
Guvernul lansează programul „Centru Plus”. Ministrul Dan Perciun: „Ne dorim să consolidăm sectorul de tineret”
Guvernul Republicii Moldova a lansat astăzi programul „Centru Plus”, destinat extinderii rețelei de centre de tineret și diversificării serviciilor oferite tinerilor. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a subliniat că acest program de granturi vizează asigurarea unor activități relevante pentru tineri, care să contribuie la dezvoltarea lor profesională și personală, notează MOLDPRES.
„Este un program de granturi prin care ne dorim să extindem rețeaua de centre de tineret și să ne asigurăm că activitățile desfășurate în afara școlii sunt relevante pentru tineri. Vrem să le oferim oportunități de dezvoltare profesională, personală și de petrecere a timpului liber într-un mod constructiv. Anul acesta, credem că ar fi extraordinar dacă reușim să inaugurăm cel puțin două centre noi. Programul vine cu un mecanism competitiv de finanțare și invităm centrele prin intermediul Consiliilor Reionale să aplice pentru resursele necesare”, a adăugat Dan Perciun.
Potrivit ministrului, pentru anul 2025, programul „Centru Plus” are un buget de 4,5 milioane de lei, care va fi distribuit astfel: 3 milioane de lei pentru dezvoltarea resurselor umane și instruirea lucrătorilor de tineret, 500.000 de lei pentru modernizarea infrastructurii centrelor existente, 500.000 de lei pentru înființarea unor centre noi și 500.000 de lei pentru extinderea programelor destinate tinerilor.
Programul „Centru Plus” face parte dintr-o serie de măsuri guvernamentale recente menite să sprijine tinerii, inclusiv programul de două milioane de lei destinat autoguvernărilor studențești și sprijinul acordat consiliilor elevilor.
„Ne dorim să consolidăm sectorul de tineret și să oferim cât mai multe oportunități pentru ca tinerii să deprindă valori democratice, să participe activ în viața comunității și să aibă acces la serviciile de care au nevoie”, a subliniat Dan Perciun.
Reprezentanta UNFPA, Karina Nersesyan, a subliniat angajamentul organizației de a sprijini dezvoltarea centrelor de tineret, menționând importanța investițiilor pe termen lung în acest sector.
„Acest angajament al nostru este unul puternic, iar legătura dintre noi este foarte importantă pentru că investim în tineri și investim în a ne asigura că aceste centre de tineret vor fi prezente pe termen lung”, a declarat Karina Nersesyan.
Nona Mihalcean, șefa Centrului de Resurse pentru Adolescenți și Tineret CRAT, a subliniat că centrele de tineret sunt un loc esențial pentru dezvoltarea tinerilor, oferindu-le oportunități de învățare, socializare și creștere profesională și personală.„ Centrel de dezvoltare nu este doar un spațiu fizic, ci un loc în care tinerii pot învăța, face prietenii și se pot dezvolta”, a declarat Mihalcean.
Directorul Agenției Naționale pentru Tineret, Alex Petrov, a transmis un mesaj important pentru părinți, autoritățile publice locale și tineri.„Centrele de tineret sunt pilonii educației non-formale pentru copiii voștri. Pentru autoritățile care nu au centre, programul nostru este pentru voi. Iar pentru tineri, centrele de tineret vă așteaptă dacă vreți mai mult decât ce vă oferă școala”.
În prezent, în Republica Moldova sunt 73 de centre de tineret și aproximativ 140 de lucrători de tineret. Guvernul își propune să extindă acest număr și să diversifice serviciile destinate tinerilor, pentru a răspunde nevoilor acestora pe termen lung.
Accident cu implicarea unui microbuz de rută la Bardar. Șase persoane au fost transportate la spital
Poliția va asigura ordinea publică de 9 mai. Persoanele care vor purta simboluri interzise riscă sancțiuni
Un bărbat din Edineț va ajunge pe banca acuzaților pentru trafic de ființe umane și escrocherii
Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe
Veniturile CNAM în primele patru luni ale anului au crescut cu 24%
35 de ani de la primul „Pod de Flori”. Ion Hadârcă: „A fost una dintre cele mai frumoase duminici din istoria noastră recentă”
Pompierii au intervenit la lichidarea unui incendiu de vegetație în localitatea Văleni, raionul Cahul
Start operațiunea „Truck & Bus”. Oamenii legii vor verifica vehiculele destinate transportului de persoane și mărfuri
Doi procurori au fost amendați pentru amestec în înfăptuirea justiției
Locuitorii din Ustia își vor alege un nou primar pe 16 noiembrie
La Comrat va fi deschis un Colegiu moldo-turc
BNM a lansat concursul de design pentru monede jubiliare și comemorative. Câștigătorii vor primi câte 15 mii de lei
Ucraina și Rusia au făcut schimb de prizonieri
Drumul de ocolire a localității Slobozia Mare intră în reparație. Circulația rutieră este restricționată
La Ceadîr-Lunga, prim-ministrul Dorin Recean a participat la sărbătoarea găgăuzilor „Hederlez”
Profesorii care predau o disciplină de cel puțin zece ani și dețin un grad didactic nu vor mai fi obligați să urmeze cursuri de recalificare
CSM a dispus reevaluarea unui magistrat de către Comisia de Vetting
Mihai Potârniche, fotograful care a imortalizat în culoare „Podul de Flori” din 1990. „Mi s-a creat o impresie că era un val al Prutului care i-a cuprins pe toți”
Festivalul Tradițiilor Românești revine la Chișinău pe 24 și 25 mai
„Scriem în numele celor care nu mai pot”: Mesaje de susținere a libertăți presei, lansate de jurnaliști în cadrul unei acțiuni organizate la Chișinău
Un grup infracțional specializat în escrocherii online a fost destructurat de procurorii PCCOCS
Ministra Daniella Misail-Nichitin: „Muncim împreună pentru a asigura o bună desfășurare a alegerilor parlamentare din toamnă”
CSM a transferat temporar un magistrat la Curtea de Apel Nord
Facturi mai mici la lumină și la apă în localitățile în care au fost instalate panouri fotovoltaice
Expoziție MOLDPRES și AGERPRES la Parlament: „Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori”, imagini-document din 1990