
Copiii, cei mai afectați de virușii sezonieri. Recomandări privind prevenirea formelor grave de boli respiratorii
Forme complicate de pneumonie, tuse, otită sau laringotraheită la copii sunt consecințele infecțiilor virale înregistrate în Republica Moldova. Acestea comportă riscuri ridicate pentru minori, chiar dacă numărul cazurilor de gripă este în scădere, avertizează medicii. Totodată, specialiștii vin cu sfaturi și recomandări pentru populație în vederea prevenirii apariției formelor grave de bronșită și pneumonie, comunică MOLDPRES.
Ce tipuri de viruși provoacă forme complicate ale sistemului respirator, în special la copii?
Medicul pediatru Liuba Neamțu avertizează că, deși virusurile sezoniere se manifestă similar la toți pacienții, la copii există un risc crescut de complicații.
„Sunt viruși sezonieri. Se manifestă la toți pacienții la fel. La copii poate fi mai grav, să se dezvolte forme complicate de pneumonie, tuse, otită sau laringotraheită. Este corect că, comparativ cu anii precedenți, în acest an numărul de pacienți cu viroze este mai mare”, a spus Liuba Neamțu, vicedirectoare al Spitalului Clinic Municipal pentru Copii N 1 din Chișinău.
Totodată, medicul a subliniat că o persoană care a suferit recent o viroză, poate, în scurt timp, contracta o altă infecție virală, imunitatea organismului fiind slăbită.
„După orice infecție, organismul uman este slăbit, iar dacă acesta întâlnește un alt virus, pot apărea din nou semne de gripă. Sunt o sumedenie de viruși, cum ar fi Adenovirusul și Paragripa. Nu este neapărat ca, în fiecare episod de boală, să fie același virus. Numai examenul de laborator ne poate confirma acest lucru”, a mai spus medicul.
Care sunt semnele de agravare a virozelor la copii și când devin necesare investigațiile suplimentare?
Minorii se află în grupul de risc privind complicațiile în urma infecțiilor virale. Specialiștiirecomandă părinților să fie atenți la semnele de agravare.
„Noi urmărim semnele generale de pericol, când starea de sănătate a copilului se agravează, nu mai răspunde la preparatele administrate și apare afectarea pulmonară, respirația accelerată, atunci se fac investigații și se administrează antibiotice”, a mai spus medicul.
Preparatele antibiotice sunt administrate doar în cazul în care organismul nu mai face față bolii de unul singur și nu poate elimina bacteriile care produc inflamația.
Ce măsuri pot reduce riscul de îmbolnăvire în sezonul rece?
Infecțiile virale pot fi prevenite prin respectarea normelor de igienă și promovarea unui mod sănătos de viață. Dar atunci când vine valul de viroze, este important ca oamenii să evite spațiile aglomerate. Un alt remediu eficient este vaccinarea.
„Este binevenit ca, la începutul sezonului rece, să se vaccineze populația noastră. Protecția nespecifică ar fi să evităm locurile aglomerate, să ne alimentăm echilibrat, să avem fructe și legume în rația noastră și să ne hidratăm corect. Nu trebuie să uităm să ne spălăm pe mâini. Copiii trebuie alimentați corect și cât mai mult să evităm interacțiunea lor cu alți copii bolnavi”, a spus pediatrul.
Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în prima săptămână a lunii martie, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 460 de cazuri de gripă sezonieră, în descreștere cu 3% în comparație cu ultima săptămână a lunii februarie. De la începutul sezonului rece, din septembrie 2024, au fost raportate 3.458 de cazuri de gripă, 134.733 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 11.855 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.
Peste 4 500 de șoferi au fost amendați în zilele de odihnă pentru încălcări în traficul rutier
Opt autospeciale și peste 30 de pompieri au intervenit la un incendiu de vegetație la Căușeni
Mașini de peste 3 milioane de lei aduse prin contrabandă din UE au fost ridicate de oamenii legii
Medalii de aur, argint și bronz pentru elevii din Republica Moldova la Olimpiada Balcanică de Fizică și la cea de Matematică
Igor Grosu, alături de diaspora din Marea Britanie la o sărbătoare a tradițiilor: „La mii de kilometri de casă, a prins viață un colț de Moldova”
Daniel Vodă, tătic de clasa I: „Le urez tuturor taților sănătate, răbdare, putere și inimi bune”
Creativitate și eleganță la UniverArtFashion 2025: Absolvenții de la „Ion Creangă” au defilat în Parcul „Valea Morilor”
Școlile din capitală se implică în colectarea selectivă a deșeurilor
Ziua Dunării 2025: Republica Moldova reafirmă angajamentul pentru protejarea fluviului care unește Europa
Opt persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Prima tranșă a pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna iulie, finanțată de CNAS
Programul „Citește-mi 100 de povești” se extinde. Peste 56 de mii de volume de carte vor ajunge în grădinițele din R. Moldova
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Vicepremierul Cristina Gherasimov: „Perioada președinției poloneze a fost cu realizări semnificative în parcursul european al R. Moldova”
Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii
Oleg Serebrean este noul ambasador al Moldovei în Turcia. Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial
Deținutul fugar de la Penitenciarul Tighina, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile
VIDEO // Un grup infracțional care punea în vânzare acte de identitate false, destructurat de PCCOCS și SPIA
Experți din șapte țări au participat la un atelier regional de secvențiere genomică la Chișinău
Polonia își încheie președinția semestrială în Consiliul UE: a confirmat influența Varșoviei și rolul său de putere regională
VIDEO // Peste 70% dintre proprietarii de terenuri necesare pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău au primit deja compensațiile de expropriere
Programul de stagii al UE și Guvernului. Premierul Dorin Recean:„Profesionalizăm administrația publică și pregătim o generație de lideri tineri instruiți, energici și motivați să modernizeze și să capaciteze statul”
Igor Grosu la Londra: Recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Marea Britanie, aproape de finalizare
Peste 40 de specialiști în urologie din Republica Moldova, Armenia și Georgia, reuniți la Chișinău
Un bărbat a fost condamnat la doi ani de închisoare și anunțat în căutare pentru luare de mită de 5.000 de euro