A fost aprobat un nou regulament în domeniul protecției aerului
Chişinău, 17 dec. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat ieri Regulamentul privind limitarea emisiilor de compuși organici volatili cauzate de utilizarea de solvenți organici în anumite vopsele, lacuri și în produsele de refinisare a autovehiculelor. Scopul acestuia este de a limita conținutul total de compuși organici volatili (COV) în produsele nominalizate, pentru a preveni şi reduce poluarea atmosferică, transmite MOLDPRES.
Potrivit ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, poluanții emiși în atmosferă constituie cauza unor grave probleme de mediu și de sănătate, întrucât unele emisii de COV din vopsele și lacuri sunt clasificate drept toxice, cancerigene sau teratogene.
„În conformitate cu datele din rapoartele statistice ale Biroului Național de Statistică cu privire la dinamica producerii vopselelor și lacurilor în Republica Moldova, precum și la volumul importurilor din afara țării, se observă o creștere a cererii anuale a acestor produse, fapt ce ne determină să introducem noi reglementări în acest domeniu. Emisiile de COV acționează negativ asupra sănătății umane, precum și asupra mediului înconjurător. Necesitatea asigurării protecției eficiente a populației împotriva riscurilor pe care le prezintă poluarea atmosferică este una stringentă, motiv pentru care intervenim cu planuri de acțiuni orientate spre limitarea emisiilor de COV”, a spus ministrul.
Totodată, oficialul a subliniat că acidifierea aerului atmosferic este un fenomen transfrontalier care necesită intervenții și soluții atât la nivel regional, cât și național sau local. „Republica Moldova, fiind parte a Convenției asupra poluării atmosferice transfrontaliere pe distante lungi, are obligația de a întreprinde acțiuni de reducere a emisiilor și de verificare a cantității de COV în substanțele specificate, pentru a prognoza emisiile acestora în atmosferă și pentru a monitoriza impactul asupra mediului și sănătății populației”, a relevat Ion Perju.
Regulamentul stabilește scopul și domeniul de aplicare în ceea ce privește specificațiile tehnice pentru anumite vopsele, lacuri și produse de refinisare a autovehiculelor; stabilește cerințele privind etichetarea și valorile limită maxime al conținutul de COV în vopsele, lacuri și produsele de refinisare a autovehiculelor.
„La plasarea pe piață a produselor menționate operatorii sunt obligați să respecte valorile limită maxime de COV pentru vopsele, lacuri și produsele de refinisare a autovehiculelor; să dețină fișa tehnică a produsului; să dețină documente de execuție din care rezultă precizări referitoare la conținutul de COV dovedite prin buletine de analiză, precum și să prezinte, la solicitarea Inspectoratului pentru Protecția Mediului, documentele referitoare la operațiunile de import si/sau listele de furnizori ale produsului plasate pe piață, inclusiv, să prezinte produsul plasat pe piață pentru prelevarea probei și controlul conținutului de COV”, a menționat ministrul de resort.
Conform hotărârii Guvernului, Inspectoratul pentru Protecția Mediului este delegat ca fiind autoritatea competentă de supraveghere a pieței având dreptul de a iniția verificări planificate sau inopinate. În perioada următoare, MADRM va înainta propuneri de modificare a Codului Contravențional, pentru aplicarea amenzilor privind nerespectarea prevederilor Regulamentului.
Elaborarea Regulamentului rezultă din angajamentele de transpunere asumate de Republica Moldova în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.
Peste 11 mii de persoane, angajate cu sprijinul ANOFM. Ministrul Alexei Buzu: „Ne dorim ca fiecare cetățean să aibă șansa de a munci acasă”
FOTO// Rețeaua de iluminat public din Cahul va fi modernizată până la finele acestui an
Canicula pune în pericol sănătatea animalelor: ANSA cere fermierilor măsuri urgente de protecție
În capitală începe admiterea în învățământul liceal
Suplimentele actelor de studii profesional tehnice vor fi generate digital
Un medic din nordul țării, trimis pe banca acuzaților pentru luare de mită de la pacienți
Alertă în municipiul Chișinău: Cinci cazuri confirmate de rujeolă și un caz suspect de meningită
Republica Moldova se confruntă cu un val intens de căldură: autoritățile fac apel la responsabilitate
Cod portocaliu de caniculă: autorităţile anunţă restricții temporare pentru camioanele de mare tonaj pe drumurile naționale
O femeie de afaceri din Bălți a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru că a comandat omorul amantei soțului
Șase tabere locale #AcasăCamp2025 vor fi organizate în această vară pentru copiii din țară și diaspora
Lucrările la Podul de Flori de la Ungheni avansează. Costel Alexe: „Visul nostru comun de zeci de ani devine realitate, etapă cu etapă”
Șapte persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Fiscul a acumulat 1,5 miliarde de lei la buget timp de o săptămână
Euro și dolarul își continuă aprecierea
Președintele american anunță că SUA va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
Vicepremierul Cristina Gherasimov explică procesul de integrare europeană: „Urmează transformări profunde”
O nouă conexiune aeriană între Franța și R. Moldova: cursa directă Paris Orly – Chișinău
Caniculă și cer senin, anunţă meteorologii pentru marţi, 8 iulie
Moldova este în fața unei șanse istorice de dezvoltare economică, potrivit ministrului Economiei Doina Nistor
CSJ respinge încă o contestație împotriva Comisiei de evaluare a procurorilor
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: „SânzIEne unghenene” pe Insula Lacului Delia, sărbătoare ce uneşte în jurul tradițiilor
Roaming gratuit pentru moldoveni în UE din 2026. Doina Nistor: „Vom vorbi la aceleași tarife ca acasă”
Teatrul Național „Mihai Eminescu” a revenit din turenul european: „Spectatorii de acolo au fost dornici să ne simtă aproape”
România lansează un proiect pentru sprijinirea administrației publice locale din Republica Moldova