
Istoricul Maria Danilov ar fi împlinit 65 de ani
Chişinău, 7 apr. /MOLDPRES/. Muzeograful și cercetătorul științific Maria Danilov, doctor habilitat în istorie, deținătoare a Medaliei ”Meritul Civic” și a mai multor premii în domeniul istoriei, ar fi împlinit astăzi 65 de ani, informează MOLDPRES.
S-a născut la 7 aprilie 1956 în satul Măcărești, raionul Ungheni. A absolvit școala medie din satul natal. Și-a continuat studiile la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova (1977- 1983). Și-a început activitatea profesională în anul 1984 la Muzeul de Istorie a partidului comunist al Moldovei. Își continuă cariera la Muzeul de Stat de Istorie a Moldovei (actualmente Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei) (1989- 2014). Îndeplinește funcția de cercetător științific superior (1989-2004), apoi deține postul de șef al Secției ediții științifice (2005-2006), șef Secție istorie modernă (2006-2013), șef Secție istorie modernă și contemporană (2013-2014). Din 2014 devine cercetător științific coordonator la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei.
Pasionată fiind de istoria culturii române (epoca modernă), istoria Basarabiei sub ocupația țaristă (1812-1918), istoria cărții, circulația vechii cărți în spațiul dintre Prut și Nistru, urmează stagii și formare complementară la Arhiva Istorică de Stat din Sankt Petersburg, Rusia (1991, 2007), Arhiva de Stat a Regiunii Odesa, Ucraina (2001, 2002, 2004), Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, România (2005). Susține teza de doctor în științe istorice cu tema: „Cartea religioasă în Basarabia. 1812-1918 (Între tradiţie și politică ţaristă)” (2004). În anul 2018 devine doctor habilitat în istorie cu teza: „Carte și cenzură în Basarabia (1812-1917)”.
A publicat circa 145 de studii și lucrări științifice editate în R. Moldova, România, Rusia, Ucraina, Bulgaria. Printre ele se regăsesc: „Presa din Basarabia: Analize, contexte, valori (1854-2004) (2005), „Presă și cenzură în Basarabia. Documentar: secolul al XIX-lea – începutul secolului XX (Din dosarele secrete ale arhivelor guberniale din Chișinău)” (2012), „Carte și cenzură în Basarabia (1812-1917) (2018), „Carte, cenzură și biblioteci în Basarabia. Inventarierea surselor (secolul al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea)”, (2016). A îngrijit și prefațat manuscrisul lui Ange Bally, „o lucrare de acum un secol despre Basarabia ca ținut moldovenesc”, publicată de Nicolae Iorga în limba franceză (2016).
A participat activ la proiecte științifice naționale: „Cercetarea, colectarea, conservarea și valorificarea patrimoniului cultural istoric al țării” (2006- 2008), „Valorificarea științifică și publică a tezaurului muzeal în context național/ internațional” (2009-2010), „Identificarea, documentarea, cercetarea și punerea în valoare a colecțiilor de patrimoniu muzeal” (2011-2012), „Mănăstiri și schituri din Republica Moldova” (2011- 2012), „Basarabia sub dominația absolutismului țarist și tendința de emancipare națională (1812-1917)”, 2015-2018). A luat parte și la un proiect internațional: „Istoria presei din România în date” coordonat de conf. dr. Marian Petcu.
A fost membru al colegiilor de redacție al câtorva reviste: „Tyragetia”, „Revista română de istorie a presei”, „Destin românesc”, „Revista română”. În 2005 a fost membru-fondator al Asociației Române de Istorie a Presei. Maria Danilov a fost distinsă cu Medalia „Meritul Civic”, Diploma Mitropoliei Basarabiei pentru perseverență în promovarea valorilor cultural creștine ale spiritualității române (2002), Diploma Asociației Române de Istorie a Presei pentru contribuția adusă la studierea presei scrise în limba română (2006), Diploma Academiei de Științe a Moldovei pentru promovarea rezultatelor cercetării pe arena internațională și în legătură cu sărbătorirea Zilei Mondiale a Științei (2010), Premiul Național Galex în cadrul Salonului Internațional de carte, ediția a XIX-a, pentru lucrarea „Acte basarabene tipărite în limba română. 1811-1861” (23-26 aprilie, 2015) și cu alte premii și diplome. S-a stins din viață la 16 noiembrie 2018, la Chișinău.
Elevii şi studenții, care își fac studiile în străinătate, sunt îndemnați să-și confirme statutul pentru a fi asigurați medical de Guvern
Sâmbătă, vremea va fi instabilă, cu averse și descărcări electrice
Circa 1 650 de persoane, care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl, vor primi un ajutor material
Premierul Dorin Recean: „Tragedia de la Cernobîl ne arată câtă suferință poate aduce incompetența, nepăsarea și manipulările unui regim totalitar”
Speakerul Igor Grosu despre explozia de la Cernobîl: „Rămâne unul dintre cele mai dureroase episoade ale secolului trecut”
Președinta Maia Sandu: „Cernobîl rămâne un avertisment dur despre pericolul nuclear și amploarea dezastrului pe care îl poate provoca”
39 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl. Victimele accidentului, comemorate în mai multe localități ale țării
Doi bărbați au fost condamnați pentru declarații mincinoase într-un dosar privind prejudicii de zeci de milioane de lei
Echipa USMF „Nicolae Testemițanu” a devenit campioană națională la armwrestling pentru a șasea oară consecutiv
De Ziua Drapelului de Stat, un tricolor a fost arborat în vârful unui pilon instalat pe „Linia independenței energetice a țării - Vulcănești - Chișinău”
De Paștele Blajinilor, în capitală va fi asigurat transport gratuit spre cimitirul „Sfântul Lazăr”
Președinta Maia Sandu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Sub acest steag, am ales mereu pacea, libertatea și dreptatea”
Premierul Dorin Recean: „Sub tricolor, Moldova a revenit la grafia latină și la limba română, a cerut libertatea și a făurit drumul independenței”
Speakerul Igor Grosu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Ziua Drapelului este despre noi toți, despre credința că Moldova poate și trebuie să reușească”
Premierul Dorin Recean, de Ziua Drapelului de Stat: „Este steagul care ne însoțește în toate momentele importante ale vieții și ne amintește că, oriunde am fi, purtăm aceleași culori, aceeași demnitate, aceeași speranță”
GALERIE FOTO // Moldovenii sărbătoresc Paștele Blajinilor
Creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele Blajinilor
LIVE // Evenimentul dedicat Zilei Drapelului Republicii Moldova
Republica Moldova sărbătorește 35 de ani de la adoptarea Drapelului de Stat
GALERIE FOTO // Republica Moldova marchează 35 de ani de la adoptarea tricolorului
GALERIE FOTO // La Ungheni se scrie istorie: Podurile de Flori devin Poduri de Piatră
REPORTAJ MOLDPRES: România şi R. Moldova, două inimi gemene, rescriu istoria frăţească şi clădesc punţi de piatră în locul celor de flori
Președinta Maia Sandu a participat la funeraliile Papei Francisc, alături de liderii lumii
40 de elevi au fost premiați în cadrul Olimpiadei Republicane la Limba și literatura română
Atenție, călători! Trafic intens la postul Palanca-Maiaki-Udobnoe