
R. Moldova predă Elveției președinția grupului Task Force pentru Acces la Informație, după un mandat de patru ani marcat de progrese
Republica Moldova a predat Elevţiei președinția grupului Task Force pentru Acces la Informație Elveției. Evenimentul a avut loc ieri, în cadrul deschiderii celei de-a XXIX-a reuniuni a Grupului de Lucru al Părților la Convenția de la Aarhus, desfășurată la Geneva, marcând încheierea unui mandat de patru ani al ţării noastre, reprezentată de Iordanca-Rodica Iordanov, directoarea executivă a Asociației Obștești EcoContact, transmite MOLDPRES.
În discursul său de închidere, Iordanca-Rodica Iordanov a prezentat bilanțul activității Task Force-ului, de la stabilirea obiectivelor la cea de-a XXVI-a reuniune din iunie 2022, până la cea de-a zecea întâlnire, organizată la Geneva în perioada 5–6 noiembrie 2024.
„În această perioadă, experții internaționali s-au axat pe trei direcții strategice: digitalizarea accesului la informațiile de mediu, creșterea transparenței instituțiilor publice și consolidarea protecției avertizorilor de integritate. Sub coordonarea Republicii Moldova, Task Force-ul a promovat inițiative și bune practici esențiale pentru armonizarea tehnologiilor electronice cu standardele Convenției de la Aarhus; facilitarea accesului publicului la date primare și istorice privind mediul; dezvoltarea unor mecanisme de protecție și sprijin pentru jurnaliști și persoane care semnalează abateri în domeniul mediului”, explică EcoContact.
În încheiere, Iordanca-Rodica Iordanov a adresat mulțumiri experților și organizațiilor partenere pentru angajamentul demonstrat în toți acești ani.
„Le mulțumesc tuturor experților şi organizațiilor partenere pentru dedicarea de care au dat dovadă în ultimii patru ani. Sunt convinsă că Elveția va continua să inoveze şi să faciliteze accesul public la informația de mediu”, a spus şefa EcoContact.
Predarea președinției către Elveția are loc într-un context în care Republica Moldova este recunoscută pentru contribuția sa activă la consolidarea implementării Convenției de la Aarhus și la promovarea transparenței și a drepturilor de mediu la nivel internațional.
Un Task Force ( grup de lucru operativ sau grup de intervenție) este o structură temporară, formată din experți, reprezentanți ai instituțiilor sau organizațiilor relevante, care se reunesc pentru a aborda o problemă specifică, complexă sau prioritară. Scopul unui Task Force este de a analiza situația, de a elabora recomandări, politici sau soluții concrete și, uneori, de a le implementa.
Task Force-ul pentru Acces la Informație, din cadrul Convenției de la Aarhus, este un grup de lucru format sub egida ONU (UNECE), care are rolul de a monitoriza și promova aplicarea eficientă a dreptului cetățenilor de a avea acces la informațiile de mediu. Acest Task Force reunește reprezentanți ai statelor părți, ai societății civile și ai experților tehnici pentru a îmbunătăți transparența și comunicarea în domeniul protecției mediului.
Noi reguli pentru folosirea apei subterane și gestionarea deșeurilor, adoptate de Parlament
Un nou program de granturi, finanțat de UE, va sprijini crearea creșelor pentru copiii din familii vulnerabile
Admiterea în învățământul liceal începe pe 14 iulie. Peste 5300 de locuri disponibile în capitală
Satul European // 19,5 milioane de lei investiți în dezvoltarea infrastructurii educaționale din raionul Fălești
Ministerul Mediului se alătură campaniei naționale „Iulie Fără Plastic 2025”
O companie de curățenie din Cahul își extinde activitatea cu sprijinul Uniunii Europene
Rezultate finale ale sesiunii de bază de bacalaureat: rata de promovare a crescut până la 72,68%
Trei bărbați au fost condamnați pentru atac asupra unor vârstnici
Cod galben de caniculă pentru mâine, valabil în toată țara
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova
Igor Grosu, la forumul comunității moldovenești din Irlanda: „Antreprenorii moldoveni își extind afacerile acasă, iar Moldova va crea condiții atractive pentru investiții”
FOTO // La Sângerei a început recepția lucrărilor de revitalizare urbană, finanțate de Guvern
MAE a emis o alertă de călătorie pentru Bulgaria
Expoziție fotografică dedicată portului popular, inaugurată la Președinție
Un brand din Moldova, model de succes pe piața din Kazahstan
Agenții imobiliari vor avea nevoie de certificat de competență profesională și vor fi obligați să încheie contracte cu clienții
UE sprijină modernizarea a 19 întreprinderi agricole din mediul rural cu granturi de peste 380 mii de lei