ro
Societate
29 Aprilie, 2025 / 20:20
/ 17 Martie, 2025

Comitetul de miniștri al Consiliului Europei cere Rusiei să respecte dreptul la educație al copiilor din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană

Comitetul de miniștri al Consiliului Europei reiterează obligația Federației Ruse de a respecta hotărârea CEDO în cazul „Catan și alții v. Moldova și Rusia”. În această hotărâre, Rusia a fost găsită responsabilă pentru încălcarea dreptului la educație al copiilor, părinților și cadrelor didactice din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană, comunică MOLDPRES.

În cadrul celei de-a 1521-a reuniuni, care s-a desfășurat în perioada 4-6 martie 2025, Comitetul de miniștri al Consiliului Europei a adoptat o decizie referitoare la neexecutarea de către Federația Rusă a hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cauza „Catan și alții v. Republica Moldova și Federația Rusă”.

Comitetul a subliniat că, deși Federația Rusă a încetat să fie parte la Convenția Europeană a Drepturilor Omului în 2022, aceasta rămâne obligată să execute hotărârile CEDO anterioare. Rusia trebuie să plătească despăgubirile stabilite de Curte și să adopte măsuri pentru a remedia încălcările documentate.

Comitetul a reafirmat importanța învățământului primar și secundar pentru dezvoltare și a subliniat dreptul elevilor de a învăța în limba maternă fără obstacole. De asemenea, s-a insistat pe necesitatea ca Rusia să pună capăt hărțuirii și intimidării elevilor, părinților și cadrelor didactice din școlile cu predare în limba română.

Asociația Promo-LEX anunță că a adresat Comitetului de miniștri o nouă comunicare, solicitând instituirea unui mecanism independent de monitorizare, crearea unui fond de compensații pentru victime și un plan de acțiune din partea Federației Ruse. De asemenea, Asociația propune măsuri pentru prevenirea înrolării forțate a elevilor în structuri paramilitare.

Vadim Vieru, avocat al Asociației Promo-LEX, a subliniat că este inacceptabil ca, după mai bine de un deceniu de la hotărârea CEDO, dreptul la educație al copiilor din școlile cu predare în limba română să fie ignorat continuu.

Comitetul de miniștri va relua examinarea grupului de cauze Catan la o ședință ulterioară, rezervându-și dreptul de a utiliza orice mijloace adecvate pentru a impulsiona executarea hotărârii. În acest context, Asociația Promo-LEX reiterează apelul către toate instituțiile internaționale și autoritățile naționale competente de a se implica activ pentru a pune capăt încălcărilor persistente ale dreptului la educație în regiunea transnistreană.