
20 martie 235 - Primul străin care a deținut tronul roman a fost Maximin Tracul.
20 martie 1413 - Henric al V-lea devine regele Regatului Unit.
20 martie 1476 - În timp ce Ștefan cel Mare aștepta ajutor militar, papa Sixt al IV-lea îi trimite voievodului moldovean o scrisoare de mulțumire.
20 martie 1602 - Este înființată Compania Indiilor Olandeze de Est (VOC), una dintre cele mai mari companii de comerț din lume, deținând o flotă formată din peste o sută de vase și având mii de angajați și birouri în Asia și în șase orașe olandeze. Compania avea dreptul de monopol asupra comerțului, de a bate monedă, de a construi fortărețe sau de a purta război, fiind socotita în istoria economiei mondiale primul concern multinațional. A fost în secolele XVII și XVIII una dintre cele mai mari companii din lume.
20 martie 1639 – S-a născut hatmanul ucrainean Ivan Mazepa. A fost hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina în perioada 1687 – 1708. S-a aliat cu regele suedez Carol al XII-lea, alături de care a luptat la Poltava (1708) împotriva tarului rus Petru I, sperând să recucerească independența Ucrainei față de Rusia.
20 martie 1726 - A murit Sir Isaac Newton, fizician, matematician, astronom, alchimist, teolog. Cea mai importantă descoperire a sa a fost “Legea atracției universale”, formulată în 1687.
20 martie 1735 - S-a născut Torbern Olof Bergman, chimist și mineralog suedez, cunoscut pentru lucrarea sa din disertație despre Atracțiile Elective (1775), conținând cele mai cuprinzătoare tabele despre afinitatea chimică. A fost primul chimist care a folosit literele cu majuscule pentru notarea speciilor chimice.
20 martie 1781- Pierre Méchain este primul care a observat galaxiile Messier 95 și Messier 96 în constelația Leul.
20 martie 1815 - În Paris intră armatele lui Napoleon I, după ce evadează de pe insula Elba. Încep cele „100 de zile".
20 martie 1848 - În Germania începe Revoluția de la 1848. Regele Ludwig I al Bavariei abdică.
20 martie 1852 - Prozatoarea americană, Harriet Beecher Stowe, a scos din tipar romanul său, Coliba unchiului Toma.
20 martie 1861 - Orașul Mendoza din vestul Argentinei este distrus complet de cutremur.
20 martie 1899 - În celebra închisoare Sing Sing, Martha M. Place a devenit prima femeie executată pe scaunul electric.
20 martie 1915 - S-a născut pianistul rus Sviatoslav Richter.
20 martie 1916 - Savantul Albert Einstein a publicat teoria relativității generale, conform căreia legile generale ale tuturor fenomenelor fizice sunt aceleași în toate sistemele din Univers.
20 martie 1944 - S-a născut medicul german Erwin Neher, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 1991, împreună cu Bert Sakmann.
20 martie 1950 - S-a născut Carl Palmer, baterist, compozitor şi vocalist britanic (Atomic Rooster, Emerson, Lake & Palmer, Asia).
20 martie 1956 - Tunisia și-a declarat independența în fața Franței. Sărbătoare națională.
20 martie 1966 - Trofeul Cupei Mondiale la Fotbal este furat din Central Hall, Londra.
20 martie 1969 - Muzicianul britanic John Lennon, membru al trupei Beatles, s-a căsătorit cu Yoko Ono în cadrul unei ceremonii în Gibraltar.
20 martie 1986 - Jacques Chirac devine prim-ministru al Franței.
20 martie 1990 - Namibia a devenit republică independentă.
20 martie 1995 - La Tokio a avut loc atentatul terorist din metrou, organizat de secta Aum, soldat cu 12 morți și 5.500 de răniți. A fost primul atentat terorist cu armă chimică înregistrat în lume.
20 martie 1996 - Scandalul „vacii nebune" capătă proporții. Este făcut public anunțul că bovinele atinse de ESB pot transmite omului maladia Kreutzfeldt-Jakob.
20 martie 1999 - Din provincia sârbă în Macedonia sunt evacuați 1400 de observatori OSCE. Forțele de securitate sârbe și armata iugoslavă își multiplică acțiunile împotriva UCK, la Drenica.
20 martie 2000 - În premieră, Papa Ioan Paul al II-lea întreprinde o vizită în Israel cu un mesaj de căință din partea Bisericii Catolice pentru evrei și de recunoaștere a dreptului la un stat propriu pentru palestinieni.
20 martie 2003 - Începe invazia Irakului. La primele ore ale dimineții, Statele Unite și alte trei țări încep operațiunile militare în Irak.
20 martie 2007 - Fostul vicepreședinte irakian al regimului condus de Saddam Hussein, Taha Yassin Ramadan, condamnat la moarte pentru executarea a 148 de șiiți la Dujail, în anii ’80, a fost spânzurat.
20 martie 2013 - Premiul Abel pentru matematică pe 2013 a fost atribuit profesorului belgian Pierre Deligne, pentru lucrările sale din domeniul geometriei algebrice, a anunţat Academia Norvegiană de Științe şi Litere. Premiul Abel, în valoare de şase milioane de coroane norvegiene (1 milion de dolari), este echivalentul distincției Nobel în matematică şi a fost instituit în 2003.
REPORTAJ MOLDPRES: România şi R. Moldova, două inimi gemene, rescriu istoria frăţească şi clădesc punţi de piatră în locul celor de flori
40 de elevi au fost premiați în cadrul Olimpiadei Republicane la Limba și literatura română
Atenție, călători! Trafic intens la postul Palanca-Maiaki-Udobnoe
Președinta Maia Sandu prezentă la funeraliile Sanctității Sale Papa Francisc: „Am adus un omagiu celui care a ales mereu calea binelui, compasiunii și a solidarității”
R. Moldova marchează mâine Ziua Drapelului. Daniel Vodă: „Oriunde ne-am afla, în diasporă sau în orice colț al Moldovei, ne unește același tricolor”
LIVE // Lansarea lucrărilor de construcție a noului pod rutier construit peste râul Prut
Elevii şi studenții, care își fac studiile în străinătate, sunt îndemnați să-și confirme statutul pentru a fi asigurați medical de Guvern
Sâmbătă, vremea va fi instabilă, cu averse și descărcări electrice
Circa 1 650 de persoane, care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl, vor primi un ajutor material
Cardinalii Bisericii Catolice se vor întâlni pentru a discuta despre alegerea unui nou papă
Specialiștii recomandă cetățenilor să evite procurarea florilor din plastic pentru vizita la cimitir de Paștele Blajinilor
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, va participa la Summitul pentru Energie din Balcani
De 11 ani, cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în Uniunea Europeană și spațiul Schengen
Președinta Maia Sandu de Paștele Blajinilor: „Gândurile noastre se întorc spre cei dragi care nu mai sunt printre noi, dar rămân în inimile noastre”
De Ziua Drapelului de Stat, clădirea Serviciului Vamal a fost iluminată în culorile tricolorului
REPORTAJ MOLDPRES: Ungheni, cap de pod, poartă europeană de vest, localitatea ce dă speranţe R. Moldova
În sectoarele capitalei sunt organizate târguri cu produse și mărfuri autohtone
Pompierii îndeamnă cetățenii să respecte măsurile de prevenire a incendiilor de Paștele Blajinilor
Președinta Maia Sandu de Ziua Drapelului de Stat: „Să purtăm tricolorul nu doar în piept, ci și în suflet”
Mormântul Papei Francisc din bazilica Santa Maria Maggiore a fost deschis publicului
Duminică, vremea se răcește
De Ziua Drapelului de Stat, un tricolor a fost arborat în vârful unui pilon instalat pe „Linia independenței energetice a țării - Vulcănești - Chișinău”
De Paștele Blajinilor, în capitală va fi asigurat transport gratuit spre cimitirul „Sfântul Lazăr”
Președinta Maia Sandu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Sub acest steag, am ales mereu pacea, libertatea și dreptatea”
Premierul Dorin Recean: „Sub tricolor, Moldova a revenit la grafia latină și la limba română, a cerut libertatea și a făurit drumul independenței”