
Guvernul a majorat valoarea compensațiilor pentru energia electrică și cea termică, începând cu luna ianuarie
Guvernul a majorat astăzi valoarea compensațiilor pentru energia electrică și cea termică, începând cu luna ianuarie. Conform hotărârii aprobate de Guvern, compensațiile maxime la încălzire, pentru luna ianuarie, vor varia între 800 și 1 400 de lei, în funcție de sursa principală de încălzire. Modificările au loc în contextul ajustării tarifelor de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică la începutul lunii ianuarie, transmite MOLDPRES.
Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, Guvernul va compensa creșterea de tarif la electricitate pentru un consum de 110 kWh lunar.
„Acest suport este oferit tuturor beneficiarilor de compensații. Cifra de 110 kWh a fost identificată conform datelor despre consumul mediu al gospodăriilor casnice din sezonul rece precedent, care arată că în 2023-2024, consumul mediu era de 138 kWh. Astfel, încurajăm cetățenii să economisească 20% din energia electrică pentru a ajunge la un consum de 110 kWh, ceea ce este realizabil, după cum arată experiența din 2022-2023”, a declarat Alexei Buzu.
De asemenea, Executivul va compensa și creșterea tarifului la energia termică centralizată pentru gospodăriile casnice care beneficiază de compensație pentru această sursă de energie.
„Mulțumesc cetățenilor pentru răbdare și înțelegere, pentru solidaritate și pentru faptul că economisesc energia. Împreună, cu grijă unii față de alții, vom trece cu bine de această iarnă. Guvernul lucrează pentru a ne asigura că și în acest an oferim tot suportul necesar, astfel încât cetățenii care beneficiază de compensații să nu achite pentru energie mai mult decât anul trecut”, a subliniat Alexei Buzu.
Mărimea compensațiilor pentru luna noiembrie a fost cuprinsă între 300 și 800 de lei, în funcție de veniturile familiilor. Pentru luna decembrie, compensațiile au crescut și variază între 500 și 1 000 de lei, în contextual creșterii tarifului la gazele naturale.
Astfel, pentru consumatorii care au indicat ca sursă principală de încălzire gazele naturale, compensația maximă va fi de 1 000 de lei, iar pentru cei care se încălzesc cu combustibili solizi va fi de cel mult 800 de lei, la fel ca și în lunile anterioare.
Pentru familiile care au indicat ca sursă principală de încălzire energia termică, compensațiile maxime vor fi de 1 400 de lei, față de 800 de lei în lunile noiembrie și decembrie. Totodată, consumatorii pentru care energia electrică reprezintă principala sursă de încălzire vor primi compensații maxime de 1 400 de lei, față de 800 de lei în lunile noiembrie și decembrie.
Consumatorii casnici, care vor beneficia cel puțin de compensația minimă pentru încălzire, vor primi și o compensație suplimentară pentru energia electrică în sumă de 200 de lei pentru luna ianuarie curent. Hotărârea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
Pentru a primi compensații, toți consumatorii casnici trebuie să înregistreze o cerere, indiferent dacă au depus o solicitare anul trecut. Aceasta poate fi completată online, pe platforma compensatii.gov.md sau cu ajutorul registratorilor.
Ieri a fost ultima zi în care au putut fi completate cererile pentru solicitarea compensațiilor la energie pentru această lună. Pe parcursul sezonului rece, cererile pot fi depuse în orice moment, însă compensațiile nu vor fi acordate retroactiv pentru lunile anterioare.
Guvernul oferă al treilea an consecutiv compensații la energie gospodăriilor vulnerabile. Măsura este inclusă în programul „Ajutor la contor”. Compensațiile se acordă pentru perioada rece a anului, care include lunile noiembrie-martie.
Un vameș și un broker vamal au fost reținuți de CNA într-un dosar de corupție sistemică
Accident cu implicarea unui microbuz de rută la Bardar. Șase persoane au fost transportate la spital
Poliția va asigura ordinea publică de 9 mai. Persoanele care vor purta simboluri interzise riscă sancțiuni
Un bărbat din Edineț va ajunge pe banca acuzaților pentru trafic de ființe umane și escrocherii
Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe
Veniturile CNAM în primele patru luni ale anului au crescut cu 24%
35 de ani de la primul „Pod de Flori”. Ion Hadârcă: „A fost una dintre cele mai frumoase duminici din istoria noastră recentă”
Pompierii au intervenit la lichidarea unui incendiu de vegetație în localitatea Văleni, raionul Cahul
Start operațiunea „Truck & Bus”. Oamenii legii vor verifica vehiculele destinate transportului de persoane și mărfuri
Ministra Afacerilor Europene a Suediei, la Chișinău: „Aderarea la UE este una dintre cele mai bune decizii pe care le poate lua o țară”
Breaking news
Friedrich Merz a fost ales cancelar al Germaniei din a doua încercare
Locuitorii din Ustia își vor alege un nou primar pe 16 noiembrie
La Comrat va fi deschis un Colegiu moldo-turc
BNM a lansat concursul de design pentru monede jubiliare și comemorative. Câștigătorii vor primi câte 15 mii de lei
Ucraina și Rusia au făcut schimb de prizonieri
Drumul de ocolire a localității Slobozia Mare intră în reparație. Circulația rutieră este restricționată
La Ceadîr-Lunga, prim-ministrul Dorin Recean a participat la sărbătoarea găgăuzilor „Hederlez”
Profesorii care predau o disciplină de cel puțin zece ani și dețin un grad didactic nu vor mai fi obligați să urmeze cursuri de recalificare
CSM a dispus reevaluarea unui magistrat de către Comisia de Vetting
Mihai Potârniche, fotograful care a imortalizat în culoare „Podul de Flori” din 1990. „Mi s-a creat o impresie că era un val al Prutului care i-a cuprins pe toți”
Festivalul Tradițiilor Românești revine la Chișinău pe 24 și 25 mai
„Scriem în numele celor care nu mai pot”: Mesaje de susținere a libertăți presei, lansate de jurnaliști în cadrul unei acțiuni organizate la Chișinău
Un grup infracțional specializat în escrocherii online a fost destructurat de procurorii PCCOCS
Ministra Daniella Misail-Nichitin: „Muncim împreună pentru a asigura o bună desfășurare a alegerilor parlamentare din toamnă”
CSM a transferat temporar un magistrat la Curtea de Apel Nord