
Orașul Ungheni va găzdui Festivalul „Podul de Flori” și va marca începutul construcției primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii
Sâmbătă, 26 aprilie, orașul Ungheni va deveni centrul unei duble sărbători: va începe construcția primului pod rutier peste Prut realizat după căderea comunismului, denumit simbolic „Podul de Flori de la Ungheni”, și va avea loc Festivalul „Podul de Flori”, un eveniment menit să retrăiască emoțiile istorice ale anului 1990, când românii de pe ambele maluri ale Prutului s-au putut îmbrățișa liber, pentru prima dată după decenii de separare, notează MOLDPRES.
Festivalul „Podul de Flori”, va începe la ora 12:00 în Piața Independenței din Ungheni, cu un program divers: acrobații aeriene, demonstrații ale parașutiștilor, ateliere de meșteșuguri tradiționale, târguri gastronomice și spectacole susținute de artiști îndrăgiți de pe ambele maluri ale Prutului – de la LUPII lui Calancea, Fluieraș și Surorile Osoianu, până la Antonia, care va încheia seara într-o notă vibrantă.
Lansarea oficială a lucrărilor de construcție a primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii, care va lega orașul Ungheni din Republica Moldova de comuna Golăești din județul Iași, România, marchează un pas important în dezvoltarea infrastructurii dintre cele două maluri ale Prutului.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, susține că începerea construirii podului peste Prut de la Ungheni este un moment simbolic pentru cetățenii R. Moldova.
„Este extrem de simbolic. Noi avem alte cinci poduri funcționale, dar acest pod are o încărcătură emoțională extraordinară pentru că ne permite nouă tuturor, ca o națiune întreagă să-și poată retrăi momentul de a vedea cum de la un pod de flori, de la petale de trandafir aruncate în apele Prutului, începe construcția unui pod din piatră cu denumirea care va intra în istorie pentru totdeauna „Podul de flori””, a specificat Vladimir Bolea.
La rândul său, secretarul de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România, Irinel Ionel Scrioșteanu, i-a invitat pe români, în număr cât mai mare, la Ungheni, pentru a retrăi emoțiile momentului din 1990, ”Podul de Flori”, un eveniment cu profunde semnificații.
„Festivalul Podul de flori transformă trecutul într-o punte către viitor. La 35 de ani de la momentul simbolic din 1990, când mii de oameni s-au întâlnit pe malurile Prutului, ne pregătim pentru un nou gest de apropiere: lansarea construcției podului rutier peste Prut, ce va uni Republica Moldova cu România, stat membru al Uniunii Europene. Va fi o punte nu doar peste un râu, ci și peste timp, peste granițe și diferențe, consolidând legătura dintre comunitățile noastre”, a declarat Irinel Ionel Scrioșteanu.
”Podul de Flori” peste Prut de la Ungheni va avea 261,20 m lungime, din care 130,60 m pe teritoriul României, două benzi pe sens, trotuare. Durata contractului este de 24 luni, din care 6 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin mecanismul pentru Interconectarea Europei, în valoare de peste 151,68 milioane lei românești.
Ministerul Apărării dezminte un fals informațional despre „militari moldoveni decedați” în Ucraina
Întreaga conducere a Procuraturii Anticorupție, audiată de Comisia de evaluare a procurorilor
A început admiterea la liceu. Peste 13 mii de locuri disponibile și înscrieri, în premieră, la profil general
Conferirea numelui „Eugen Doga” Aeroportului Internațional Chișinău, pe agenda ședinței de Guvern
FOTO // Pompierii și salvatorii moldoveni au plecat în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor forestiere
Peste 3900 de încălcări în traficul rutier, documentate de polițiști în zilele de odihnă
Incendiu într-un apartament din sectorul Râșcani al capitalei. Șase echipaje de pompieri, la fața locului
Elevi din Republica Moldova au obținut o medalie de argint și trei de bronz la Olimpiada Internațională de Chimie
Meteorologii au emis Cod galben de caniculă. Temperaturile urcă până la 33 de grade Celsius
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Drumul R34, în plin proces de reabilitare: 83 km de infrastructură modernizată în sudul țării #MoldovaPoate
Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate pot difuza doar mesaje de interes public aprobate de CEC
Clădirile serviciilor sociale, transformate în spații eficiente energetic. Parteneriat între Ministerul Energiei și Fundația Soros Moldova
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Peste 14.000 de solicitări la Serviciul de Urgență în ultima săptămână. 120 de victime în urma accidentelor rutiere
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței: „Un partener strategic și prieten loial”
Trei persoane, condamnate pentru trafic de influență la obținerea frauduloasă a certificatelor medicale pentru permisul de conducere
Circa 29 milioane de lei au fost direcționați agricultorilor de către AIPA în perioada 7-11 iulie
Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și autoritățile responsabile
Spații gratuite pentru copii la locul de muncă al părinților. Alexei Buzu: „Construim un mediu de lucru mai prietenos pentru familii”