
15 ianuarie 1541 - Regele Francisc I al Franței îi dă lui Jean-François Roberval însărcinarea de a stabili provincia Noua Franță (Canada) unde să asigure răspândirea „Sfintei credințe catolice”.
15 ianuarie 1559 - În Anglia, la Westminster Abbey, este încoronată Elisabeta I a Angliei de către episcopul Owen Oglethorpe în loc de arhiepiscopul de Canterbury.
15 ianuarie 1582 - În urma unor conflagrații militare nereușite, Rusia este nevoită să cedeze Letonia și Estonia Poloniei.
15 ianuarie 1622 - S-a născut Molière (Jean-Baptiste Poquelin), dramaturg şi actor francez, unul dintre maeștrii satirei comice.
15 ianuarie 1716 - S-a născut Philip Livingston, politician american, autor al Declaraţiei de Independenţă a Statelor Unite.
15 ianuarie 1759 - Se deschide British Museum, devenit unul dintre cele mai importante muzee ale lumii. Fondat în 1753, British Museum (Muzeul Britanic) este unul dintre cele mai vechi și mai impozante muzee din lume, cu exponate variind de la mumii egiptene la comori romane.
15 ianuarie 1850 - În Moldova s-a născut marele poet, prozator și jurnalist român Mihai Eminescu.
15 ianuarie 1870 - Un desen animat politic american simbolizează, pentru prima dată, Partidul Democrat cu un măgar („A Jackass Live Kicking a Dead Lion” de Thomas Nast pentru Harper's Weekly).
15 ianuarie 1883 - A apărut, la Iași, revista Recreații științifice, care a marcat dezvoltarea matematicii în România.
15 ianuarie 1895 - La Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg, este prezentat cu o nouă coregrafie realizată de Marius Petipa și Lev Ivanov, spectacolul baletului “Lacul lebedelor”, al lui P. I. Ceaikovski.
15 ianuarie 1908 - S-a născut Edward Teller, savant american originar din Ungaria, supranumit „părintele bombei cu hidrogen”.
15 ianuarie 1913 - Este inaugurată prima linie telefonică dintre Berlin și New York.
15 ianuarie 1918 - S-a născut Gamal Abdel Nasser, preşedintele statului egiptean în perioada 1956-1970, lider de necontestat al mişcării panarabe.
15 ianuarie 1919 - Banca Naţională a României a deschis la Chişinău cea dintâi sucursală a sa.
15 ianuarie 1929 - S-a născut Martin Luther King, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, cunoscut militant pentru apărarea drepturilor civile ale populaţiei de culoare. A fost asasinat la 4 aprilie 1968.
15 ianuarie 1943 - Una dintre cele mai mari clădiri de birouri din lume, Pentagonul, construit de Leslie R. Groves, este inaugurat în Arlington, Virginia.
15 ianuarie 1947 - Elizabeth Short, o tânără americană de 22 de ani, a fost asasinată. Cazul ei a devenit foarte mediatizat în SUA din cauza naturii infracțiunii, corpul ei fiind găsit extrem de mutilat.
15 ianuarie 1951 - Curtea cu juri din Augsburg (Germania) a condamnat-o pe Ilse Koch, soția primului comandant al lagărului de concentrare Buchenwald, la închisoare pe viață pentru incitare la crimă și abuz fizic sever.
15 ianuarie 1969 - Uniunea Sovietică lansează Soyuz 5.
15 ianuarie 1970 - Muammar al-Gaddafi este proclamat premier al Libiei.
15 ianuarie 1971 - În Egipt, se inaugurează barajul de la Assuan.
15 ianuarie 1992 - Comunitatea internațională recunoaște independența Sloveniei și a Croației față de Republica Socialistă Federativă Iugoslavia.
15 ianuarie 1999 - Conflictul din Kosovo: Un număr de 45 de civili sunt masacrați la Racak, în sudul provinciei.
15 ianuarie 2001 - Enciclopedia Wikipedia intră în online.
15 ianuarie 2003 - Statele Unite cer sprijinul NATO în cazul declanșării unui conflict cu Irakul.
15 ianuarie 2005 - A fost lansat primul volum al ediției facsimilate a manuscriselor eminesciene sub egida Academiei Române.
15 ianuarie 2005 - Orbitatorul lunar al ESA, SMART-1 descoperă elemente precum calciu, aluminiu, siliciu, fier și și alte elemente de suprafață pe Lună.
15 ianuarie 2006 - La Biblioteca Academiei Române au fost prezentate următoarele cinci volume ale ediției facsimilate a manuscriselor lui Mihai Eminescu.
15 ianuarie 2006 - Capsula de întoarcere a sondei spațiale americane Stardust revine pe Terra cu o colecție de mostre. În aprilie 2014, NASA a raportat că a recuperat șapte particule de praf interstelar din aerogel.
15 ianuarie 2011 - Începând cu acest an, de ziua poetului Mihai Eminescu, în R. Moldova este sărbătorită "Ziua Culturii Naționale", în urma unei legi promulgate la 6 decembrie 2010.
15 ianuarie 2011 - În Sudanul de Sud se încheie un referendum în care 99% din populație votează pentru independența țării.
15 ianuarie 2019 - Parlamentul britanic a respins acordul privind Brexit-ul negociat de premierul conservator Theresa May cu Uniunea Europeană. 432 de parlamentari au votat împotriva textului, iar 202 s-au exprimat pentru, acesta fiind cea mai dură înfrângere parlamentară pentru un guvern din istoria recentă a Marii Britanii.
15 ianuarie, anual - Ziua Culturii Naționale în Republica Moldova.
Încă 31 de comunități de pe ambele maluri ale râului Nistru vor deveni mai rezistente la schimbările climatice, cu sprijinul Suediei, Norvegiei și PNUD
Procurorii Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei, propuși CSP pentru promovarea evaluării externe
Caz tragic în capitală. Un tânăr și-ar fi omorât mama, după care s-a aruncat peste geam
Salvatorii și pompierii au intervenit în mai multe localități în urma ploilor înregistrate în dimineața zilei de astăzi
Risc de inundații locale. Intră în vigoare Codul Galben
Circa 13 700 de autovehicule din regiunea transnistreană posedă plăci de înmatriculare de model neutru și semnul distinctiv „MD”
Ministerul Educației a lansat licitațiile pentru dotarea cantinelor școlare din capitală: „MEC acționează acolo unde Primăria a eșuat”
FOTO // Pompierii moldoveni, detașați în Grecia, au intervenit în prima misiune de lichidare a unui incendiu de pădure
EcoContact lansează a patra rundă a Programului de granturi pentru justiție de mediu
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova