ro
Societate
03 Iulie, 2025 / 18:03
/ Acum 7 ore

R. Moldova predă Elveției președinția grupului Task Force pentru Acces la Informație, după un mandat de patru ani marcat de progrese

Republica Moldova a predat Elevţiei președinția grupului Task Force pentru Acces la Informație Elveției. Evenimentul a avut loc ieri, în cadrul deschiderii celei de-a XXIX-a reuniuni a Grupului de Lucru al Părților la Convenția de la Aarhus, desfășurată la Geneva, marcând încheierea unui mandat de patru ani al ţării noastre, reprezentată de Iordanca-Rodica Iordanov, directoarea executivă a Asociației Obștești EcoContact, transmite MOLDPRES.

În discursul său de închidere, Iordanca-Rodica Iordanov a prezentat bilanțul activității Task Force-ului, de la stabilirea obiectivelor la cea de-a XXVI-a reuniune din iunie 2022, până la cea de-a zecea întâlnire, organizată la Geneva în perioada 5–6 noiembrie 2024.

„În această perioadă, experții internaționali s-au axat pe trei direcții strategice: digitalizarea accesului la informațiile de mediu, creșterea transparenței instituțiilor publice și consolidarea protecției avertizorilor de integritate. Sub coordonarea Republicii Moldova, Task Force-ul a promovat inițiative și bune practici esențiale pentru armonizarea tehnologiilor electronice cu standardele Convenției de la Aarhus; facilitarea accesului publicului la date primare și istorice privind mediul; dezvoltarea unor mecanisme de protecție și sprijin pentru jurnaliști și persoane care semnalează abateri în domeniul mediului”, explică EcoContact.

În încheiere, Iordanca-Rodica Iordanov a adresat mulțumiri experților și organizațiilor partenere pentru angajamentul demonstrat în toți acești ani.

„Le mulțumesc tuturor experților şi organizațiilor partenere pentru dedicarea de care au dat dovadă în ultimii patru ani. Sunt convinsă că Elveția va continua să inoveze şi să faciliteze accesul public la informația de mediu”, a spus şefa EcoContact.

Predarea președinției către Elveția are loc într-un context în care Republica Moldova este recunoscută pentru contribuția sa activă la consolidarea implementării Convenției de la Aarhus și la promovarea transparenței și a drepturilor de mediu la nivel internațional.

Un Task Force ( grup de lucru operativ sau grup de intervenție) este o structură temporară, formată din experți, reprezentanți ai instituțiilor sau organizațiilor relevante, care se reunesc pentru a aborda o problemă specifică, complexă sau prioritară. Scopul unui Task Force este de a analiza situația, de a elabora recomandări, politici sau soluții concrete și, uneori, de a le implementa.

Task Force-ul pentru Acces la Informație, din cadrul Convenției de la Aarhus, este un grup de lucru format sub egida ONU (UNECE), care are rolul de a monitoriza și promova aplicarea eficientă a dreptului cetățenilor de a avea acces la informațiile de mediu. Acest Task Force reunește reprezentanți ai statelor părți, ai societății civile și ai experților tehnici pentru a îmbunătăți transparența și comunicarea în domeniul protecției mediului.