
Circa 2500 de gospodării în care locuiesc refugiați au beneficiat de compensații pentru energie
Aproximativ 2.500 de gospodării în care locuiesc refugiați au beneficiat de compensații pentru energie acordate pentru perioada noiembrie 2024 - martie 2025, transmite MOLDPRES.
Evaluările de impact realizate de PNUD și Banca Mondială în 2023 și 2024 arată că Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice contribuie constant la îmbunătățirea bunăstării gospodăriilor locuite de refugiați. Datorită compensațiilor primite, incidența sărăciei energetice s-a redus cu 7%, iar a sărăciei monetare - cu 18%.
Una dintre familiile care au primit compensații la energie este cea a Elenei și a lui Alexei Severin, refugiați din Ucraina, care s-au stabilit în satul Dezghincea din UTA Găgăuzia, unde încearcă să-și clădească o viață de la zero.
De trei ani, casa unor rude plecate peste hotare, din satul natal al Elenei, le este refugiu. „A trebuit să plecăm în 40 de minute. Nu știam încotro ne îndreptăm. Pur și simplu am plecat. Rudele îndepărtate ne-au chemat și sigur că am acceptat, pentru că nu aveam unde merge în altă parte. Nu aveam gânduri de a pleca peste hotare, nicăieri, ne doream să fim cât mai aproape de patrie, de casa noastră, în speranța că totul este temporar și se va încheia curând, iar noi vom reveni acasă. Dar nu se vede sfârșitul nici acum”, povestește Elena.
De atunci, au trăit doar dintr-o pensie și ajutorul pentru refugiați. După mai bine de doi ani, și-au restabilit actele și primesc din nou ambii pensia ucraineană, care ajunge la aproximativ 4.000 de lei împreună.
„Suntem recunoscători tuturor care ne-au ajutat, și rudelor, și străinilor, și tuturor organizațiilor sensibile la necazul nostru. Și pentru aceste lemne mulțumim mult. Chiar dacă foarte puțin, într-o lună 400 de lei, în alta 500, dar noi suntem recunoscători și pentru acest ajutor. Cu el am adunat mai ușor suma necesară și am cumpărat aceste lemne pentru a avea cu ce ne încălzi”, spune Elena.
În total, 720.000 de gospodării, în care locuiesc aproximativ 1 milion 579 de mii de persoane, au primit compensații în sezonul rece de curând încheiat. Valoarea medie a compensațiilor a fost de 772 de lei, familiile cele mai vulnerabile energetic beneficiind de o sumă aproape dublă.
Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice funcționează pentru al treilea sezon rece consecutiv, fiind gestionat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. În acest sezon, compensațiile au fost oferite cu sprijinul Germaniei, Suediei, Norvegiei, Danemarcei, Italiei, Cehiei, Slovaciei, Estoniei, Letoniei, care au donat cumulativ 1 miliard 150 milioane de lei, iar restul 1 miliard 540 de milioane au fost asigurați din bugetul Republicii Moldova.
În sezonul rece 2024-2025, PNUD și Guvernul Italiei au susținut funcționarea centrului de apel, operatorii căruia au răspuns la peste 136.000 de apeluri telefonice și aproape 32.000 de e-mailuri de la cetățeni, și modernizarea sistemului informatic în baza căruia funcționează cel mai mare program guvernamental „Ajutor la contor”.
O delegație a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii a efectuat o vizită de monitorizare în Republica Moldova
Un nou raport de evaluare națională evidențiază progresele Moldovei în tranziția verde
Ambasadorul Alexandr Roitman îndeamnă cetățenii moldoveni aflați în Israel să se conformeze instrucțiunilor de securitate emise de autorități
Ploi slabe și temperaturi în ușoară creștere, prognozate de meteorologi în weekend
Târguri cu produse autohtone, organizate în sectoarele capitalei
Condiții mai bune de studii pentru 13 mii de elevi. 30 de mln de euro vor fi investiți în modernizarea mai multor școli
Rețeaua NeuroDiaspora.MD, lansată la Chișinău. Premierul Dorin Recean: „I-am îndemnat pe toți profesioniștii moldoveni să colaboreze”
Poliția a inițiat o cauză penală pentru profanarea mormintelor din Cimitirul evreiesc din Chișinău
Speakerul Igor Grosu condamnă vandalizarea pietrelor funerare de la Cimitirul Evreiesc: „Un act barbar”
Euro și dolarul cresc la început de săptămână
FOTO // Festivalul „La izvorul Osoiencelor”, organizat la Horești, Fălești. Maia Sandu: „Astfel de sărbători ne amintesc cât de important este să rămânem uniți”
MAI condamnă actele de violență și provocările care au avut loc în timpul marșurilor desfășurate în capitală
Iranul lansează un nou val de rachete spre Israel, pe fondul loviturilor asupra Teheranului
Igor Grosu, la Festivalul „La Vatra Învârtitelor”: „Atât timp cât în satele noastre sunt oameni care știu să-și păstreze tradițiile, țara va merge înainte”
FOTO // Festivalul Fanfarelor, organizat la Complexul Manuc Bey din Hâncești. Igor Grosu: „Astfel de evenimente ne unesc și ne fac să nu uităm ce popor talentat suntem”
Atenție, călători! Activitatea punctului de trecere a frontierei „Leova–Bumbăta” va fi temporar suspendată
BUGET PLUS // Mai mult sprijin pentru antreprenori. 100 milioane de lei vor fi alocate suplimentar de Guvern pentru programele de granturi gestionate de ODA
MAE: Ambasada Republicii Moldova la Tel Aviv nu are informații privind cetățeni moldoveni răniți în urma atacurilor din Israel
Președinta Maia Sandu, în vizită la Natalia Doga: Îndemn Guvernul să aprobe cât mai curând redenumirea aeroportului în cinstea Maestrului Eugen Doga
DOC // Circulația mijloacelor de transport de mare tonaj pe drumurile publice va fi restricționată în zilele caniculare
FOTO // Expoziție dedicată poetului național Mihai Eminescu, inaugurată la Parlament
Zece morți și 200 de răniți în Israel în urma atacurilor Iranului cu rachete
Maia Sandu, vizită la soția lui Eugen Doga: Președinta donează 10 mii de euro pentru păstrarea creațiilor maestrului și anunță sprijin pentru ca Aeroportul să poarte numele compozitorului
Israelul lovește noi infrastructuri energetice în Teheran
VIDEO // „Vă mulțumim pentru fiecare viață salvată”. Mesajul transmis de Maia Sandu cu ocazia Zilei Lucrătorului Medical