
Copiii, cei mai afectați de virușii sezonieri. Recomandări privind prevenirea formelor grave de boli respiratorii
Forme complicate de pneumonie, tuse, otită sau laringotraheită la copii sunt consecințele infecțiilor virale înregistrate în Republica Moldova. Acestea comportă riscuri ridicate pentru minori, chiar dacă numărul cazurilor de gripă este în scădere, avertizează medicii. Totodată, specialiștii vin cu sfaturi și recomandări pentru populație în vederea prevenirii apariției formelor grave de bronșită și pneumonie, comunică MOLDPRES.
Ce tipuri de viruși provoacă forme complicate ale sistemului respirator, în special la copii?
Medicul pediatru Liuba Neamțu avertizează că, deși virusurile sezoniere se manifestă similar la toți pacienții, la copii există un risc crescut de complicații.
„Sunt viruși sezonieri. Se manifestă la toți pacienții la fel. La copii poate fi mai grav, să se dezvolte forme complicate de pneumonie, tuse, otită sau laringotraheită. Este corect că, comparativ cu anii precedenți, în acest an numărul de pacienți cu viroze este mai mare”, a spus Liuba Neamțu, vicedirectoare al Spitalului Clinic Municipal pentru Copii N 1 din Chișinău.
Totodată, medicul a subliniat că o persoană care a suferit recent o viroză, poate, în scurt timp, contracta o altă infecție virală, imunitatea organismului fiind slăbită.
„După orice infecție, organismul uman este slăbit, iar dacă acesta întâlnește un alt virus, pot apărea din nou semne de gripă. Sunt o sumedenie de viruși, cum ar fi Adenovirusul și Paragripa. Nu este neapărat ca, în fiecare episod de boală, să fie același virus. Numai examenul de laborator ne poate confirma acest lucru”, a mai spus medicul.
Care sunt semnele de agravare a virozelor la copii și când devin necesare investigațiile suplimentare?
Minorii se află în grupul de risc privind complicațiile în urma infecțiilor virale. Specialiștiirecomandă părinților să fie atenți la semnele de agravare.
„Noi urmărim semnele generale de pericol, când starea de sănătate a copilului se agravează, nu mai răspunde la preparatele administrate și apare afectarea pulmonară, respirația accelerată, atunci se fac investigații și se administrează antibiotice”, a mai spus medicul.
Preparatele antibiotice sunt administrate doar în cazul în care organismul nu mai face față bolii de unul singur și nu poate elimina bacteriile care produc inflamația.
Ce măsuri pot reduce riscul de îmbolnăvire în sezonul rece?
Infecțiile virale pot fi prevenite prin respectarea normelor de igienă și promovarea unui mod sănătos de viață. Dar atunci când vine valul de viroze, este important ca oamenii să evite spațiile aglomerate. Un alt remediu eficient este vaccinarea.
„Este binevenit ca, la începutul sezonului rece, să se vaccineze populația noastră. Protecția nespecifică ar fi să evităm locurile aglomerate, să ne alimentăm echilibrat, să avem fructe și legume în rația noastră și să ne hidratăm corect. Nu trebuie să uităm să ne spălăm pe mâini. Copiii trebuie alimentați corect și cât mai mult să evităm interacțiunea lor cu alți copii bolnavi”, a spus pediatrul.
Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în prima săptămână a lunii martie, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 460 de cazuri de gripă sezonieră, în descreștere cu 3% în comparație cu ultima săptămână a lunii februarie. De la începutul sezonului rece, din septembrie 2024, au fost raportate 3.458 de cazuri de gripă, 134.733 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 11.855 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.
Cetățenii pot participa pe 9 mai la discuții cu miniștri și diverse activități organizate în PMAN cu ocazia Zilei Europei
Republica Moldova a primit un nou pachet de asistență din partea SUA pentru modernizarea BPDS „Fulger”
Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor de 30 de mii de lei
Peste șapte mii de persoane au fost plasate în câmpul muncii de la începutul anului 2025
Activitatea punctelor de trecere a frontierei moldo-române va fi sistată în această noapte, între orele 01:30 – 03:00
Vremea se menține posomorâtă joi, cu ploi slabe și maxime de până la 18 grade Celsius
Republica Moldova va implementa sistemul e-Dosar, care va permite gestionarea electronică a cauzelor penale și contravenționale
Cetățenii pot solicita online informații din Registrul dosarelor succesorale și testamentelor
Accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală va fi limitat în zilele de 8 și 9 mai
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul achizițiilor publice vor trebui să achite o taxă de stat
Un bărbat, care a înșelat peste 30 de persoane, a fost trimis pe banca acuzaților
Câteva instituții de stat vor fi reorganizate. Lilia Dabija: „Inițiativa va aduce mai multă eficiență”
Locuitorii din satele unde nu sunt bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct în magazine
Structurile MAI, mobilizate pentru a asigura ordinea publică de 9 mai. Cetățenii sunt atenționați să evite simbolurile care incită la război
CEC a acreditat observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor locale noi