
20 martie 235 - Primul străin care a deținut tronul roman a fost Maximin Tracul.
20 martie 1413 - Henric al V-lea devine regele Regatului Unit.
20 martie 1476 - În timp ce Ștefan cel Mare aștepta ajutor militar, papa Sixt al IV-lea îi trimite voievodului moldovean o scrisoare de mulțumire.
20 martie 1602 - Este înființată Compania Indiilor Olandeze de Est (VOC), una dintre cele mai mari companii de comerț din lume, deținând o flotă formată din peste o sută de vase și având mii de angajați și birouri în Asia și în șase orașe olandeze. Compania avea dreptul de monopol asupra comerțului, de a bate monedă, de a construi fortărețe sau de a purta război, fiind socotita în istoria economiei mondiale primul concern multinațional. A fost în secolele XVII și XVIII una dintre cele mai mari companii din lume.
20 martie 1639 – S-a născut hatmanul ucrainean Ivan Mazepa. A fost hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina în perioada 1687 – 1708. S-a aliat cu regele suedez Carol al XII-lea, alături de care a luptat la Poltava (1708) împotriva tarului rus Petru I, sperând să recucerească independența Ucrainei față de Rusia.
20 martie 1726 - A murit Sir Isaac Newton, fizician, matematician, astronom, alchimist, teolog. Cea mai importantă descoperire a sa a fost “Legea atracției universale”, formulată în 1687.
20 martie 1735 - S-a născut Torbern Olof Bergman, chimist și mineralog suedez, cunoscut pentru lucrarea sa din disertație despre Atracțiile Elective (1775), conținând cele mai cuprinzătoare tabele despre afinitatea chimică. A fost primul chimist care a folosit literele cu majuscule pentru notarea speciilor chimice.
20 martie 1781- Pierre Méchain este primul care a observat galaxiile Messier 95 și Messier 96 în constelația Leul.
20 martie 1815 - În Paris intră armatele lui Napoleon I, după ce evadează de pe insula Elba. Încep cele „100 de zile".
20 martie 1848 - În Germania începe Revoluția de la 1848. Regele Ludwig I al Bavariei abdică.
20 martie 1852 - Prozatoarea americană, Harriet Beecher Stowe, a scos din tipar romanul său, Coliba unchiului Toma.
20 martie 1861 - Orașul Mendoza din vestul Argentinei este distrus complet de cutremur.
20 martie 1899 - În celebra închisoare Sing Sing, Martha M. Place a devenit prima femeie executată pe scaunul electric.
20 martie 1915 - S-a născut pianistul rus Sviatoslav Richter.
20 martie 1916 - Savantul Albert Einstein a publicat teoria relativității generale, conform căreia legile generale ale tuturor fenomenelor fizice sunt aceleași în toate sistemele din Univers.
20 martie 1944 - S-a născut medicul german Erwin Neher, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 1991, împreună cu Bert Sakmann.
20 martie 1950 - S-a născut Carl Palmer, baterist, compozitor şi vocalist britanic (Atomic Rooster, Emerson, Lake & Palmer, Asia).
20 martie 1956 - Tunisia și-a declarat independența în fața Franței. Sărbătoare națională.
20 martie 1966 - Trofeul Cupei Mondiale la Fotbal este furat din Central Hall, Londra.
20 martie 1969 - Muzicianul britanic John Lennon, membru al trupei Beatles, s-a căsătorit cu Yoko Ono în cadrul unei ceremonii în Gibraltar.
20 martie 1986 - Jacques Chirac devine prim-ministru al Franței.
20 martie 1990 - Namibia a devenit republică independentă.
20 martie 1995 - La Tokio a avut loc atentatul terorist din metrou, organizat de secta Aum, soldat cu 12 morți și 5.500 de răniți. A fost primul atentat terorist cu armă chimică înregistrat în lume.
20 martie 1996 - Scandalul „vacii nebune" capătă proporții. Este făcut public anunțul că bovinele atinse de ESB pot transmite omului maladia Kreutzfeldt-Jakob.
20 martie 1999 - Din provincia sârbă în Macedonia sunt evacuați 1400 de observatori OSCE. Forțele de securitate sârbe și armata iugoslavă își multiplică acțiunile împotriva UCK, la Drenica.
20 martie 2000 - În premieră, Papa Ioan Paul al II-lea întreprinde o vizită în Israel cu un mesaj de căință din partea Bisericii Catolice pentru evrei și de recunoaștere a dreptului la un stat propriu pentru palestinieni.
20 martie 2003 - Începe invazia Irakului. La primele ore ale dimineții, Statele Unite și alte trei țări încep operațiunile militare în Irak.
20 martie 2007 - Fostul vicepreședinte irakian al regimului condus de Saddam Hussein, Taha Yassin Ramadan, condamnat la moarte pentru executarea a 148 de șiiți la Dujail, în anii ’80, a fost spânzurat.
20 martie 2013 - Premiul Abel pentru matematică pe 2013 a fost atribuit profesorului belgian Pierre Deligne, pentru lucrările sale din domeniul geometriei algebrice, a anunţat Academia Norvegiană de Științe şi Litere. Premiul Abel, în valoare de şase milioane de coroane norvegiene (1 milion de dolari), este echivalentul distincției Nobel în matematică şi a fost instituit în 2003.
Încă 31 de comunități de pe ambele maluri ale râului Nistru vor deveni mai rezistente la schimbările climatice, cu sprijinul Suediei, Norvegiei și PNUD
Procurorii Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei, propuși CSP pentru promovarea evaluării externe
Caz tragic în capitală. Un tânăr și-ar fi omorât mama, după care s-a aruncat peste geam
Salvatorii și pompierii au intervenit în mai multe localități în urma ploilor înregistrate în dimineața zilei de astăzi
Risc de inundații locale. Intră în vigoare Codul Galben
Circa 13 700 de autovehicule din regiunea transnistreană posedă plăci de înmatriculare de model neutru și semnul distinctiv „MD”
Ministerul Educației a lansat licitațiile pentru dotarea cantinelor școlare din capitală: „MEC acționează acolo unde Primăria a eșuat”
FOTO // Pompierii moldoveni, detașați în Grecia, au intervenit în prima misiune de lichidare a unui incendiu de pădure
EcoContact lansează a patra rundă a Programului de granturi pentru justiție de mediu
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova