
9 mai la Chişinău // Președinta Maia Sandu: „Moldova îşi comemorează eroii şi celebrează victoria păcii”
Pe 9 mai, Republica Moldova îi comemorează pe cei care și-au jertfit viața și sănătatea în cel de-al Doilea Război Mondial, fiind marcată, de asemenea, și Ziua Europei. Suita de evenimente cu acest prilej a demarat în dimineaţa zilei cu un omagiu la Complexul memorial „Eternitate” din capitală, transmite MOLDPRES.
Sute de oameni s-au adunat, pe ploaie, la memorial pentru a comemora pe cei care şi-au jertfit viaţa în cel mai crâncen şi sângeros război al secolului XX.
„Azi este o zi cu semnificaţie dublă pentru Europa, dar şi pentru întreaga lume. După ce pe 8 mai 1945 a fost anunţată victoria împotriva nazizmului, în data de 9 mai 1945 a fost prima zi de pace după ani de suferinţă şi prăpăd. Victoria păcii a redat speranţă unui viitor construit pe libertate, demnitate, dar şi solidaritate între popoare. Ne adunăm împreună cu gândul şi inima, pentru a comemora una dintre cele mai dureroase pagini din istoria omenirii - cel de-al Doilea Război Mondial, un război în care au murit peste 70 de milioane de oameni. Pacea şi victoria împotriva tiraniei au fost posibile datorită curajului şi jertfei înaintaşilor noştri, precum şi a unităţii de care au dovadă ţările lumii care s-au opus nazizmului”, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în discursul său ţinut la Complexul memorial „Eternitate”.
Şefa statului a relevat că Moldova a fost parte a tragediei, dar şi parte a victoriei păcii.
„56 de mii de moldoveni nu s-au întors niciodată acasă de pe front. Practic fiecare familie a pierdut pe cineva drag. Moldoveni de toate etniile – români, ucraineni, bulgari, ruşi, găgăuzi au luptat şi au murit pentru victoria păcii. Ei toţi şi-au dat viaţa pentru ca noi, copiii şi nepoţii lor să trăim în pace. Datoria noastră e să păstrăm pacea şi să onorăm sacrificiul cu respect şi în linişte, nu prin petreceri zgomotoase”, a spus Maia Sandu.
Preşedintele a venit cu o adresare şi în limba rusă, ca toţi, inclusiv cei care nu cunosc bine limba română să înţeleagă „de ce nouă, celor cu rădăcini în Moldova ne este greu să chiuim în această zi”.
„Oricât ar încerca unii politicieni să ne dezbine, să ne spună că suntem diferiţi, noi ştim adevărul. Rănile războiului au fost aceleaşi pentru toată Moldova, iar respectul faţă de sacrificiile şi eroismul înaintaşilor noştri ne uneşte pe toţi. Veteranilor noştri, puţinii care mai sunt printre noi, le exprimăm recunoştinţă pentru sacrificiul lor. După 1945, Europa a ales o altă cale, a ales reconcilierea, a ales să transforme rănile în poduri între popoare. Timp de opt decenii, statele care fac parte din Uniunea Europeană trăiesc cea mai lungă perioadă de pace din istoria lor, iar Moldova aspiră să facă parte din această familie. Nu doar pentru dezvoltare economică, ci mai ales pentru a păstra pacea, democraţia şi libertatea. Dar azi, la graniţele noastre această pace este din nou ameninţată. Rusia, care monopolizează victoria asupra nazizmului, a devenit agresorul care a intrat cu tancuri şi moarte în Ucraina”, a menţionat Sandu.
Şefa statului a subliniat că este de neînţeles bombardarea oraşelor ucrainene şi, în acelaşi timp, veselia de la parada ce ar trebui să celebreze pacea din 1945.
„Vedem parade zgomotoase sau cum Kremlinul glorifică războiul de acum 80 de ani, dar închid ochii la crimele pe care le comite azi Rusia în Ucraina. Vieţile pierdute astăzi în Ucraina nu costă mai puţin ca cele pierdute în Stalingrad. Moldova nu mai vrea tiranie, vrem pace şi libertate. Oricâte răni am purta, haideţi să fim uniţi în numele viitorului în pace şi demnitate, să mergem împreună în familia europeană, a ţărilor care preţuiesc viaţa umană, libertăţile şi securitatea. Pacea nu este un dat, pacea se apără zi de zi, cu vocea, votul, adevărul, cu solidaritatea. Moldova îşi celebrează eroii şi comemorează victoria păcii, vom rămâne alături de cei care-şi apără viaţa, nu cei care o distrug”, a declarat preşedintele Republicii Moldova.
Discursul şefei statului a fost urmat de o depunere de flori, la care a participat conducerea de vârf a ţării, comisara europeană pentru extindere, Marta Kos, reprezentanţi ai corpului diplomatic, membri ai Guvernului, reprezentanţi ai instituţiilor publice, cetăţeni ai ţării.
Tot astăzi, este programat şi un Marș al Memoriei, eveniment organizat de Blocul Socialiștilor și Comuniștilor din Parlament precum și alte două partide de stânga. Coloana va porni de la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și se va deplasa la Complexul memorial „Eternitate”.
Republica Moldova sărbătorește astăzi ziua de 9 mai, cu o semnificație dublă. În această zi este marcată Ziua Europei, care reprezintă aniversarea momentului istoric al Declarației ministrului francez de Externe, Robert Schuman, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, ce ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. Tot în această zi, este marcată și Ziua Victoriei în Europa, care consemnează capitularea Germaniei naziste. Pe de altă parte, în URSS, până la destrămarea ei, ziua de 9 mai era considerată Ziua Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei.
Una dintre tezele principale ale propagandei rusești este că Uniunea Sovietică a fost singura forță adevărată care a luptat împotriva Germaniei naziste și a fascismului. În plus, s-a încercat să se consolideze imaginea Uniunii Sovietice, iar apoi a Rusiei, ca lider al mișcării mondiale antifasciste. Anume teza așa-zisă „denazificare” a devenit principalul motiv oficial în baza căruia Moscova a invadat Ucraina vecină.
Cor. Lilia Grubîi
Foto: Andrei Mardari
Cod galben de caniculă pentru mâine, valabil în toată țara
R. Moldova predă Elveției președinția grupului Task Force pentru Acces la Informație, după un mandat de patru ani marcat de progrese
Droguri de 700.000 lei descoperite de oamenii legii la Stăuceni
Igor Grosu la Dublin: „ Doar uniți și solidari vom reuși să păstrăm pacea și drumul nostru de integrare europeană”
CEC: Difuzorii de publicitate politică vor prezenta rapoartele de activitate până pe 15 iulie
Prim-ministrul Dorin Recean efectuează o vizită de lucru în raionul Căușeni
FOTO // Un tânăr revenit acasă după 13 ani de muncă peste hotare a deschis la Cahul o gelaterie artizanală
Vremea se menține stabilă, fără precipitații
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Președinta Maia Sandu invită diaspora din Italia la întâlniri directe în cinci orașe italiene
Prim-ministrul Dorin Recean, la Căușeni: „Vom continua să investim în fiecare localitate, astfel încât cetățenii să simtă sprijinul statului și beneficiile unei Moldove europene”
Municipiul Bălți va beneficia de 22 de autobuze donate de municipiul Reșița din România
Constantin Borosan va prelua din 1 septembrie funcția de director al ANRE
Participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl vor primi din 1 august alocații mai mari
Noi reguli pentru funcționari și stagiari au fost votate de Parlament
Localitățile din Moldova vor avea un sistem modern de colectare și gestionare a deșeurilor
Republica Moldova simplifică condițiile de ședere pentru cetățenii Uniunii Europene
Un bărbat va fi judecat după ce acum 29 de a ucis în bătaie o minoră
Raionul Căușeni a primit, în ultimii patru ani, investiții de la Guvern de peste 380 de milioane de lei. Dorin Recean: „Vom continua să investim în fiecare localitate”
Speakerul Igor Grosu a invitat cetățenii la expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească”: „Păstrăm vie memoria celor care au suferit clipe de coșmar de pe urma unui regim barbar”
Parlamentul a instituit Colegiul Anticorupție, care va judeca dosarele de corupție la nivel înalt
Un agent de pază, condamnat la trei ani de închisoare pentru agresarea unui bărbat
Noi reguli pentru folosirea apei subterane și gestionarea deșeurilor, adoptate de Parlament
Un nou program de granturi, finanțat de UE, va sprijini crearea creșelor pentru copiii din familii vulnerabile
Admiterea în învățământul liceal începe pe 14 iulie. Peste 5300 de locuri disponibile în capitală