
Peste 10.000 de porci au fost sacrificați la o fermă din Anenii Noi, în urma unui focar de pestă porcină
Peste 10.000 de porci au fost sacrificați la o fermă din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, în urma unui focar de pestă porcină. Proprietarii fermei anunță pierderi de peste 440 milioane de lei, comunică MOLDPRES.
La Roșcani s-au deplasat astăzi ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, șeful ANSA, Radu Musteața, și Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului.
Oficialii au anunțat că animalele sacrificate vor fi depozitate într-o groapă special amenajată. Totodată, aceștia au îndemnat cetățenii să fie responsabili și să sesizeze autoritățile în cazul în care observă animale bolnave sau cadavre de mistreți.
Ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga, a îndemnat populația la calm și a menționat că structurile de resort lucrează pentru a diminua impactul pestei porcine asupra sectorului zootehnic.
Conducerea ANSA și a Inspectoratului pentru Protecția Mediului au anunțat că, la începutul săptămânii curente, a fost convocată, în regim de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Anenii Noi. Aceasta a aprobat o serie de măsuri pentru eradicarea rapidă a focarului de la Roșcani și pentru prevenirea răspândirii bolii în afara acestuia.
Directoarea fermei de porci din Roșcani, Ecaterina Perebinos, a menționat că pesta a afectat toate halele fermei.
„Primele simptome au apărut într-o hală de scroafe, la 15 martie. Atunci s-au prelevat probe și hala a fost izolată imediat. Din păcate, la scurt timp am observat semne clinice și în alte hale. Avem 14 clădiri de producție și în toate există focare. Pierderile depășesc 440 de milioane de lei, ceea ce a provocat un adevărat dezastru pentru companie. Noi acopeream peste 23% din piața de carne din țară”, a declarat Perebinos.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a anunțat luni, 17 martie, depistarea focarului de pestă porcină la Roșcani. Ulterior, un alt focar a fost confirmat la o fermă comercială de porcine din localitatea Cimișeni.
Pe parcursul lunii martie, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate nouă focare de pestă porcină africană: un focar în localitatea Ghidighici, municipiul Chișinău; patru focare în localitățile Chetrosu, Bulboaca, Roșcani și Telița, raionul Anenii Noi; două focare în satul Copceac, raionul Ceadîr-Lunga; un focar la o fermă de porci din raionul Anenii Noi; un focar la o fermă de porci din raionul Criuleni.
În total, de la începutul anului, au fost identificate 31 de focare de pestă porcină africană, dintre care 19 au fost eradicate cu succes.
Președinta Maia Sandu prezentă la funeraliile Sanctității Sale Papa Francisc: „Am adus un omagiu celui care a ales mereu calea binelui, compasiunii și a solidarității”
R. Moldova marchează mâine Ziua Drapelului. Daniel Vodă: „Oriunde ne-am afla, în diasporă sau în orice colț al Moldovei, ne unește același tricolor”
LIVE // Lansarea lucrărilor de construcție a noului pod rutier construit peste râul Prut
Elevii şi studenții, care își fac studiile în străinătate, sunt îndemnați să-și confirme statutul pentru a fi asigurați medical de Guvern
Sâmbătă, vremea va fi instabilă, cu averse și descărcări electrice
Circa 1 650 de persoane, care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl, vor primi un ajutor material
Premierul Dorin Recean: „Tragedia de la Cernobîl ne arată câtă suferință poate aduce incompetența, nepăsarea și manipulările unui regim totalitar”
Speakerul Igor Grosu despre explozia de la Cernobîl: „Rămâne unul dintre cele mai dureroase episoade ale secolului trecut”
Președinta Maia Sandu: „Cernobîl rămâne un avertisment dur despre pericolul nuclear și amploarea dezastrului pe care îl poate provoca”
REPORTAJ MOLDPRES: Ungheni, cap de pod, poartă europeană de vest, localitatea ce dă speranţe R. Moldova
În sectoarele capitalei sunt organizate târguri cu produse și mărfuri autohtone
Pompierii îndeamnă cetățenii să respecte măsurile de prevenire a incendiilor de Paștele Blajinilor
Președinta Maia Sandu de Ziua Drapelului de Stat: „Să purtăm tricolorul nu doar în piept, ci și în suflet”
Mormântul Papei Francisc din bazilica Santa Maria Maggiore a fost deschis publicului
Duminică, vremea se răcește
De Ziua Drapelului de Stat, un tricolor a fost arborat în vârful unui pilon instalat pe „Linia independenței energetice a țării - Vulcănești - Chișinău”
De Paștele Blajinilor, în capitală va fi asigurat transport gratuit spre cimitirul „Sfântul Lazăr”
Președinta Maia Sandu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Sub acest steag, am ales mereu pacea, libertatea și dreptatea”
Premierul Dorin Recean: „Sub tricolor, Moldova a revenit la grafia latină și la limba română, a cerut libertatea și a făurit drumul independenței”
Speakerul Igor Grosu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Ziua Drapelului este despre noi toți, despre credința că Moldova poate și trebuie să reușească”
Premierul Dorin Recean, de Ziua Drapelului de Stat: „Este steagul care ne însoțește în toate momentele importante ale vieții și ne amintește că, oriunde am fi, purtăm aceleași culori, aceeași demnitate, aceeași speranță”
GALERIE FOTO // Moldovenii sărbătoresc Paștele Blajinilor
Creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele Blajinilor
LIVE // Evenimentul dedicat Zilei Drapelului Republicii Moldova
Republica Moldova sărbătorește 35 de ani de la adoptarea Drapelului de Stat