria păcii”
LIVE // Prim-ministrul Dorin Recean și comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, semnează Acordul pentru Planul de creștere al Republicii Moldova
VIDEO // Șeful delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, mesaj de Ziua Europei: „Celebrăm unitatea, pacea și prosperitatea — valori fundamentale care ne unesc”
GALERIE FOTO // Ziua Europei, în obiectivul MOLDPRES. Sărbătorim libertatea și solidaritatea
LIVE // Miting la Complexul memorial „Eternitate”. Maia Sandu: „Republica Moldova își comemorează eroii și celebrează victoria păcii”
Ploile şi vremea posomorâtă se menţin în ziua de 9 mai
Ziua Victoriei și Ziua Europei, sărbătorite în Republica Moldova printr-o serie de evenimente
Zelenski a discutat la telefon cu Trump
Primul discurs al Papei Leon al XIV-lea: Un apel la pace și o Biserică deschisă tuturor
R. Moldova va putea avea ambasadori în străinătate cu sediul la Chișinău
Premierul Dorin Recean oferă detalii despre acordul pe care îl va semna la Chișinău cu Marta Kos, comisar UE
R. Moldova va emite pașapoarte și documente de călătorie adaptate la standardele europene de securitate
Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe noul Suveran Pontif
Premierul Dorin Recean: „Pe 9 Mai vom sărbători victoria păcii”
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune