
Cetățenii moldoveni, care au muncit peste hotarele țării, se pot adresa la CNAS pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale
Cetățenii moldoveni, care au muncit sau muncesc oficial peste hotarele țării, se pot adresa la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) pentru a depune o cerere de pensionare sau pentru a beneficia de alte prestații sociale. Prevederile urmează a fi aplicate în baza acordurilor internaționale de securitate socială, semnate de Republica Moldova cu alte state, transmite MOLDPRES.
Solicitat de agenție, șeful Direcției informare și comunicare al CNAS, Petru Socolan, a menționat că, pentru a beneficia de o consultație, cetățenii sunt îndemnați să se programeze online.
„Prin intermediul programării online, puteți solicita informații despre acordarea prestațiilor sociale în baza acordurilor internaționale. Totodată, puteți depune cererile și actele necesare pentru obținerea prestațiilor sociale. La fel, pot fi autentificate certificatele de viață și eliberate certificatele privind legislația aplicabilă (în cazul detașării peste hotare). De asemenea, cetățenii pot beneficia și de alte servicii aferente aplicării acordurilor”, a spus Petru Socolan.
Programarea se poate efectua pe platforma guvernamentală oficială https://servicii.gov.md/programare, la compartimentul „Direcţia generală relaţii internaţionale” sau pe site-ul CNAS, la rubrica „servicii electronice prestate de CNAS”, serviciul „Programare online la CNAS”.
Circa 3 300 de moldoveni, care în prezent domiciliază în străinătate, beneficiază de pensii în baza Acordurilor internaţionale în domeniul securităţii sociale, semnate de Republica Moldova și alte state. Potrivit datelor oficiale din data de 1 ianuarie 2025, beneficiarii de pensii oferite în baza Acordurilor de securitate socială sunt din Austria – 58, Belarus – 142, Belgia – 10, Bulgaria – 170, Cehia – 142, Estonia – 20, Germania – 1143, Grecia – 2, Italia – 1, Lituania – 101, Letonia – 8, Polonia – 18, Portugalia – 62, Romania – 587, Turcia – 5, Ungaria – 9 și Spania - 8.
„Persoanele pot beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzate de afecțiuni generale, pensii și indemnizații pentru dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau din cauza unei boli profesionale, precum și pensii de urmaș sau alte prestaţii, stabilite în funcție de prevederile fiecărui acord”, a afirmat Petru Socolan.
Până în prezent, Republica Moldova a semnat Acorduri de securitate socială cu 19 state, 18 dintre acestea au intrat în vigoare şi sunt aplicabile. Este vorba de Acorduri în domeniul securităţii sociale semnate între Republica Moldova şi România, Bulgaria, Portugalia, Marele Ducat de Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Regatul Belgiei, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia, Grecia, Spania și Letonia.
În luna martie curent, a fost semnat Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze în domeniul securității sociale, iar în prezent se negociază Acorduri cu Canada, Confederaţia Elveţiană, Ucraina și Slovacia.
De asemenea, s-a desfășurat prima rundă de negocieri pe marginea Acordului în domeniul securităţii sociale cu Albania. Totodată, se preconizează a fi demarate negocierile cu Slovenia și Croaţia.
O nouă conexiune aeriană între Franța și R. Moldova: cursa directă Paris Orly – Chișinău
Caniculă și cer senin, anunţă meteorologii pentru marţi, 8 iulie
CSJ respinge încă o contestație împotriva Comisiei de evaluare a procurorilor
România lansează un proiect pentru sprijinirea administrației publice locale din Republica Moldova
Un pacient cu ciroză în stadiu terminal a primit o nouă șansă la viață în urma unui transplant hepatic
Incendiu de vegetație la Comrat. Patru echipe de salvatori implicate în lupta cu flăcările
VIDEO // Percheziții în capitală. Trei bărbați au fost reținuți într-un dosar privind organizarea ilegală a jocurilor de noroc
Priorități în reforma probațiunii: Inspectoratul Național de Probațiune va fi suplinit cu personal în subdiviziunile teritoriale
Recomandările salvatorilor, pe timp de caniculă: alcoolul și cafeaua - excluse, limitarea expunerii la soare între orele 11:00 și 18:00
Președinta Maia Sandu în vizită la Varșovia: „R. Moldova este mândră să fie alături de Polonia și împreună să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”
ANSA lansează un nou modul digital de înregistrare pentru fermele de porci
Președintele Cehiei: „Putin nu va fi veșnic la putere în Rusia”
Pentru mâine, meteorologii au anunțat Cod galben de caniculă în Republica Moldova
Trafic record de pasageri în luna iunie pe Aeroportul Chișinău: peste 620.000 de pasageri
Ina Coșeru: „Republica Moldova a obținut cea mai mare finanțare europeană din istorie și se îndreaptă spre independență energetică durabilă”
Republica Moldova va investi 244 de milioane de euro în modernizarea spitalelor și a sistemelor de încălzire
Cinci grupuri de localități din Moldova devin mai reziliente la schimbările climatice cu sprijin internațional
Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova vor fi recunoscute în Marea Britanie
Parlamentul își încheie mandatul pe 11 iulie. Ce spun experții despre perioada de tranziție
R. Moldova marchează 30 de ani de la aderarea la Consiliul Europei. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Un parteneriat pentru democrație, libertate și justiție”
Kievul solicită o investigație cu privire la presupusa utilizare de arme chimice de către Rusia
Prim-ministrul Dorin Recean la Conferința regională a CEC: „Guvernul va apăra integritatea alegerilor și parcursul european al țării, pentru ca alegerile să fie libere, corecte și transparente”
Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova, inaugurat la Rădeni, Strășeni
Comisia de Evaluare a Judecătorilor, vizată în 22 de procese la CSJ
FOTO // Localitatea Carabetovca din raionul Basarabeasca se modernizează prin programul guvernamental „Satul European” #MoldovaPoate