
În Republica Moldova va fi instalată prima staţie automată de monitorizare a calităţii aerului atmosferic
Chişinău, 16 iun. /MOLDPRES/. Germania a donat Republicii Moldova o stație automată de monitorizare a aerului atmosferic de tip trafic, care va fi capabilă să înregistreze un nivel de poluare preponderent influențat de emisiile provenite de la traficul auto, cu software-ul, analizoarele de gaze și consumabilele incluse, a anunțat astăzi Agenția de Mediu, transmite MOLDPRES.
„Stația propriu-zisă reprezintă o construcție modulară, din tablă zincată, camuflată color specific, echipată cu cinci analizoare de gaze pentru monitorizarea oxizilor de azot, dioxidului de sulf, ozonului, monoxidului de carbon și particulelor în materie, cu consumabilele incluse, încorporate într-o construcție specifică; sistem de condiționare și continuitate a alimentării cu energie electrică; pompă de prelevare; calculator cu accesoriile corespunzătoare; mobilier, dispozitive meteorologice și elemente de racordare la curent electric”, indică instituţia.
Lansarea acestei stații reprezintă o primă acțiune implementată de către Republica Moldova odată cu aprobarea legii privind calitatea aerului atmosferic, conform unei directive a Parlamentului European.
În perioada 21 - 24 iunie se preconizează vizita la stație a experților din Germania, care au contribuit la donarea stației, în scopul pregătirii tehnice pentru lansarea acesteia. În data de 24 iunie, conducerea Ministerului Mediului, Agenției de Mediu, Laboratorului de Referință de Mediu, Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) vor participa la deschiderea acestui obiectiv.
„Astfel, vom avea posibilitatea de a vizualiza în timp real nivelul de poluare a aerului atmosferic din regiune”, rezumă Agenţia de Mediu.
Foto: Agenţia de Mediu
Trei magistrați de la Judecătoria Chișinău au promovat evaluarea externă
Radio Moldova Comrat. Daniel Vodă: „O veste excelentă pentru pluralismul media din regiunea găgăuză și pentru întreaga țară"
Meteorologii prognozează o zi călduroasă pentru miercuri
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”
Extinderea cooperării comercial-economice și investiționale cu Kazahstanul, discutată la Astana
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Irlanda își vor putea preschimba permisele de conducere fără a susține examene suplimentare