ro
Societate
15 Mai, 2025 / 17:03
/ Acum 7 ore

Moldovenii care au muncit în Irlanda vor beneficia de pensii și alte prestații sociale

Moldovenii care au muncit în Irlanda vor beneficia de pensii și alte prestații sociale. Autoritățile au convenit accelerarea negocierilor privind încheierea Acordului de Protecție Socială dintre cele două state, informează MOLDPRES.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a subliniat că acțiunile au scopul de asigura o protecție socială pentru cetățenii moldoveni, care muncesc peste hotarele țării.

„Prieteni, o veste bună pentru conaționalii noștri din Irlanda! Am convenit cu omologul meu irlandez, Dara Calleary, să inițiem în regim accelerat, negocierile bilaterale pentru încheierea unui Acord de Protecție Socială dintre Moldova și Irlanda. Muncim pentru a asigura o protecție socială adecvată pentru cetățenii noștri, oriunde s-ar afla”, a spus Alexei Buzu.

Documentul va contribui la îmbunătățirea condițiilor sociale pentru cetățenii moldoveni care au contribuit la sistemele de asigurări din ambele state și le va oferi mai multă siguranță în ceea ce privește pensiile și alte beneficii sociale.

În prezent, circa 3 300 de moldoveni, care domiciliază în străinătate, beneficiază de pensii în baza Acordurilor internaţionale în domeniul securităţii sociale, semnate de Republica Moldova și alte state.

Solicitată de agenție, șefa Direcției generale relații internaționale a Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), Iulia Saenco, a menționat că, potrivit datelor oficiale din data de 1 ianuarie 2025, cei mai mulți beneficiari de pensii oferite în baza Acordurilor de securitate socială sunt din Germania – 1 054 de cetățeni, România – 551, Bulgaria – 168, Belarus – 127, Cehia - 134 și Lituania – 90.

„Persoanele pot beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzate de afecțiuni generale, pensii și indemnizații pentru dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau din cauza unei boli profesionale, precum și pensii de urmaș sau alte prestaţii, stabilite în funcție de prevederile fiecărui acord”, a remarcat Iulia Saenco.

Aceasta a subliniat că, moldovenii, care au activat legal pe teritoriul statului cu care Republica Moldova a semnat un Acord de securitate socială, pot solicita oferirea pensiilor conform legislaţiei statului de domiciliu, precum și în baza cadrului legal din Republica Moldova. Plata pensiei urmează a fi efectuată lunar sau trimestrial, în funcție de prevederile acordului, pe teritoriul statului în care acesta domiciliază la momentul respectiv.

„Datorită acestor acorduri este creat un cadru de garanții sociale pentru persoanele care activează sau au activat legal în oricare din cele două state. Prestațiile sociale sunt acordate în baza principiului de proporţinalitate. Astfel, instituţia competentă a fiecărui stat calculează şi plăteşte prestaţii proporțional stagiului de cotizare realizat pe teritoriul său. De asemenea, dacă persoana asigurată nu a realizat un stagiu minim de cotizare (de exemplu pentru Republica Moldova acesta constituie 15 ani), atunci poate fi aplicată procedura de totalizare a stagiului de cotizare pentru a deschide dreptul la pensie solicitantului”, a afirmat Iulia Saenco.

Până în prezent, Republica Moldova a semnat Acorduri de securitate socială cu 19 state, 18 dintre acestea au intrat în vigoare şi sunt aplicabile. Este vorba de Acorduri în domeniul securităţii sociale semnate între Republica Moldova şi România, Bulgaria, Portugalia, Marele Ducat de Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Regatul Belgiei, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia, Grecia, Spania și Letonia.

Totodată, în data de 10 martie curent, a fost semnat Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze în domeniul securității sociale, iar în prezent se negociază Acorduri cu Canada, Confederaţia Elveţiană, Ucraina și Slovacia.

De asemenea, pentru luna mai este planificată prima rundă de negocieri pe marginea Acordului în domeniul securităţii sociale cu Albania. La fel, în viitorul apropiat se preconizează a fi demarate negocierile cu Slovenia și Croaţia.