
Copiii, cei mai afectați de virușii sezonieri. Recomandări privind prevenirea formelor grave de boli respiratorii
Forme complicate de pneumonie, tuse, otită sau laringotraheită la copii sunt consecințele infecțiilor virale înregistrate în Republica Moldova. Acestea comportă riscuri ridicate pentru minori, chiar dacă numărul cazurilor de gripă este în scădere, avertizează medicii. Totodată, specialiștii vin cu sfaturi și recomandări pentru populație în vederea prevenirii apariției formelor grave de bronșită și pneumonie, comunică MOLDPRES.
Ce tipuri de viruși provoacă forme complicate ale sistemului respirator, în special la copii?
Medicul pediatru Liuba Neamțu avertizează că, deși virusurile sezoniere se manifestă similar la toți pacienții, la copii există un risc crescut de complicații.
„Sunt viruși sezonieri. Se manifestă la toți pacienții la fel. La copii poate fi mai grav, să se dezvolte forme complicate de pneumonie, tuse, otită sau laringotraheită. Este corect că, comparativ cu anii precedenți, în acest an numărul de pacienți cu viroze este mai mare”, a spus Liuba Neamțu, vicedirectoare al Spitalului Clinic Municipal pentru Copii N 1 din Chișinău.
Totodată, medicul a subliniat că o persoană care a suferit recent o viroză, poate, în scurt timp, contracta o altă infecție virală, imunitatea organismului fiind slăbită.
„După orice infecție, organismul uman este slăbit, iar dacă acesta întâlnește un alt virus, pot apărea din nou semne de gripă. Sunt o sumedenie de viruși, cum ar fi Adenovirusul și Paragripa. Nu este neapărat ca, în fiecare episod de boală, să fie același virus. Numai examenul de laborator ne poate confirma acest lucru”, a mai spus medicul.
Care sunt semnele de agravare a virozelor la copii și când devin necesare investigațiile suplimentare?
Minorii se află în grupul de risc privind complicațiile în urma infecțiilor virale. Specialiștiirecomandă părinților să fie atenți la semnele de agravare.
„Noi urmărim semnele generale de pericol, când starea de sănătate a copilului se agravează, nu mai răspunde la preparatele administrate și apare afectarea pulmonară, respirația accelerată, atunci se fac investigații și se administrează antibiotice”, a mai spus medicul.
Preparatele antibiotice sunt administrate doar în cazul în care organismul nu mai face față bolii de unul singur și nu poate elimina bacteriile care produc inflamația.
Ce măsuri pot reduce riscul de îmbolnăvire în sezonul rece?
Infecțiile virale pot fi prevenite prin respectarea normelor de igienă și promovarea unui mod sănătos de viață. Dar atunci când vine valul de viroze, este important ca oamenii să evite spațiile aglomerate. Un alt remediu eficient este vaccinarea.
„Este binevenit ca, la începutul sezonului rece, să se vaccineze populația noastră. Protecția nespecifică ar fi să evităm locurile aglomerate, să ne alimentăm echilibrat, să avem fructe și legume în rația noastră și să ne hidratăm corect. Nu trebuie să uităm să ne spălăm pe mâini. Copiii trebuie alimentați corect și cât mai mult să evităm interacțiunea lor cu alți copii bolnavi”, a spus pediatrul.
Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în prima săptămână a lunii martie, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 460 de cazuri de gripă sezonieră, în descreștere cu 3% în comparație cu ultima săptămână a lunii februarie. De la începutul sezonului rece, din septembrie 2024, au fost raportate 3.458 de cazuri de gripă, 134.733 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 11.855 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.
40 de elevi au fost premiați în cadrul Olimpiadei Republicane la Limba și literatura română
Atenție, călători! Trafic intens la postul Palanca-Maiaki-Udobnoe
Președinta Maia Sandu prezentă la funeraliile Sanctității Sale Papa Francisc: „Am adus un omagiu celui care a ales mereu calea binelui, compasiunii și a solidarității”
R. Moldova marchează mâine Ziua Drapelului. Daniel Vodă: „Oriunde ne-am afla, în diasporă sau în orice colț al Moldovei, ne unește același tricolor”
LIVE // Lansarea lucrărilor de construcție a noului pod rutier construit peste râul Prut
Elevii şi studenții, care își fac studiile în străinătate, sunt îndemnați să-și confirme statutul pentru a fi asigurați medical de Guvern
Sâmbătă, vremea va fi instabilă, cu averse și descărcări electrice
Circa 1 650 de persoane, care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl, vor primi un ajutor material
Premierul Dorin Recean: „Tragedia de la Cernobîl ne arată câtă suferință poate aduce incompetența, nepăsarea și manipulările unui regim totalitar”
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, va participa la Summitul pentru Energie din Balcani
De 11 ani, cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în Uniunea Europeană și spațiul Schengen
Președinta Maia Sandu de Paștele Blajinilor: „Gândurile noastre se întorc spre cei dragi care nu mai sunt printre noi, dar rămân în inimile noastre”
De Ziua Drapelului de Stat, clădirea Serviciului Vamal a fost iluminată în culorile tricolorului
REPORTAJ MOLDPRES: Ungheni, cap de pod, poartă europeană de vest, localitatea ce dă speranţe R. Moldova
În sectoarele capitalei sunt organizate târguri cu produse și mărfuri autohtone
Pompierii îndeamnă cetățenii să respecte măsurile de prevenire a incendiilor de Paștele Blajinilor
Președinta Maia Sandu de Ziua Drapelului de Stat: „Să purtăm tricolorul nu doar în piept, ci și în suflet”
Mormântul Papei Francisc din bazilica Santa Maria Maggiore a fost deschis publicului
Duminică, vremea se răcește
De Ziua Drapelului de Stat, un tricolor a fost arborat în vârful unui pilon instalat pe „Linia independenței energetice a țării - Vulcănești - Chișinău”
De Paștele Blajinilor, în capitală va fi asigurat transport gratuit spre cimitirul „Sfântul Lazăr”
Președinta Maia Sandu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Sub acest steag, am ales mereu pacea, libertatea și dreptatea”
Premierul Dorin Recean: „Sub tricolor, Moldova a revenit la grafia latină și la limba română, a cerut libertatea și a făurit drumul independenței”
Speakerul Igor Grosu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Ziua Drapelului este despre noi toți, despre credința că Moldova poate și trebuie să reușească”
Premierul Dorin Recean, de Ziua Drapelului de Stat: „Este steagul care ne însoțește în toate momentele importante ale vieții și ne amintește că, oriunde am fi, purtăm aceleași culori, aceeași demnitate, aceeași speranță”