
Președinta Maia Sandu, după ședința CSS: „Scopul acestei crize umanitare provocate de Kremlin pe malul stâng este generarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației”
Chişinău, 14 ian. /MOLDPRES/. Consiliul Suprem de Securitate (CSS) s-a întrunit marți, 14 ianuarie, în ședință. La finele acesteia, șefa statului, Maia Sandu, a anunțat acțiunile ce vor fi întreprinse de autorități și măsurile de asistență pentru populația de pe cele două maluri ale Nistrului în contextul crizei energetice, comunică MOLDPRES.
Guvernul s-a oferit să cumpere gaze pentru malul stâng al Nistrului
Președinta a menționat că autoritățile de la Chișinăul au sesizat Tiraspolul încă din luna noiembrie 2024 pentru a discuta situația și pentru a elabora soluții de evitare a crizei energetice. Răspunsul, însă, a fost de fiecare dată negativ.
„În mod constant au refuzat elaborarea acestor soluții și a fost refuzat și ajutorul propus de vecini. Au fost expuse condiționări și alte lucruri total irelevante pentru această situație. Guvernul s-a oferit chiar să cumpere gaz pentru malul stâng. De asemenea, Chișinăul a spus foarte clar că, dacă sunt pacienți în stare complicată, aceștia pot fi transferați în spitalele de pe malul drept. Și această ofertă a fost refuzată; nici nu au permis accesul ambulanțelor în regiune”, a spus Sandu.
„Scopul acestei crize umanitare provocate de Kremlin pe malul stâng este generarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației”
Șefa statului a menționat că scopul acestei crize umanitare provocate de Kremlin pe malul stâng este generarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației.
„Federația Rusă, în ultimii ani, a întreprins mai multe încercări și acțiuni de destabilizare a situației pe malul drept și a încercat de fiecare dată să implice regimul de la Tiraspol în aceste acțiuni de destabilizare. Ceea ce se întâmplă acum este și o formă de presiune care vine de la Kremlin asupra regimului de la Tiraspol, pentru ca acesta să fie mai cooperant. Nu este pentru prima dată când ne confruntăm cu aceste situații. Cetățenii Republicii Moldova au mai trecut prin asemenea lovituri provocate de Rusia: atunci când ne-am confruntat cu blocada exportului de vinuri, când a fost blocat exportul de fructe către Federația Rusă. Am mai avut situații de folosire a energiei pentru șantaj. Am trecut prin toate aceste situații pentru că am fost uniți, înțelepți și solidari, și asta trebuie să facem și acum”, a opinat președinta.
Soluțiile discutate la CSS
Maia Sandu a anunțat soluțiile discutate astăzi de membrii Consiliului Suprem de Securitate, printre care se numără: finalizarea liniilor de tensiune înaltă Chișinău-Vulcănești până la sfârșitul anului 2025 și sporirea investițiilor în energia regenerabilă.
Președinta a specificat că, în următoarea perioadă, ar putea crește sprijinul pentru cetățeni și pentru agenții economici afectați, prin acordarea unor vouchere energetice și compensații.
„Oferirea acestor compensații către agenții economici are și scopul de a preveni creșterea prețurilor. Pe de o parte, ne dorim să nu sufere competitivitatea agenților economici, iar pe de altă parte, vrem să prevenim creșterea prețurilor. Tocmai de aceea vine acest program care să compenseze parțial, până la 50%, costurile suplimentare și să ajute agenții economici să implementeze tehnologii mai bune. Voucherele vin să ajute, în special, gospodăriile vulnerabile să-și optimizeze și să-și reducă cheltuielile pentru energie electrică”, a precizat Maia Sandu.
Șefa statului a comunicat că de compensații vor beneficia peste 600 mii de gospodării și a îndemnat cetățenii să fie uniți în efortul de a economisi energie electrică.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) marți, 14 ianuarie, la care s-a discutat situația din sectorul energetic și măsurile de asistență pentru populație.
Până la data de 1 iulie, în Registrul de Stat al Alegătorilor au fost înregistrate 3 297 596 de persoane
Ministrul german de Externe, Johann Wadephul, în vizită la Chișinău: „Germania rămâne un susținător ferm al parcursului european al Republicii Moldova”
CEC a acreditat 17 observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie
După ce a vizitat Ucraina, ministrul german de Externe vine Chișinău. Vezi programul oficialului
Judecătoarea Silvia Cecan va fi supusă din nou evaluării de integritate la cererea CSM
Parlamentul a adoptat 45 de acte normative în luna iunie, inclusiv legi pro-europene și măsuri sociale pentru salariați și tineri
În ajunul campaniei electorale, CSM a venit cu o declarație în care îndeamnă toți actorii politici la responsabilitate
Sprijinul Marii Britanii pentru R. Moldova, reafirmat în cadrul unei întâlniri la Parlamentul britanic. Igor Grosu: „Cooperarea noastră strategică este un pilon important pentru consolidarea democrației”
Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova