ro
Societate
30 Aprilie, 2025 / 06:00
/ 23 Martie, 2025

BRD a desemnat câștigătorii Programului de susținere a activităților culturale și educaționale în diasporă. Lista proiectelor

 

Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD) a desemnat 16 proiecte câștigătoare ale Programului de susținere a activităților culturale și educaționale în diasporă din cadrul Diaspora Engagement Hub (DEH), ediția 2025, comunică MOLDPRES.

În perioada 17 ianuarie – 18 februarie curent, Biroul relații cu diaspora a recepționat 45 dosare depuse de către asociațiile din diaspora și centre educaționale de studiere a limbii române peste hotare.  În urma procesului de selecție și evaluare, 16 proiecte au fost desemnate câștigătoare:

1. „Festivalul Dor Călător”, Asociația „DOR Călător” Deutsch-Moldauische Gesellschaft e.V.

2. „Ziua Independenței Republicii Moldova în Portugalia”, Asociația Comunitatea Diasporei.

3. „Eastern Echoes -2025”, Asociația „Community Events Consensus”.

4. „IstorIA cusută – conexiuni culturale în diasporă”, Asociația „MoldAid”.

5. „Diaspora fest: sport și tradiții”, Asociația Moldovenilor cu Impact Comunitar „AMIC FEST CIC”.

6. „Hora Dorului – port ie cu mândrie”, Asociația „Plai” Moldawische Verein e.V.

7. „Rădăcini Moldovenești în Toronto”, Asociația „Moldova Canada Link”.

8. „Ecoul tradițiilor moldovenești”, Asociația Moldo Belgiană „Noroc”.

9. „Ia-LIGURIA cămașă tradițională românească festival cultural”, Asociația culturală „Floarea Soarelui”.

10. „Pe aripile folclorului”, Organizația „Creative Art Organization”.

11. „Convenția Moldo-Germană”, Asociația Moldo-Germană Deutsch- Moldauischer Verein e.v.

12. „Rădăcini și Grai: promovarea culturii moldovenești în Danemarca”, Asociația moldovenilor în Danemarca „Radacini-Rødder”.

13. „Ziua Familiei”, „Impact Moldova a.s.b.l.”

Proiecte depuse în parteneriat:

14. „Ziua Copiilor și a Tradițiilor Moldovenești – proiectul „Festivalul de Educație și Cultură la Oslo, ediția a II-a”,Asociația de artă și cultură pentru copiii vorbitori de limba română.

15. „Summit-ul Moldovenilor Activi”, Asociația „Koolture Tricolore”.

16. „Aici. Acolo. Acasă”, Asociația „Moldovita”.

Valoarea totală a grantului pentru proiectele depuse de o singură asociație sau centru educațional, va fi până în 100 000 MDL. Pentru proiectele depuse în parteneriat valoarea totală a grantului va fi până în 150 000 MDL.

Granturile sunt destinate asociațiilor din diaspora și centrelor educaționale de studiere a limbii române peste hotare (înregistrate oficial în țara de reședință) și sunt finanțate din bugetul de stat. O noutate a ediției 2025 al programului este posibilitatea de a implementa proiecte în parteneriat de cel puțin două asociații, grupuri de inițiativă sau centre educaționale.

BRD reiterează că scopul programului este valorificarea potențialului și susținerea mediului asociativ al diasporei și centrelor educaționale de studiere a limbii române pentru consolidarea, dezvoltarea acestora și participarea  activă la promovarea identității naționale, culturii, limbii și tradițiilor peste hotare.