
Guvernul lansează programul „Centru Plus”. Ministrul Dan Perciun: „Ne dorim să consolidăm sectorul de tineret”
Guvernul Republicii Moldova a lansat astăzi programul „Centru Plus”, destinat extinderii rețelei de centre de tineret și diversificării serviciilor oferite tinerilor. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a subliniat că acest program de granturi vizează asigurarea unor activități relevante pentru tineri, care să contribuie la dezvoltarea lor profesională și personală, notează MOLDPRES.
„Este un program de granturi prin care ne dorim să extindem rețeaua de centre de tineret și să ne asigurăm că activitățile desfășurate în afara școlii sunt relevante pentru tineri. Vrem să le oferim oportunități de dezvoltare profesională, personală și de petrecere a timpului liber într-un mod constructiv. Anul acesta, credem că ar fi extraordinar dacă reușim să inaugurăm cel puțin două centre noi. Programul vine cu un mecanism competitiv de finanțare și invităm centrele prin intermediul Consiliilor Reionale să aplice pentru resursele necesare”, a adăugat Dan Perciun.
Potrivit ministrului, pentru anul 2025, programul „Centru Plus” are un buget de 4,5 milioane de lei, care va fi distribuit astfel: 3 milioane de lei pentru dezvoltarea resurselor umane și instruirea lucrătorilor de tineret, 500.000 de lei pentru modernizarea infrastructurii centrelor existente, 500.000 de lei pentru înființarea unor centre noi și 500.000 de lei pentru extinderea programelor destinate tinerilor.
Programul „Centru Plus” face parte dintr-o serie de măsuri guvernamentale recente menite să sprijine tinerii, inclusiv programul de două milioane de lei destinat autoguvernărilor studențești și sprijinul acordat consiliilor elevilor.
„Ne dorim să consolidăm sectorul de tineret și să oferim cât mai multe oportunități pentru ca tinerii să deprindă valori democratice, să participe activ în viața comunității și să aibă acces la serviciile de care au nevoie”, a subliniat Dan Perciun.
Reprezentanta UNFPA, Karina Nersesyan, a subliniat angajamentul organizației de a sprijini dezvoltarea centrelor de tineret, menționând importanța investițiilor pe termen lung în acest sector.
„Acest angajament al nostru este unul puternic, iar legătura dintre noi este foarte importantă pentru că investim în tineri și investim în a ne asigura că aceste centre de tineret vor fi prezente pe termen lung”, a declarat Karina Nersesyan.
Nona Mihalcean, șefa Centrului de Resurse pentru Adolescenți și Tineret CRAT, a subliniat că centrele de tineret sunt un loc esențial pentru dezvoltarea tinerilor, oferindu-le oportunități de învățare, socializare și creștere profesională și personală.„ Centrel de dezvoltare nu este doar un spațiu fizic, ci un loc în care tinerii pot învăța, face prietenii și se pot dezvolta”, a declarat Mihalcean.
Directorul Agenției Naționale pentru Tineret, Alex Petrov, a transmis un mesaj important pentru părinți, autoritățile publice locale și tineri.„Centrele de tineret sunt pilonii educației non-formale pentru copiii voștri. Pentru autoritățile care nu au centre, programul nostru este pentru voi. Iar pentru tineri, centrele de tineret vă așteaptă dacă vreți mai mult decât ce vă oferă școala”.
În prezent, în Republica Moldova sunt 73 de centre de tineret și aproximativ 140 de lucrători de tineret. Guvernul își propune să extindă acest număr și să diversifice serviciile destinate tinerilor, pentru a răspunde nevoilor acestora pe termen lung.
DOC // Moldovenii care muncesc în Elveția vor putea beneficia de pensii și garanții sociale
Daniel Vodă, despre concertul organizat în preajma expoziției dedicate victimelor deportărilor: „O insultă la adresa memoriei noastre colective”
VIDEO // Rezervația Naturală „Codrii”, promovată printr-un nou spot video realizat de EcoContact
Aproximativ 3 500 de persoane au beneficiat de operații de protezare a șoldului și genunchiului
FOTO // Satul Popeasca din raionul Ștefan Vodă, în plin proces de modernizare prin proiecte de dezvoltare locală asigurate de stat #MoldovaPoate
Peste 375.000 de persoane din regiunea transnistreană au cetățenia Republicii Moldova
Regulamentul privind tarifele actualizate pentru prejudicii silvice, publicat în Monitorul Oficial
Aprobat de Guvern: Aeroportul Internațional Chișinău va purta numele renumitului compozitor Eugen Doga
Cod Galben de caniculă, anunțat astăzi în mare parte a Republicii Moldova
Copaci doborâți în capitală în urma vântului puternic
Comisia Europeană propune 100 de miliarde de euro pentru Ucraina în viitorul buget multianual al UE
Școlile și grădinițele își vor putea gestiona independent bugetele
Numărul apelurilor la Serviciul 112 a crescut semnificativ în contextul caniculei
Încă doi cetățeni ai Republicii Moldova, incluși pe lista de sancțiuni a UE
Cod Galben de instabilitate atmosferică. Poliția îndeamnă cetățenii să fie prudenți
Daniel Vodă atenționează: „Asistăm la o intensificare a tentativelor de manipulare a opiniei publice, în special în mediul online”
CEC: Duminică, va avea loc votarea repetată pentru alegerea primarului comunei Boldurești, raionul Nisporeni
Ministerul Justiției propune două soluții în contextul grevei anunțate de Uniunea Avocaților. Veronica Mihailov-Moraru: „Nu trebuie să periclităm buna funcționare a sistemului de justiție”
Granturi de până la 2 milioane de lei pentru startup-urile din domeniul tehnologic, printr-un nou program gestionat de ODA
Ambasadorul Victor Chirilă, la Forumul Economic de la Vatra Dornei: „Republica Moldova devine o piață tot mai atractivă pentru investiții, în contextul apropierii de UE”
Cooperarea dintre R. Moldova și România în sectoarele-cheie ale economiei a fost discutată de speakerul Igor Grosu cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene al României
MAE: Mai mulți cetățeni moldoveni, aflați ilegal în Polonia, vor fi repatriați
Bloomberg: Tot mai multe state din UE vor o reacție de forță împotriva tarifelor impuse de Donald Trump
Executivul ajustează comunicarea publică în perioada electorală
VIDEO // Guvernul explică cine decide și pe ce bază este interzis accesul unor persoane în Republica Moldova