
Pastorala Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove la Învierea Domnului: „Lumina Învierii să călăuzească poporul nostru de pretutindeni”
Creștinii ortodocși celebrează astăzi Sfintele Paști, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății. „Lumina Învierii să lumineze poporul nostru de pretutindeni. Toți să ne bucurăm și să sărbătorim pe Domnul nostru, Cel care a Înviat din morți”, este menționat în pastorala Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, transmite MOLDPRES.
Preasfințiți arhipăstori, Preacuvioși și preacucernici părinți, Cinstiți monahi și monahii,
Iubiți întru Hristos Cel Înviat frați și surori,
Hristos a înviat!
Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos aduce pacea și lumina, harul și binecuvântarea de la o margine până la cealaltă a lumii. Ea s-a petrecut aici pe pământ și s-a făcut în primul rând pentru noi oamenii, dar dimensiunea Învierii trece dincolo de toate hotarele omului și ale pământului și cuprinde întreg universul și cerul. Nemărginirea ei ține de nemărginirea Fiului lui Dumnezeu, care S-a întrupat și S-a făcut Om și pentru mântuirea noastră, a suferit răstignirea și moartea pe Cruce, ca să biruiască moartea și porțile iadului. Să izbăvească pe toți care cred în Învierea Lui și să-i ia la Sine, în slava cea „de-a dreapta Tatălui”.
A slăvi Învierea Domnului înseamnă a-L slăvi pe Dumnezeu „întru tăria puterii Lui” (Psalmi 150, 1) așa cum cântă proorocul David în Psalmi. Domnul nostru Iisus Hristos spune despre unii dintre ucenicii Săi de atunci, că “nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea împărăţia lui Dumnezeu, venind întru putere” (Marcu 9, 1). Învierea lui Hristos este venirea Împărăției lui Dumnezeu întru putere. Cei de atunci n-au murit trupește până n-au văzut pe Hristos Înviat din morți, iar noi, cei de după dânșii, nu vom muri, dacă vom păstra cu sfințenie credința în El, Biruitorul morții.
Să nu confundăm, iubiți credincioși, moartea trupească, care este o trecere din această lume, prin adormirea trupului, cu moartea cea de-a doua, despre care vorbește Apocalipsa. Cei care cred cu adevărat în Hristos și trăiesc în Lumina Învierii Lui, făcând faptele cele bune, prin care se slăvește Tatăl Cel Ceresc, se fac părtași Învierii Mielului lui Dumnezeu și trec din lumea aceasta, dar peste ei moartea cea de-a doua, adică despărțirea de Dumnezeu pentru veșnicie, la Judecata de Apoi, nu are putere, fiindcă au crezut în Unul-Născut Fiul lui Dumnezeu, Care a venit în lume «ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică» (Ioan 3, 16).
Iubiți frați și surori,
Apostolul Pavel ne spune că «fără Înviere credința noastră este zadarnică» (I Corinteni 15, 14). Dacă nu credem în Înviere, rămânem în întunericul minciunii lumești și înșelăciunii diavolești. Dacă nu credem în Hristos Cel Înviat, suntem pierduți pentru veșnicie. De aceea, în această sfântă și slăvită zi de Paști ne rugăm să fim învredniciți de Lumina Învierii Lui, ca luminându-ne inima și mintea, împreună cu îngerii din ceruri, să slăvim și pe pământ Învierea Lui Hristos.
Hristos a Înviat!
Această salutare veșnică și mântuitoare vreau să ajungă la inima voastră a tuturor, la cei din Țară și la cei din diasporă. Lumina Învierii să lumineze poporul nostru de pretutindeni. Toți să ne bucurăm și să sărbătorim pe Domnul nostru, Cel care a Înviat din morți. Ne rugăm ca «Pacea Lui, care nu va avea hotar» (Isaia 9, 6) să cuprindă toată umanitatea. Să înceteze războaiele, ca nimeni să nu fie omorât, ci toți fiind “chemați la Înviere”, să prețuim darul acestei vieți pământești dat fiecăruia și așa să mergem spre Hristos – Viața Veşnică.
Cu adevărat a înviat Hristos!
Al vostru părinte, către Domnul Vieții rugător,
† VLADIMIR,
MITROPOLITUL CHIȘINĂULUI ȘI AL ÎNTREGII MOLDOVE
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
Forțele Aeriene și Poliția de Frontieră primesc noi competențe
Bașcana Evghenia Guțul rămâne în arest la domiciliu până la pronunțarea sentinței
Noi reguli de organizare a evenimentelor publice, votate în prima lectură
Reguli mai stricte pentru deținătorii de arme. Modificările adoptate de Parlament
Contractul de finanțare a lucrărilor de construcție a spitalului de la Cahul, ratificat de Parlament. Nemerenco: „Este unul dintre cele mai complexe proiecte”
Publicitatea de stat va fi reglementată de o nouă lege
Guvernul îndeamnă tinerii să rămână să activeze acasă. Daniel Vodă: „Moldova are specialiști bine pregătiți în diverse domenii”
În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală