A fost aprobat un nou regulament în domeniul protecției aerului
Chişinău, 17 dec. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat ieri Regulamentul privind limitarea emisiilor de compuși organici volatili cauzate de utilizarea de solvenți organici în anumite vopsele, lacuri și în produsele de refinisare a autovehiculelor. Scopul acestuia este de a limita conținutul total de compuși organici volatili (COV) în produsele nominalizate, pentru a preveni şi reduce poluarea atmosferică, transmite MOLDPRES.
Potrivit ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, poluanții emiși în atmosferă constituie cauza unor grave probleme de mediu și de sănătate, întrucât unele emisii de COV din vopsele și lacuri sunt clasificate drept toxice, cancerigene sau teratogene.
„În conformitate cu datele din rapoartele statistice ale Biroului Național de Statistică cu privire la dinamica producerii vopselelor și lacurilor în Republica Moldova, precum și la volumul importurilor din afara țării, se observă o creștere a cererii anuale a acestor produse, fapt ce ne determină să introducem noi reglementări în acest domeniu. Emisiile de COV acționează negativ asupra sănătății umane, precum și asupra mediului înconjurător. Necesitatea asigurării protecției eficiente a populației împotriva riscurilor pe care le prezintă poluarea atmosferică este una stringentă, motiv pentru care intervenim cu planuri de acțiuni orientate spre limitarea emisiilor de COV”, a spus ministrul.
Totodată, oficialul a subliniat că acidifierea aerului atmosferic este un fenomen transfrontalier care necesită intervenții și soluții atât la nivel regional, cât și național sau local. „Republica Moldova, fiind parte a Convenției asupra poluării atmosferice transfrontaliere pe distante lungi, are obligația de a întreprinde acțiuni de reducere a emisiilor și de verificare a cantității de COV în substanțele specificate, pentru a prognoza emisiile acestora în atmosferă și pentru a monitoriza impactul asupra mediului și sănătății populației”, a relevat Ion Perju.
Regulamentul stabilește scopul și domeniul de aplicare în ceea ce privește specificațiile tehnice pentru anumite vopsele, lacuri și produse de refinisare a autovehiculelor; stabilește cerințele privind etichetarea și valorile limită maxime al conținutul de COV în vopsele, lacuri și produsele de refinisare a autovehiculelor.
„La plasarea pe piață a produselor menționate operatorii sunt obligați să respecte valorile limită maxime de COV pentru vopsele, lacuri și produsele de refinisare a autovehiculelor; să dețină fișa tehnică a produsului; să dețină documente de execuție din care rezultă precizări referitoare la conținutul de COV dovedite prin buletine de analiză, precum și să prezinte, la solicitarea Inspectoratului pentru Protecția Mediului, documentele referitoare la operațiunile de import si/sau listele de furnizori ale produsului plasate pe piață, inclusiv, să prezinte produsul plasat pe piață pentru prelevarea probei și controlul conținutului de COV”, a menționat ministrul de resort.
Conform hotărârii Guvernului, Inspectoratul pentru Protecția Mediului este delegat ca fiind autoritatea competentă de supraveghere a pieței având dreptul de a iniția verificări planificate sau inopinate. În perioada următoare, MADRM va înainta propuneri de modificare a Codului Contravențional, pentru aplicarea amenzilor privind nerespectarea prevederilor Regulamentului.
Elaborarea Regulamentului rezultă din angajamentele de transpunere asumate de Republica Moldova în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.
CSM a dat acordul pentru urmărirea penală în privința a patru judecători
Polițiștii vor întocmi electronic procesele-verbale
Ministra Sănătății despre adolescenta căzută de la înălțime: „Vor urma sancțiuni”
Două femei din nordul țării vor ajunge pe banca acuzaților pentru escrocherie de 80.000 de dolari
Legea privind calitatea apei potabile va fi modificată
O femeie din Cahul a suferit arsuri în urma unui incendiu
Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi în acest an 30 de mii de lei. Dorin Recean: „Semn de recunoștință pentru oamenii care au luptat împotriva nazismului și pentru pace”
Diaspora contribuie la modernizarea politicilor publice în Republica Moldova
Ala Nemerenco: Pacienții cu probleme acute au dreptul la consultație fără programare
Deputații se întrunesc joi în ședință plenară. Biroul permanent a aprobat ordinea de zi
Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare și are interdicția de a ocupa funcții publice pentru următorii 12 ani
Premierul Dorin Recean, în dialog cu noua directoare a ODIHR, Maria Telalian
Merele moldovenești debutează pe piața Indiei, cu prima livrare comercială după accesul liber pe una dintre cele mai mare piețe din lume
Deputatul Alexandr Nesterovschi a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupere pasivă
GALERIE FOTO // Prima livrare comercială de mere moldovenești a pornit spre India
Autoritățile reamintesc cetățenilor că pot beneficia până la 31 martie de reduceri la asigurarea medicală
Guvernul a dat start negocierilor unui acord ce va promova reciproc investițiile moldo-indiene
UE a lansat un apel de propuneri destinat organizațiilor societății civile din R. Moldova
Două proiecte regionale de infrastructură derulate în raionul Ştefan Vodă, apreciate la faţa locului de vicepremierul Vladimir Bolea
Opoziția turcă cheamă la proteste în întreaga țară după arestarea primarului Istanbulului
O rețea de spălare de bani a fost deconspirată de autoritățile din Republica Moldova și Italia
Victimele violenței în familie vor fi scutite de taxele judiciare
Teatrul Național din Iași va prezenta două spectacole la Chișinău
Comisia de Evaluare a Judecătorilor a finalizat verificarea a doi magistrați
Vladimir Bolea, în sudul țării: „Fiecare cetățean merită șanse egale la condiții de viață mai bune”