
Controlul comun moldo-român ar permite fluidizarea traficului la frontieră, susțin autoritățile vamale
Chişinău, 7 iun. /MOLDPRES/. Controlul comun și sincronizarea activității posturilor vamale moldo-române ar permite micșorarea timpului de așteptare la frontieră. Declarația a fost făcută astăzi de către directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, în cadrul unei conferințe de presă, organizată în contextul fluxului sporit ce se atestă la posturile vamale situate pe frontiera moldo-română, transmite MOLDPRES.
Potrivit șefului Serviciului Vamal, în ultima perioadă s-a majorat fluxul de pasageri și camioane de trei ori, din cauza exporturilor, fapt care a provocat formarea cozilor și majorarea timpului de așteptare la frontieră. Un motiv ar fi și războiul din Ucraina, ce a dus la blocarea căilor de acces în țara vecină și redirecționarea mijloacelor de transport în punctele vamale din țările din apropiere.
„Mâine, vom avea o ședință comună cu colegii din România unde vom discuta suplimentar despre măsurile de fluidizare a circulației. Este necesară sincronizarea capacităților posturilor vamale, sincronizarea orarelor de muncă a angajaților și numărul acestora. Totuși, credem că cea mai eficientă soluție ar fi aplicarea controlului comun, vămuirea comună, astfel încât camionul să fie oprit o singură dată, așa cum este la punctul de frontieră moldo-ucrainean Palanca, fapt care reduce semnificativ timpul de așteptare. Despre controlul comun discutăm încă din anul 2010, suntem pregătiți pentru acesta și avem toate capacitățile necesare. Partea română la fel susține inițiativa, a fost propus și un proiect-pilot, acum este nevoie de sincronizarea bazelor de date și sperăm să fie accelerat procesul”, a spus Igor Talmazan.
De asemenea, pentru micșorarea timpului de așteptare la frontieră, autoritățile vamale moldovenești au propus efectuarea unui schimb de informații între autoritățile vamale, utilizarea prin intermediul unei aplicații a carnetelor TIR, care sunt pe format de hârtie, digitalizarea proceselor vamale și dezvoltarea unui soft pentru un tranzit comunitar. Totodată, s-a propus utilizarea unei singure declarații de tranzit, formarea unor coridoare pentru mărfurile perisabile și utilizarea pistelor destinate trecerii corpului diplomatic.
Încă o problemă enunțată de conducerea Serviciului Vamal ar fi infrastructura adiacentă posturilor. „Nu există parcări pentru camioanele ce staționează. În prezent, căutăm parcări provizorii. Drumurile de acces spre posturi au doar două benzi, de aceea mijloacele de transport nu au unde staționa. În unele cazuri acestea sunt direcționate pe centurile unor localități”, a menționat Igor Talmazan.
La fel, autoritățile au anunțat că, pe timp de vară, în cadrul posturilor vor fi prezenți medici ce vor oferi ajutor calificat în caz de necesitate și vor fi instalate corturi anti-caniculă.
Canicula se menține în sudul și parțial centrul țării, cu temperaturi de până la 35 de grade Celsius
CEC lansează platforma diaspora.cec.md – punte de legătură cu alegătorii din străinătate
Vreme caniculară şi în unele regiuni ploi slabe de scurtă durată, anunţate pentru 15 iulie
A fost lansat un nou proiect pentru protejarea râului Nistru și consolidarea cooperării cu Ucraina
VIDEO// Poliția a documentat presupuse cazuri de finanțare a participanților la un protest desfășurat la Judecătoria Buiucani
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Președinta Maia Sandu le-a urat succese sportivilor care vor reprezenta Republica Moldova la Festivalul Olimpic al Tineretului European și le-a înmânat drapelul
UE sprijină Republica Moldova în combaterea dezinformării și protejarea integrității electorale
Peste 70 de copii din nordul și centrul țării, în vizită la Chișinău în cadrul Programului „Excursia Europeană”
UE va lupta cu dezinformarea din Republica Moldova și Ucraina
Președinția va examina proiectul privind modificarea Legii avocaturii. Igor Zaharov: „Decizia va fi comunicată public”
Primele rezultate finale ale Recensământului din 2024: Populația, în scădere cu 13,6% față de 2014
Premierul Ucrainei, Denis Șmîgal, și-a anunțat demisia
O companie aeriană lansează zboruri directe din Chișinău spre o nouă destinație din Europa
Grădinițele vor fi finanțate în baza unei noi metodologii. Documentul a fost propus spre consultări publice
Consiliul Național pentru Drepturile Omului s-a întrunit la Guvern pentru a analiza evoluțiile și provocările în domeniul drepturilor omului
Siegfried Mureșan: „Parlamentul European este alături de R. Moldova în procesul de aderare și în combaterea tuturor provocărilor de securitate”
Maia Sandu, cheltuieli pentru deplasări de două ori mai mici decât Igor Dodon, dar cu rezultate diplomatice semnificativ mai mari pentru Republica Moldova
Dorin Recean: Digitalizarea este unul dintre segmentele care catalizează parcursul european al R. Moldova
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială și mobilizarea generală până în luna noiembrie
VIDEO // Droguri din Spania, introduse în R. Moldova. Polițiștii au ridicat substanțe narcotice în valoare de peste 1,5 mil de lei
Fructele, legumele și apa – esențiale în zilele caniculare. Sfatul nutriționistului