
În instituțiile de învățământ din țară va fi organizată Săptămâna Comemorării Foametei
În instituțiile de învățământ general, profesional tehnic și superior va fi organizată, în perioada 29 aprilie – 6 mai, Săptămâna Comemorării Foametei, pentru a păstra vie memoria despre foametea organizată din anii 1946-1947, calificată de istorici ca fiind una dintre cele mai tragice pagini din istoria neamului nostru, transmite MOLDPRES.
„Comemorăm foametea din 1946-1947 - o lecție de adevăr pentru viitor. Nu putem construi un viitor puternic fără să înfruntăm adevărul despre trecut. În aceste zile, marcăm una dintre cele mai dureroase pagini din istoria țării - foametea organizată din 1946-1947, care a fost o tragedie provocată de regimul sovietic, cu zeci de mii de vieți pierdute și sute de mii de oameni marcați pe viață. După vacanța de Paști a elevilor, în perioada 29 aprilie - 6 mai, toate școlile din țară și universitățile vor organiza Săptămâna Comemorării Foametei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Totodată, în fața Guvernului este organizată o expoziție comemorativă despre foametea din 1946–1947. Expoziția este disponibilă și online, pe pagina Agenției Naționale a Arhivelor, fiind gândită ca o resursă educativă și de reflecție. Aceasta cuprinde 12 postere tematice, care reflectă inclusiv protestele disperate ale femeilor care cereau pâine, drama copiilor înfometați, tentativelor tragice de a trece Prutul, „măturarea podurilor” și represiunea brutală. Vizitatorii pot descoperi documente de arhivă, fotografii, hărți și grafice inedite – toate bazate pe surse primare.
În același timp, muzee și instituții culturale vor organiza lecții publice, expoziții și discuții cu istorici și scriitori despre foametea organizată din 1946-1947. Acestea vor avea loc nu doar la Chișinău, dar și în întreaga țară.
„Evenimentele ajung și la Edineț, Fălești, Ivancea, în autonomia găgăuză, pentru ca lecțiile trecutului să fie cunoscute de toate generațiile. Comemorăm foametea din 1946-1947 pentru că este o lecție de adevăr, o datorie de memorie. Să nu uităm, să vorbim, să învățăm, să discutăm despre asta, pentru că memoria nu moare, istoria nu poate fi ștearsă. Aducem un omagiu celor care au murit de foame și celor care au supraviețuit cu demnitate. Povestea lor este și povestea noastră”, a conchis Daniel Vodă.
În a treia sâmbătă a lunii aprilie sunt comemorate victimele uneia dintre cele mai tragice pagini din istoria neamului nostru — foametea organizată din 1946–1947.
Potrivit Agenției Naționale a Arhivelor, aceasta a fost una dintre cele mai mari catastrofe umanitare care au lovit teritoriul actual al Republicii Moldova în secolul XX. Nu a fost o calamitate naturală inevitabilă, ci o tragedie agravată de politicile autoritare și represive ale regimului sovietic. Conform datelor statistice, în doar câteva luni au murit de foame peste 123.000 de persoane, reprezentând circa 5% din populația RSSM. Proporțional, Moldova sovietică a fost regiunea cea mai afectată din întreaga Uniune Sovietică, cu o rată a mortalității de zece ori mai mare decât în Rusia și de cinci ori mai mare decât în Ucraina.
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
Forțele Aeriene și Poliția de Frontieră primesc noi competențe
Bașcana Evghenia Guțul rămâne în arest la domiciliu până la pronunțarea sentinței
Noi reguli de organizare a evenimentelor publice, votate în prima lectură
Reguli mai stricte pentru deținătorii de arme. Modificările adoptate de Parlament
Contractul de finanțare a lucrărilor de construcție a spitalului de la Cahul, ratificat de Parlament. Nemerenco: „Este unul dintre cele mai complexe proiecte”
Publicitatea de stat va fi reglementată de o nouă lege
Guvernul îndeamnă tinerii să rămână să activeze acasă. Daniel Vodă: „Moldova are specialiști bine pregătiți în diverse domenii”
În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală