A fost aprobat un nou regulament în domeniul protecției aerului
Chişinău, 17 dec. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat ieri Regulamentul privind limitarea emisiilor de compuși organici volatili cauzate de utilizarea de solvenți organici în anumite vopsele, lacuri și în produsele de refinisare a autovehiculelor. Scopul acestuia este de a limita conținutul total de compuși organici volatili (COV) în produsele nominalizate, pentru a preveni şi reduce poluarea atmosferică, transmite MOLDPRES.
Potrivit ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, poluanții emiși în atmosferă constituie cauza unor grave probleme de mediu și de sănătate, întrucât unele emisii de COV din vopsele și lacuri sunt clasificate drept toxice, cancerigene sau teratogene.
„În conformitate cu datele din rapoartele statistice ale Biroului Național de Statistică cu privire la dinamica producerii vopselelor și lacurilor în Republica Moldova, precum și la volumul importurilor din afara țării, se observă o creștere a cererii anuale a acestor produse, fapt ce ne determină să introducem noi reglementări în acest domeniu. Emisiile de COV acționează negativ asupra sănătății umane, precum și asupra mediului înconjurător. Necesitatea asigurării protecției eficiente a populației împotriva riscurilor pe care le prezintă poluarea atmosferică este una stringentă, motiv pentru care intervenim cu planuri de acțiuni orientate spre limitarea emisiilor de COV”, a spus ministrul.
Totodată, oficialul a subliniat că acidifierea aerului atmosferic este un fenomen transfrontalier care necesită intervenții și soluții atât la nivel regional, cât și național sau local. „Republica Moldova, fiind parte a Convenției asupra poluării atmosferice transfrontaliere pe distante lungi, are obligația de a întreprinde acțiuni de reducere a emisiilor și de verificare a cantității de COV în substanțele specificate, pentru a prognoza emisiile acestora în atmosferă și pentru a monitoriza impactul asupra mediului și sănătății populației”, a relevat Ion Perju.
Regulamentul stabilește scopul și domeniul de aplicare în ceea ce privește specificațiile tehnice pentru anumite vopsele, lacuri și produse de refinisare a autovehiculelor; stabilește cerințele privind etichetarea și valorile limită maxime al conținutul de COV în vopsele, lacuri și produsele de refinisare a autovehiculelor.
„La plasarea pe piață a produselor menționate operatorii sunt obligați să respecte valorile limită maxime de COV pentru vopsele, lacuri și produsele de refinisare a autovehiculelor; să dețină fișa tehnică a produsului; să dețină documente de execuție din care rezultă precizări referitoare la conținutul de COV dovedite prin buletine de analiză, precum și să prezinte, la solicitarea Inspectoratului pentru Protecția Mediului, documentele referitoare la operațiunile de import si/sau listele de furnizori ale produsului plasate pe piață, inclusiv, să prezinte produsul plasat pe piață pentru prelevarea probei și controlul conținutului de COV”, a menționat ministrul de resort.
Conform hotărârii Guvernului, Inspectoratul pentru Protecția Mediului este delegat ca fiind autoritatea competentă de supraveghere a pieței având dreptul de a iniția verificări planificate sau inopinate. În perioada următoare, MADRM va înainta propuneri de modificare a Codului Contravențional, pentru aplicarea amenzilor privind nerespectarea prevederilor Regulamentului.
Elaborarea Regulamentului rezultă din angajamentele de transpunere asumate de Republica Moldova în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.
Doi procurori, eliminați din concurs după ce CSJ le-a confirmat problemele de integritate
Alertă falsă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău, în ajunul summit-ului Moldova-UE
Curtea de Apel Nord obligă CEC să organizeze votarea repetată pentru funcția de primar al comunei Boldurești
Agenția Servicii Publice respinge acuzațiile Primăriei Chișinău privind „erori majore” în lista contribuabililor la taxa de salubrizare
În piețele din Chișinău au apărut pepenii verzi și galbeni. La ce prețuri se vând fructele și legumele de sezon
O tehnologie inovativă de învățare va fi utilizată în 100 de școli din R. Moldova. Elevii vor interacționa fizic cu materiale digitale educaționale
Patru echipe de pompieri au intervenit în nordul țării pentru a stinge o combină care a luat foc pe câmp
Ministerul Sănătății vine cu atenționări pentru populație în contextul Codului portocaliu de caniculă
Cod galben și portocaliu de caniculă până pe 8 iulie, în mare parte din R. Moldova
Elevi și studenți din țară și din străinătate au vizitat Parlamentul în cadrul unor tururi educaționale
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Donald Trump nu exclude posibilitatea ca SUA să livreze Kievului rachete Patriot. „Ucrainenii sunt loviți puternic”
Oficiul medicilor din Ghiduleni a fost renovat
Un miting-requiem dedicat Zilei de comemorare a victimelor deportărilor regimului comunist a avut loc în capitală
Dorin Recean: „Deportările din Moldova sovietică sunt o rană vie, pe care o poartă mii de familii din Republica Moldova”
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” a fost inaugurată la Chișinău
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
FOTO // Un grup de jurnaliști din R. Moldova, vizită de documentare la Shanghai United Media Group, Zhejiang Media Group, la mai multe companii chineze specializate în robotică și din domeniul inteligenței artificiale
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări