
Moldovenii care au muncit în Irlanda vor beneficia de pensii și alte prestații sociale
Moldovenii care au muncit în Irlanda vor beneficia de pensii și alte prestații sociale. Autoritățile au convenit accelerarea negocierilor privind încheierea Acordului de Protecție Socială dintre cele două state, informează MOLDPRES.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a subliniat că acțiunile au scopul de asigura o protecție socială pentru cetățenii moldoveni, care muncesc peste hotarele țării.
„Prieteni, o veste bună pentru conaționalii noștri din Irlanda! Am convenit cu omologul meu irlandez, Dara Calleary, să inițiem în regim accelerat, negocierile bilaterale pentru încheierea unui Acord de Protecție Socială dintre Moldova și Irlanda. Muncim pentru a asigura o protecție socială adecvată pentru cetățenii noștri, oriunde s-ar afla”, a spus Alexei Buzu.
Documentul va contribui la îmbunătățirea condițiilor sociale pentru cetățenii moldoveni care au contribuit la sistemele de asigurări din ambele state și le va oferi mai multă siguranță în ceea ce privește pensiile și alte beneficii sociale.
În prezent, circa 3 300 de moldoveni, care domiciliază în străinătate, beneficiază de pensii în baza Acordurilor internaţionale în domeniul securităţii sociale, semnate de Republica Moldova și alte state.
Solicitată de agenție, șefa Direcției generale relații internaționale a Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), Iulia Saenco, a menționat că, potrivit datelor oficiale din data de 1 ianuarie 2025, cei mai mulți beneficiari de pensii oferite în baza Acordurilor de securitate socială sunt din Germania – 1 054 de cetățeni, România – 551, Bulgaria – 168, Belarus – 127, Cehia - 134 și Lituania – 90.
„Persoanele pot beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzate de afecțiuni generale, pensii și indemnizații pentru dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau din cauza unei boli profesionale, precum și pensii de urmaș sau alte prestaţii, stabilite în funcție de prevederile fiecărui acord”, a remarcat Iulia Saenco.
Aceasta a subliniat că, moldovenii, care au activat legal pe teritoriul statului cu care Republica Moldova a semnat un Acord de securitate socială, pot solicita oferirea pensiilor conform legislaţiei statului de domiciliu, precum și în baza cadrului legal din Republica Moldova. Plata pensiei urmează a fi efectuată lunar sau trimestrial, în funcție de prevederile acordului, pe teritoriul statului în care acesta domiciliază la momentul respectiv.
„Datorită acestor acorduri este creat un cadru de garanții sociale pentru persoanele care activează sau au activat legal în oricare din cele două state. Prestațiile sociale sunt acordate în baza principiului de proporţinalitate. Astfel, instituţia competentă a fiecărui stat calculează şi plăteşte prestaţii proporțional stagiului de cotizare realizat pe teritoriul său. De asemenea, dacă persoana asigurată nu a realizat un stagiu minim de cotizare (de exemplu pentru Republica Moldova acesta constituie 15 ani), atunci poate fi aplicată procedura de totalizare a stagiului de cotizare pentru a deschide dreptul la pensie solicitantului”, a afirmat Iulia Saenco.
Până în prezent, Republica Moldova a semnat Acorduri de securitate socială cu 19 state, 18 dintre acestea au intrat în vigoare şi sunt aplicabile. Este vorba de Acorduri în domeniul securităţii sociale semnate între Republica Moldova şi România, Bulgaria, Portugalia, Marele Ducat de Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Regatul Belgiei, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia, Grecia, Spania și Letonia.
Totodată, în data de 10 martie curent, a fost semnat Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze în domeniul securității sociale, iar în prezent se negociază Acorduri cu Canada, Confederaţia Elveţiană, Ucraina și Slovacia.
De asemenea, pentru luna mai este planificată prima rundă de negocieri pe marginea Acordului în domeniul securităţii sociale cu Albania. La fel, în viitorul apropiat se preconizează a fi demarate negocierile cu Slovenia și Croaţia.
VIDEO // Grup criminal specializat în acte false a fost anihilat de oamenii legii
Peste 255 de milioane de lei au fost virați de CNAM pentru serviciile medicale din luna mai
Bărbatul dispărut acum o săptămână din capitală a fost găsit împușcat într-o clădire abandonată
BUGET PLUS // Cele mai mari școli din capitală vor primi până la 2,3 mln de lei pentru dotarea cantinelor
Sesiune suplimentară pentru elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat și cel de absolvire a gimnaziului
Un polițist din Edineț a fost reținut de CNA, iar alți patru sunt cercetați în libertate
Șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Marcel Dumbravan, audiat în Comisia de evaluare
Cea de-a doua lună a verii, denumită Cuptor, începe cu temperaturi în jur de 30 de grade, fără precipitaţii
Opt persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
ANSA lansează o nouă etapă de modernizare prin semnarea unui Memorandum de digitalizare și consolidare a siguranței alimentare
Atomium, un monument emblematic din Bruxelles, va fi închis din cauza unui val de căldură
CEC a acreditat 17 observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
Republica Moldova participă la cea de-a 44-a sesiune a Conferinței FAO la Roma
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Lucrările tinerei pictorițe Nadea Revenco au fost expuse în incinta Parlamentului
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice