
Hotărârea privind crearea Agenției pentru Știință și Memorie Militară a intrat în vigoare
Chişinău, 16 dec. /MOLDPRES/. Decizia Guvernului cu privire la organizarea și funcționarea Agenției pentru Știință și Memorie Militară a intrat astăzi în vigoare, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Aceasta va fi o autoritate administrativă subordonată Ministerului Apărării, prin fuziunea Instituției Publice „Centrul de Cultură și Istorie Militară” şi a Centrului de Studii Strategice de Apărare și Securitate din cadrul Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”, transmite MOLDPRES.
Conform hotărârii, Agenția are misiunea de a dezvolta și asigura implementarea politicii statului în sfera științei militare, cercetării științifice pe segmentul securității și apărării, memoriei și istoriei militare, precum și de a asigura respectarea regimului mormintelor și operelor comemorative de război. Agenția își va realiza funcțiile stabilite de un Regulament, în următoarele domenii de activitate: știința militară, cercetarea științifică pe segmentul securității și apărării naționale și al istoriei militare; memoria militară, promovarea valorilor și tradițiilor istorice naționale și internaționale; controlul de stat asupra regimului mormintelor și operelor comemorative de război.
Hotărârea Guvernului a stabilit efectivul-limită al Agenției pentru Știință și Memorie Militară, în număr de 75 de unități, cu un fond anual de retribuire a muncii conform legislației.
Potrivit documentului, Agenția va avea următoarea structură: conducerea; Direcția studii strategice de apărare și istorie militară (Secția studii strategice de apărare și securitate, Secția istorie și artă militară); Direcția muzeologie și memorie militară (Muzeu militar, cu statut de secție); Serviciul muzeografie; Complexul memorial „Capul de Pod Șerpeni” (cu statut de serviciu); Serviciul patrimoniu (Secția memorie militară); Serviciul acorduri internaționale; Serviciul ceremoniale militare; Direcția management operațional (Secția financiar-administrativă, Secția logistică, Serviciul comunicare și managementul documentelor, Serviciul juridic și resurse umane).
Agenția va fi condusă de director, numit în funcţie publică şi eliberat sau destituit din funcţie publică, în condiţiile legii, de către ministrul Apărării. În activitatea sa, directorul Agenției este asistat de doi directori adjuncți, numiți în funcţie şi eliberați din funcţie, în condiţiile legii, de către ministrul Apărării, la propunerea directorului Agenției.
Sursă: monitorul.gov.md
Aproape 500 de copii refugiați din Ucraina sunt integrați în grădinițele din capitală
Operațiunea „Autobuz”: Poliția demarează controale în transportul public
Doi polițiști de frontieră și un civil au fost condamnați pentru trafic de influență
Postul vamal de tip debarcader „Molovata” și-a întrerupt temporar activitatea
Procesul amalgamării voluntare a patru localități din raionul Leova, la un nivel avansat
Lista dispozitivelor medicale compensate va fi extinsă în 2025
O minoră a ajuns la reanimare după ce ar fi căzut de la înălțime
ANSA anunţă un nou focar de pestă porcină în raionul Anenii Noi
Pe 18 martie, vremea se menţine rece, cu vânt puternic
Ministerul Muncii și Protecției Sociale va acorda în luna curentă plăți unice pentru specialiștii din asistența socială
ANSP anunță o scădere cu 40 la sută a cazurilor de gripă
Cu sprijinul UE, R. Moldova va beneficia de două studii privind lanțurile valorice pentru grâu, porumb și floarea-soarelui
Academia „Ștefan cel Mare” a prezentat oferta educațională la târgurile de la Edineț și Hâncești
Igor Grosu la Conferința de analiză post-electorală: „Vom veni cu mai multe amendamente la legea 381 care să reducă la maxim tentativele de destabilizare a țării și a influențării alegerilor”
Combaterea corupției electorale în vizorul deputaților
Raionul Făleşti, printre localităţile fruntaşe în gestionarea eficientă a deşeurilor
O grupare specializată în distribuirea drogurilor a fost destructurată de polițiștii din nordul țării
Șeful guvernului din Fâșia Gaza a fost ucis în atacurile israeliene
Atacuri reciproce cu drone între Ucraina și Rusia, soldate cu răniți, incendii și pene de curent
Patru acte permisive în domeniul construcțiilor pot fi solicitate şi obținute online
VIDEO // Măsuri pentru gestionarea restanțelor. Ministrul Dan Perciun: „Vom solicita universităților să respecte numărul maxim de restanțe admisibile”
Consiliul Uniunii Europene a aprobat sprijinul financiar de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova
Premiera spectacolului „Pescărușul”, de Anton Cehov, miercuri, 19 martie, pe scena Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”
Vicepremierul Mihai Popșoi, la „Raisina Dialogue” în India: „Poziția Republicii Moldova nu s-a schimbat - solidaritatea cu Ucraina rămâne fermă”
Municipiul Ungheni îşi consolidează poziţia de membru al reţelei oraşelor europene Eurocities