Specialiştii atenționează asupra calității alimentelor pentru mesele sărbătorilor de iarnă
Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Înainte de sărbătorile de iarnă, în care sunt nelipsite mesele festive, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine pentru consumatori cu mai multe sfaturi utile pentru a evita situațiile neplăcute şi problemele de sănătate, transmite MOLPRES.
Astfel, ANSA recomandă ca produsele alimentare să fie cumpărate numai din locuri special amenajate şi autorizate - magazine, depozite angro, piețe agroalimentare, care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice şi unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar.
Potrivit specialiștilor Agenției, carnea în stare proaspătă trebuie procurată numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe. Produsul de calitate trebuie să fie elastic, de o culoare de la roz-pal până la roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială și să nu prezinte suprafața lipicioasă, urât mirositoare. “Atrageți atenția la prezența ștampilei de control sanitar-veterinar”, indică ANSA.
De asemenea, la procurarea peștelui în stare proaspătă, este nevoie de verificat ca suprafața acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roșii, cu nuanță caracteristică speciei, fără rupturi.
Alt produs important care trebuie controlat bine înainte de a fi cumpărat sunt ouăle. La procurarea acestora trebuie verificat aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete, obligatoriu trebuie să fie prezentă marcarea individuală pe ou. Data indicată pe ou este data ouatului, data-limită de consum nu poate depăși 28 de zile de la ouat.
Experții ANSA atenționează şi asupra calității ciocolatei şi băuturilor alcoolice. Bunăoară, „ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafață lucioasă, nestratificată și fără pete, să fie onctuoasă, culoare și gust specific, iar drajeurile au suprafața netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă”. Respectiv, la procurarea vinului sau altor băuturi spirtoase „consumatorul trebuie să verifice aspectul lichidului, culoarea să fie corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurități în suspensie”.
“La procurarea tuturor produselor alimentare, citiți cu atenție informația de pe eticheta produsului, data fabricării, termenele de valabilitate, verificați ingredientele utilizate, condiţiile de păstrare”, atenționează experții Agenției Naţionale pentru Siguranța Alimentelor.
La rândul lor, medicii avertizează că “pentru a elimina riscurile apariției toxiinfecțiilor alimentare, să nu fie procurate alimente după data-limită de consum sau cu termenul de valabilitate expirat, iar alimentele trebuie depozitate şi păstrate conform instrucțiunilor producătorului, ținându-se cont de regulile privind congelarea, decongelarea şi pregătirea bucatelor”.
foto: retete.unica.ro
Cercetători și medici au fost instruiți despre accesarea finanțărilor europene în domeniul sănătății
Breaking news
AUDIO // Ofițerii CNA au descins la Liceul „Gheorghe Asachi” din Chișinău: Directorul, reținut pentru corupție
Un bărbat din Florești va ajunge la închisoare după ce și-a lovit concubina cu o sticlă în cap
Pacienții Institutului de Medicină Urgentă au fost instruiți cum să recunoască semnele unui AVC
Magistrații din Moldova și Ucraina ar putea fi instruiți în comun, cu sprijinul Asociației Europene a Judecătorilor Administrativi
Vreme frumoasă și maxime de până la 20 de grade Celsius, prognozate de meteorologi pentru joi
Agenda evenimentelor, joi, 30 octombrie
Dosarul instruirilor în Serbia: un funcționar public cu rol de conducere în administrația publică locală a fost plasat în arest
Experiențe și modele pentru dezvoltarea comunităților din nordul ţării, preluate la Open World SUA
Trafic restricționat pe șoseaua Hâncești în weekend din cauza reparațiilor
Veniturile la bugetul de stat, în creștere cu 15 la sută în nouă luni ale anului curent
Expertul IPRE, Iulian Groza: „Noul guvern trebuie să transforme reziliența Moldovei în progres concret și încredere durabilă”
Reabilitarea Centrului de Cultură și Artă „Ginta Latină”, parte a proiectului transfrontalier cultural „CINEMA”, lansat la Chișinău
Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu Maria Luís Albuquerque, comisara europeană pentru Servicii Financiare
Italia va aloca 4 milioane de euro pentru alinierrea la acquis-ul Uniunii Europene în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale
GALERIE FOTO // Doina și Ion Aldea-Teodorovici, comemorați la Chișinău
Ungheni, exemplu de succes în dezvoltarea serviciilor de îngrijire și promovarea antreprenoriatului feminin
O ucraineancă a fost arestată pentru mai multe fraude online în Moldova
Dorin Junghietu: „R. Moldova și-a exprimat intenția de a participa la construcția noului bloc la centrala de la Cernavodă”
La Chişinău a fost inaugurat muzeul Doinei și lui Ion Aldea-Teodorovici - „un simbol al memoriei veșnice”
Noi audieri în procesul de vetting: Unsprezece judecători, chemați la audieri pentru clarificarea aspectelor de integritate
Recensământul populației și locuințelor: Cele mai frecvente dificultăți raportate de cetățeni sunt de vedere, de mobilitate și de auz
GALERIE FOTO // Noul Parlament şi-a ales vicepreședinții și membrii comisiilor permanente
Maia Sandu: „Avem datoria să ducem visul lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici mai departe”
Comisara europeană pentru Servicii Financiare și Uniunea Economiilor și Investițiilor, la Chișinău: „Determinarea de astăzi va contura locul R. Moldova în Europa pentru următoarele generații”