
Marta Kos: Un nou val de extindere al UE până în 2030 este realist, nu doar pentru ţări precum Albania şi Muntenegru, ci şi pentru Republica Moldova şi Ucraina
Comisarul european pentru extindere, Marta Kos, consideră că un nou val de extindere până în 2030 este o „perspectivă foarte realistă”, nu numai pentru ţări precum Albania şi Muntenegru - considerate în prezent fruntaşe în procesul de aderare - ci şi pentru Republica Moldova şi Ucraina. Ea avertizează însă că progresele depind de meritul şi angajamentul ţărilor candidate la UE de a realiza reformele necesare, transmite MOLDPRES cu referire la AGERPRES.
Într-un interviu pentru European Newsroom (enr) publicat miercuri, Kos a declarat că speră ca Republica Moldova şi Ucraina să poată deschide prima parte a negocierilor în timpul preşedinţiei poloneze a Consiliului UE, care va dura până la sfârşitul lunii iunie 2025.
În plus, ea s-a arătat optimistă că va exista o soluţie la veto-ul Ungariei asupra aderării Kievului din cauza tratamentului aplicat minorităţii maghiare din Ucraina.
În timp ce Ucraina şi Republica Moldova fac progrese rapide către aderarea la UE, ţările din Balcanii de Vest aşteaptă de zeci de ani, scrie sursa citată. Macedonia de Nord a fost unul dintre primele state din fosta Iugoslavie care a pornit pe calea integrării europene, însă, din cauza problemelor interne şi mai ales din cauza blocajelor statelor membre vecine, este încă la început.
Guvernul ţării solicită garanţii că nu vor mai exista blocaje din cauza problemelor bilaterale. Kos a declarat că înţelege frustrările, dar nu a oferit astfel de garanţii.
În comparaţie, Kos a subliniat că negocierile cu Muntenegru ar putea fi încheiate până la sfârşitul anului 2026, în timp ce Albania îşi propune să finalizeze negocierile până în 2027.
De asemenea, UE îşi menţine angajamentul faţă de Bosnia şi Herţegovina, însă oficialii UE îşi exprimă din ce în ce mai mult îngrijorarea cu privire la blocajele politice interne care stopează reformele şi ameninţă viitorul ţării pe calea europeană.
„Voi fi probabil cea mai fericită persoană din lume când vom putea începe negocierile cu Bosnia. Ei chiar merită acest lucru, oamenii din Bosnia merită acest lucru”, a declarat Kos, adăugând că este esenţial ca autorităţile naţionale să îşi asume responsabilitatea.
De asemenea, Kos a făcut apel la noul guvern al Serbiei - care nu a fost confirmat încă - să fie „pro-european şi pro-reformă” pentru a avansa procesul de aderare. Ea a anunţat că intenţionează să viziteze Belgradul la sfârşitul lunii aprilie.
Întrebată dacă este posibil să se asigure o abordare echilibrată în politica de extindere către Balcanii de Vest, pe de o parte, şi Ucraina şi Republica Moldova, pe de altă parte, reprezentanta Comisiei a subliniat că este vorba în primul rând de un proces „bazat pe merit”.
Comisarul a spus că nicio ţară nu va fi lăsată în urmă. „Ne-am angajat ferm să le aducem în Uniunea Europeană. Dar, desigur, vom ţine cont de merite”.
Fiecare etapă a procesului de extindere necesită consensul tuturor statelor membre, iar pentru fiecare ţară candidată în procesul de aderare sunt necesare 150 de decizii în unanimitate.
Potrivit Kos, în prezent, 14 state membre sunt în favoarea eliminării consensului şi a trecerii la luarea deciziilor cu majoritate calificată, însă problema este că şi această schimbare necesită consens.
„Vom vedea dacă ar putea fi mai multe în curând”, a spus comisarul.
Maia Sandu invită moldovenii din Polonia la o întâlnire
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Votat în prima lectură: Cei care solicită cetățenia Republicii Moldova vor trebui să cunoască limba română și prevederile Constituției
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, va efectua vizite de lucru în Marea Britanie și Irlanda
Președinta Maia Sandu, mesaj de susținere pentru antreprenori: „Voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a șterge hotarul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”
Declarație în sprijinul Ucrainei. Igor Grosu: „Parlamentul Republicii Moldova este alături de poporul ucrainean”
Republica Moldova își aliniază politica externă la sancțiunile internaționale: MAE va avea atribuții decizionale
Republica Moldova aderă la trei convenții internaționale pentru facilitarea comerțului și modernizarea procedurile vamale
VIDEO // Speakerul Igor Grosu, despre decizia Consiliului European: „Este o recunoaștere fără precedent a eforturilor noastre”
FOTO // Investiții consistente în drumurile Moldovei: peste 220 mln de lei valorificați în luna mai pentru infrastructura rutieră națională
Premieră în instituțiile de învățământ profesional tehnic: examen de calificare în baza testelor unice, susținut în Centre externe
Antreprenorii pot solicita granturi de până la 600 mii de lei pentru dezvoltarea afacerilor prin trei programe gestionate de ODA
CSM anunță concurs pentru ocuparea a 34 de posturi vacante de judecător în instanțele din țară
Moldova învață de la Elveția practici pentru un turism sustenabil și parteneriate durabile
Relațiile bilaterale moldo-kazahe discutate la Astana
SUA sistează unele livrări de rachete către Ucraina. Explicațiile Pentagonului
Asociaţia Moldova Fruct își trasează direcțiile de activitate cu sprijin internațional
Circa 10 mii de contestații au fost depuse la examenele de absolvire a gimnaziului. Rata de promovare a crescut
Donald Trump a anunțat că Israelul este de acord cu un armistițiu de 60 de zile în Fâșia Gaza
Lucrări de extindere a rețelei de canalizare în orașul Sângerei și comuna Bilicenii Vechi #MoldovaPoate
Încasările Fiscului la buget, în creștere cu 4,6 miliarde de lei în prima jumătate a anului
Escrocherie de 4,4 milioane lei cu mașini din Germania, coordonată din penitenciarul Bălți. 25 de persoane au fost păgubite, iar 11 condamnate
Atac violent asupra regiunii Odesa. România a ridicat în aer două nave F-16
Antreprenorii începători și cei care doresc să inițieze o afacere pot beneficia de instruiri gratuite
Orașul Cahul găzduiește cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului internațional “Nufărul alb”