
10 noiembrie 1433 - S-a născut Carol Temerarul, duce al Burgundiei între 1467 și 1477 și ultimul duce de Burgundia din familia Valois.
10 noiembrie 1444 - Armatele otomane conduse de Sultanul Murad al II-lea au învins o armată creștină polono-maghiară în Bătălia de la Varna, consolidându-și astfel controlul asupra Constantinopolului și marcând începutul expansiunii otomane în Balcani.
10 noiembrie 1483 - S-a născut Martin Luther, scriitor și cel mai mare reformator religios german.
10 noiembrie 1508 - A apărut, din inițiativa lui Radu cel Mare, domn al Țării Românești (1495-1508), Liturghierul slavon, tipărit de călugărul Macarie, prima carte tipărită în Țara Românească.
10 noiembrie 1549 - A murit Papa Paul al III-lea, pe numele laic Alessandro Farnese. A păstorit Sfântul Scaun în perioada 1534-1549.
10 noiembrie 1673 - A încetat din viață Michał Korybut Wiśniowiecki, rege al Uniunii polono-lituaniene din 29 septembrie 1669 până la moartea sa. În timpul domniei sale Polonia a fost descentralizată și condusă de magnații polonezi.
10 noiembrie 1683 - S-a născut în Hanovra (Germania), regele George al II-lea al Marii Britanii.
10 noiembrie 1759 - S-a născut dramaturgul, poetul, prozatorul, esteticianul şi istoricul german Friedrich von Schiller (“Hoţii”,“Logodnica din Messina”, “Wilhelm Tell”).
10 noiembrie 1793 - În Franța revoluționară a fost proclamat Cultul Rațiunii, în încercarea de a înlocui religia creștină.
10 noiembrie 1801 - S-a născut americanul Samuel Gridley Howe, fondatorul școlii “Perkins School” pentru orbi.
10 noiembrie 1887 - S-a născut vestitul scriitor german Arnold Zweig.
10 noiembrie 1891 - A încetat din viaţă poetul simbolist francez Arthur Rimbaud.
10 noiembrie 1918 - Este adoptată Declarația de independență a Poloniei față de Rusia, Austro-Ungaria și Germania.
10 noiembrie 1919 - S-a născut Mihail Kalașnikov, general rus, proiectant de arme de foc.
10 noiembrie 1925 - S-a născut Richard Burton, actor de film britanic, originar din Țara Galilor (“Noaptea iguanei”, “Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, “Beckett”, “Richard Wagner”).
10 noiembrie 1928 - Hirohito a urcat pe tronul Japoniei, devenind al 124-lea împărat al acestei țări.
10 noiembrie 1928 - S-a născut celebrul compozitor de film italian Ennio Morricone.
10 noiembrie 1938 - Scriitoarea americancă Pearl Buck primeşte Premiul Nobel.
10 noiembrie 1938 - A încetat din viaţă Mustafa Kemal Atatürk, om politic, fondatorul și primul președinte (1923–1938) al Republicii Turcia, considerat părintele Turciei moderne.
10 noiembrie 1939 - S-a născut Russell Means, actor american de origine amerindiană.
10 noiembrie 1940 - România a fost lovită de un cutremur catastrofal cu epicentrul în Vrancea. Numărul victimelor a fost estimat la 1000 de morți și 4000 de răniți, majoritatea în Moldova.
10 noiembrie 1970 - Marele Zid Chinezesc a devenit obiectiv turistic. Este o construcție strategică de mii de kilometri lungime, cu rol de apărare.
10 noiembrie 1975 - Adunarea Generală a ONU a aprobat o rezoluţie care echivala sionismul cu rasismul.
10 noiembrie 1977 - S-a născut celebra actriţă și cântăreaţă americană Brittany Murphy.
10 noiembrie 1982 - A încetat din viață Leonid Brejnev, politician rus și conducător al Uniunii Sovietice.
10 noiembrie 1989 - Populația germană a început demolarea Zidului Berlinului.
10 noiembrie 1989 - După 35 de ani de comunism, șeful Partidului Comunist din Bulgaria, Todor Jivkov, a fost înlăturat de la putere.
10 noiembrie 1995 - În Nigeria, dramaturgul și activistul de mediu Ken Saro-Wiwa, împreună cu alte opt persoane de la Mișcarea pentru supraviețuirea poporului Ogoni (Mosop), este spânzurat de către forțele guvernamentale.
10 noiembrie 2000 - A încetat din viaţă ex-premierul francez Jacques Chaban-Delmas, fost redactor la cotidianul “L’intransigent”.
10 noiembrie 2000 - Republica Federală Iugoslavia a fost admisă oficial în Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), din care fusese suspendată în 1992.
10 noiembrie 2001 - A murit scriitorul american Ken Kesey, autor al romanului “Zbor deasupra unui cuib de cuci” (1962). Regizorul Miloț Forman a ecranizat în anul 1975 romanul, câştigând cinci premii Oscar.
10 noiembrie 2002 - Faimosul cineast francez Michel Boisrond a încetat din viaţă.
10 noiembrie 2007 - A murit vestitul scriitor şi jurnalist american Norman Mailer.
10 noiembrie 2008 - La peste cinci luni după aterizarea pe Marte, NASA declară misiunea Phoenix încheiată, după ce comunicarea cu modulul s-a pierdut.
10 noiembrie 2010 - A decedat marele regizor italian Dino de Laurentiis.
10 noiembrie, anual - Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare.
LIVE // Lansarea lucrărilor de construcție a noului pod rutier construit peste râul Prut
Elevii şi studenții, care își fac studiile în străinătate, sunt îndemnați să-și confirme statutul pentru a fi asigurați medical de Guvern
Sâmbătă, vremea va fi instabilă, cu averse și descărcări electrice
Circa 1 650 de persoane, care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl, vor primi un ajutor material
Premierul Dorin Recean: „Tragedia de la Cernobîl ne arată câtă suferință poate aduce incompetența, nepăsarea și manipulările unui regim totalitar”
Speakerul Igor Grosu despre explozia de la Cernobîl: „Rămâne unul dintre cele mai dureroase episoade ale secolului trecut”
Președinta Maia Sandu: „Cernobîl rămâne un avertisment dur despre pericolul nuclear și amploarea dezastrului pe care îl poate provoca”
39 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl. Victimele accidentului, comemorate în mai multe localități ale țării
Doi bărbați au fost condamnați pentru declarații mincinoase într-un dosar privind prejudicii de zeci de milioane de lei
Duminică, vremea se răcește
De Ziua Drapelului de Stat, un tricolor a fost arborat în vârful unui pilon instalat pe „Linia independenței energetice a țării - Vulcănești - Chișinău”
De Paștele Blajinilor, în capitală va fi asigurat transport gratuit spre cimitirul „Sfântul Lazăr”
Președinta Maia Sandu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Sub acest steag, am ales mereu pacea, libertatea și dreptatea”
Premierul Dorin Recean: „Sub tricolor, Moldova a revenit la grafia latină și la limba română, a cerut libertatea și a făurit drumul independenței”
Speakerul Igor Grosu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Ziua Drapelului este despre noi toți, despre credința că Moldova poate și trebuie să reușească”
Premierul Dorin Recean, de Ziua Drapelului de Stat: „Este steagul care ne însoțește în toate momentele importante ale vieții și ne amintește că, oriunde am fi, purtăm aceleași culori, aceeași demnitate, aceeași speranță”
GALERIE FOTO // Moldovenii sărbătoresc Paștele Blajinilor
Creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele Blajinilor
LIVE // Evenimentul dedicat Zilei Drapelului Republicii Moldova
Republica Moldova sărbătorește 35 de ani de la adoptarea Drapelului de Stat
GALERIE FOTO // Republica Moldova marchează 35 de ani de la adoptarea tricolorului
GALERIE FOTO // La Ungheni se scrie istorie: Podurile de Flori devin Poduri de Piatră
REPORTAJ MOLDPRES: România şi R. Moldova, două inimi gemene, rescriu istoria frăţească şi clădesc punţi de piatră în locul celor de flori
Președinta Maia Sandu a participat la funeraliile Papei Francisc, alături de liderii lumii
40 de elevi au fost premiați în cadrul Olimpiadei Republicane la Limba și literatura română