
Circa 2500 de gospodării în care locuiesc refugiați au beneficiat de compensații pentru energie
Aproximativ 2.500 de gospodării în care locuiesc refugiați au beneficiat de compensații pentru energie acordate pentru perioada noiembrie 2024 - martie 2025, transmite MOLDPRES.
Evaluările de impact realizate de PNUD și Banca Mondială în 2023 și 2024 arată că Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice contribuie constant la îmbunătățirea bunăstării gospodăriilor locuite de refugiați. Datorită compensațiilor primite, incidența sărăciei energetice s-a redus cu 7%, iar a sărăciei monetare - cu 18%.
Una dintre familiile care au primit compensații la energie este cea a Elenei și a lui Alexei Severin, refugiați din Ucraina, care s-au stabilit în satul Dezghincea din UTA Găgăuzia, unde încearcă să-și clădească o viață de la zero.
De trei ani, casa unor rude plecate peste hotare, din satul natal al Elenei, le este refugiu. „A trebuit să plecăm în 40 de minute. Nu știam încotro ne îndreptăm. Pur și simplu am plecat. Rudele îndepărtate ne-au chemat și sigur că am acceptat, pentru că nu aveam unde merge în altă parte. Nu aveam gânduri de a pleca peste hotare, nicăieri, ne doream să fim cât mai aproape de patrie, de casa noastră, în speranța că totul este temporar și se va încheia curând, iar noi vom reveni acasă. Dar nu se vede sfârșitul nici acum”, povestește Elena.
De atunci, au trăit doar dintr-o pensie și ajutorul pentru refugiați. După mai bine de doi ani, și-au restabilit actele și primesc din nou ambii pensia ucraineană, care ajunge la aproximativ 4.000 de lei împreună.
„Suntem recunoscători tuturor care ne-au ajutat, și rudelor, și străinilor, și tuturor organizațiilor sensibile la necazul nostru. Și pentru aceste lemne mulțumim mult. Chiar dacă foarte puțin, într-o lună 400 de lei, în alta 500, dar noi suntem recunoscători și pentru acest ajutor. Cu el am adunat mai ușor suma necesară și am cumpărat aceste lemne pentru a avea cu ce ne încălzi”, spune Elena.
În total, 720.000 de gospodării, în care locuiesc aproximativ 1 milion 579 de mii de persoane, au primit compensații în sezonul rece de curând încheiat. Valoarea medie a compensațiilor a fost de 772 de lei, familiile cele mai vulnerabile energetic beneficiind de o sumă aproape dublă.
Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice funcționează pentru al treilea sezon rece consecutiv, fiind gestionat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. În acest sezon, compensațiile au fost oferite cu sprijinul Germaniei, Suediei, Norvegiei, Danemarcei, Italiei, Cehiei, Slovaciei, Estoniei, Letoniei, care au donat cumulativ 1 miliard 150 milioane de lei, iar restul 1 miliard 540 de milioane au fost asigurați din bugetul Republicii Moldova.
În sezonul rece 2024-2025, PNUD și Guvernul Italiei au susținut funcționarea centrului de apel, operatorii căruia au răspuns la peste 136.000 de apeluri telefonice și aproape 32.000 de e-mailuri de la cetățeni, și modernizarea sistemului informatic în baza căruia funcționează cel mai mare program guvernamental „Ajutor la contor”.
Peste 4 500 de șoferi au fost amendați în zilele de odihnă pentru încălcări în traficul rutier
Opt autospeciale și peste 30 de pompieri au intervenit la un incendiu de vegetație la Căușeni
Mașini de peste 3 milioane de lei aduse prin contrabandă din UE au fost ridicate de oamenii legii
Medalii de aur, argint și bronz pentru elevii din Republica Moldova la Olimpiada Balcanică de Fizică și la cea de Matematică
Igor Grosu, alături de diaspora din Marea Britanie la o sărbătoare a tradițiilor: „La mii de kilometri de casă, a prins viață un colț de Moldova”
Daniel Vodă, tătic de clasa I: „Le urez tuturor taților sănătate, răbdare, putere și inimi bune”
Creativitate și eleganță la UniverArtFashion 2025: Absolvenții de la „Ion Creangă” au defilat în Parcul „Valea Morilor”
Școlile din capitală se implică în colectarea selectivă a deșeurilor
Ziua Dunării 2025: Republica Moldova reafirmă angajamentul pentru protejarea fluviului care unește Europa
Opt persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Prima tranșă a pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna iulie, finanțată de CNAS
Programul „Citește-mi 100 de povești” se extinde. Peste 56 de mii de volume de carte vor ajunge în grădinițele din R. Moldova
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Vicepremierul Cristina Gherasimov: „Perioada președinției poloneze a fost cu realizări semnificative în parcursul european al R. Moldova”
Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii
Oleg Serebrean este noul ambasador al Moldovei în Turcia. Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial
Deținutul fugar de la Penitenciarul Tighina, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile
VIDEO // Un grup infracțional care punea în vânzare acte de identitate false, destructurat de PCCOCS și SPIA
Experți din șapte țări au participat la un atelier regional de secvențiere genomică la Chișinău
Polonia își încheie președinția semestrială în Consiliul UE: a confirmat influența Varșoviei și rolul său de putere regională
VIDEO // Peste 70% dintre proprietarii de terenuri necesare pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău au primit deja compensațiile de expropriere
Programul de stagii al UE și Guvernului. Premierul Dorin Recean:„Profesionalizăm administrația publică și pregătim o generație de lideri tineri instruiți, energici și motivați să modernizeze și să capaciteze statul”
Igor Grosu la Londra: Recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Marea Britanie, aproape de finalizare
Peste 40 de specialiști în urologie din Republica Moldova, Armenia și Georgia, reuniți la Chișinău
Un bărbat a fost condamnat la doi ani de închisoare și anunțat în căutare pentru luare de mită de 5.000 de euro