
Președinta Maia Sandu, despre așteptările de la noua administrație de la Washington: „Speranța mea e că războiul se va încheia cu o pace justă pentru Ucraina”
Republica Moldova așteaptă de la noua administrație de la Washington o soluție justă a războiului din Ucraina și dezvoltarea cooperării pe multiple planuri în special în domeniul securității energetice. „Avem un parteneriat extrem de important cu SUA”, a declarat președinta Maia Sandu, luni, 20 ianuarie, la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, informează MOLDPRES.
„Speranța mea este că se va găsi o soluție și că se va încheia războiul în acest an și că războiul se va încheia cu o pace justă pentru Ucraina și cu o pace durabilă pentru regiunea noastră și pentru toată lumea. E doar în interesul nostru ca acest război să se sfârșească cât mai repede și să se sfârșească ororile prin care trec vecinii noștri”, a declarat Maia Sandu.
Președința spus că nu a primit o invitație la ceremonia de învestirea a președintelui SUA Donald Trump. „Nu am primit invitație. Invitație au primit reprezentanții corpului diplomatic”, a precizat Maia Sandu.
Președinta a apreciat cooperarea Republicii Moldova cu Statele Unite ale Americii drept una de importanță strategică. Autoritățile d eșla Chișinău, potrivit Maie Sandu, își doresc să dezvolte în continuare această cooperare avansând până la „parteneriat strategic”.
„Noi avem un parteneriat extrem de important cu SUA inclusiv pe domeniul diversificării surselor cu energie în general, pe domeniul consolidării securității energetice, au fost investiții foarte mari care s-au făcut și care încă se vor face din banii care ni i-au alocat. Noi avem sprijin și în Partidul Democrat și în Partidul Republican. Întotdeauna am lucrat cu ambele partide și o să continuăm și da, vrem să creștem nivelul de parteneriat de la dialog strategic la parteneriat strategic”, a explicat Maia Sandu.
Republica Moldova, potrivit președintei, mizează în continuare pe sprijinul SUA în vederea dezvoltării economice. Maia Sandu a ținut să menționeze asistența oferită de SUA în dezvoltarea sectorului vinicol.
„Sectorul nostru vinicol a beneficiat enorm de sprijinul american pentru ca să devină competitiv, să ajungă pe mai multe piețe, acum același lucru încercăm să îl facem cu sprijin american pe sectorul de fructe așa încât fructele noastre să devină mai competitive sau producătorii noștri să învețe să colaboreze între ei și să poată să meargă să vândă fructele noastre pe cât mai multe piețe, să câștigăm cât mai mulți bani. Avem industria creativă, avem foarte multe domenii și proiecte concrete. Înțeleg că Republica Moldova a devenit eligibilă pentru Programul „Provocările Mileniului” și poate reușim și de acolo să obținem niște resurse pentru proiecte importante de infrastructură”, a mai spus Maia Sandu.
Președintele SUA, Donald Trump, și vicepreședintele J.D. Vance, au depus luni jurământul în fața unei mulțimi de foști președinți, oficiali aleși și membri ai familiei adunați la Capitoliul SUA, din Washington D.C. Acesta este al doilea mandat al lui Trump, care devine cel de-al 47-lea președinte, transmite Agerpres.
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
Republica Moldova și Elveția își vor consolida relațiile bilaterale
CEC a acreditat primii observatori pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „Summitul de la Chișinău este un răspuns la rezultatele pe care Republica Moldova le înregistrează în procesul de modernizare”
Președintele Consiliului European, Antonio Costa: „Moldova este pregătită pentru următorii pași în procesul de aderare. UE rămâne un partener de încredere”
Prim-ministrul Dorin Recean: „Moldova este acasă în Europa. Primul summit cu UE confirmă direcția noastră ireversibilă”
Comisia Europeană va elibera prima tranșă de 270 de milioane de euro din cadrul Planului de creștere. Ursula von der Leyen: „Moldova are un loc în familia europeană”
Maia Sandu: „Susținem o pace durabilă în Ucraina – o pace adevărată, cu garanții clare că războiul nu se va reporni”
ANSA a semnat cu Germania un acord de colaborare în domeniul siguranței alimentare și evaluării riscurilor
Ucraina a fost atacată de un număr record de drone: 728 de „Shahed”-uri lansate într-o singură noapte
Peste 19,9 milioane lei au fost direcționați în 2025 către organizații non-profit și entități religioase prin mecanismul desemnării procentuale
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial
Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”