
Studenţii Academiei „Ștefan cel Mare” au obținut locul I la Concursul Național în Materie de Drept: „Succesul reflectă maturitatea profesională a studenților noștri”
Studenții Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI au obținut locul I la Concursul Național în Materie de Drept, cel mai prestigios eveniment dedicat studenților facultăților cu profil juridic din Republica Moldova. În competiție au fost înscrise șase universități de profil din întreaga țară, transmite MOLDPRES.
Studenții au obținut aprecierea juriului prin rigoare juridică, coerență argumentativă și maturitate profesională, demonstrând o remarcabilă stăpânire a procesului judiciar. Simularea de judecată – etapa finală a concursului – le-a oferit ocazia să interpreteze rolurile de judecători, procurori, avocați și alte părți procesuale, aplicând corect și creativ prevederile legale.
Performanța obținută prin munca în echipă
Academia „Ștefan cel Mare” a fost reprezentată de o echipă formată din cadre didactice și studenți. Este vorba de: Vitalie Ionașcu, decan al Facultății drept, administrație, ordine și securitate publică, comisar-șef – membru al comitetului organizatoric, Ghenadie Prețivatîi, asistent universitar al Catedrei ordine și securitate publică – lider de grup, studenţii anului III: Negura Ana, Vîrlan Felicia, Bologa Ion, Panțîru Crina şi studenţii anului IV: Starciuc Iulian, Serebrean Valeria, Eftodi Nina.
Tinerii spun că pregătirile pentru acest concurs important au decurs prin studiu constant, recapitulări, lucru intensiv și colaborare în echipă, pentru a valorifica punctele forte ale fiecăruia.
„Cel mai greu în timpul concursului a fost timpul limitat de pregătire dintre cele două probe. Având la dispoziție doar o zi pentru a ne pregăti pentru simulare, a fost destul de dificil, însă spiritul de echipă și sprijinul profesorilor ne-au ajutat să ne organizăm eficient și să facem față provocării. Această performanță reprezintă pentru noi o mare realizare, fiind o răsplată a muncii depuse și o dovadă a abilităților noastre. Faptul că am avut ocazia să reprezentăm Academia „Ștefan cel Mare” ne-a umplut de mândrie și responsabilitate, iar succesul nostru reflectă nu doar efortul individual, ci și spiritul de echipă și sprijinul continuu al profesorilor”, a afirmat Ana Negură.
Crina Panțîru a povestit că cea mai dificilă a fost cea de-a doua etapă a concursului, unde timpul era limitat, doar 24 de ore.
„Împreună cu toată echipa și coordonați de profesori ne-am organizat şi am depus un efort maxim pentru a înscena un proces de judecată în materie civilă. Împărțirea rolurilor, formularea pledoariilor, crearea scenariului, întocmirea actelor procesuale și structurarea lor într-un dosar au fost doar câteva din activitățile pe care le-am realizat în această perioadă, însă pot susține cu certitudine că munca de echipă și susținerea reciprocă ne-a ajutat să trecem cu brio peste toate dificultățile. Performanța obținută în cadrul concursului este o etapă semnificativă în formarea personală. Ea reflectă responsabilitatea, perseverența și seriozitatea cu care noi ca viitori jurişti ne construim viitorul. Este, fără îndoială, o dovadă a pasiunii pentru drept și o expresie a potențialului nostru de a contribui, în viitor, la edificarea unui sistem de justiție echitabil şi eficient”, a menționat tânăra.
Concursul a fost o provocare pentru noi, însă ne-a oferit o experiență valoroasă pentru formarea noastră profesională, susține Valeria Serebrean.„Cel mai dificil moment a fost susținerea orală în fața unui juriu format din profesioniști de marcă: judecători, avocați și notari. Presiunea emoțională era mare, iar timpul pentru analizarea spețelor limitat. Ne-am bazat pe gândirea critică, stăpânirea temei și colaborarea în echipă pentru a face față acestor provocări. Această performanță este o recunoaștere a muncii noastre și o încurajare pentru viitor. E mai mult decât un premiu — e o confirmare că suntem pe drumul cel bun și că putem face față rigorilor practicii juridice. Ne-a motivat să continuăm să ne dezvoltăm și să contribuim activ la promovarea dreptului și a justiției”, a specificat Valeria Serebrean.
„Succesul obținut reflectă maturitatea profesională a studenților noștri”Decanul Facultății drept, administrație, ordine și securitate publică, Ionașcu Vitalie, doctor în drept, conferențiar universitar, comisar-șef, a povestit că este mândru de performanțele remarcabile ale studenților, care au demonstrat, prin rezultatul obținut, nu doar excelență în cunoașterea și aplicarea normelor juridice, ci și seriozitate, disciplină și spirit competitiv.
„Țin să precizez că ar fi corect să vorbim nu despre discipolii mei, ci despre discipolii întregului corp profesoral din cadrul Academiei „Ștefan cel Mare”. Concursul este mai mult decât o simplă competiție, succesul obținut reflectă maturitatea profesională a studenților noștri și capacitatea lor de a face față provocărilor cu demnitate și profesionalism. Această performanță reprezintă o reconfirmare a valorii educației juridice promovate în cadrul instituției și o validare a eforturilor susținute ale studenților și cadrelor științifico-didactice implicate în procesul educațional”, a spus Vitalie Ionașcu.
Acesta a adăugat că victoria reflectă angajamentul instituției față de excelență, profesionalism și calitate în formarea unei generații de specialiști bine pregătiți, capabili să contribuie activ la consolidarea statului de drept și a ordinii publice.„Dincolo de trofeul în sine, această reușită devine un simbol al prestigiului academic, dar și al echilibrului dintre cunoașterea teoretică și pregătirea practică, pe care academia le cultivă cu rigoare și responsabilitate. Totodată, acest succes ne onorează, dar și ne impune responsabilitatea asumată de a menține standardele atinse, de a consolida performanțele obținute și de a rămâne consecvenți în misiunea noastră educațională și profesională”, a adăugat Vitalie Ionașcu.
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a felicitat toți participanții pentru implicare și spirit civic. „Sunteți dovada că viitorul justiției este pe mâini bune”, a remarcat aceasta.
În urma prestației excelente, echipa câștigătoare va beneficia de stagii de practică în cadrul Ministerului Justiției.
Concursul a fost organizat de Ministerul Justiției, în parteneriat cu Institutul Național al Justiției și Uniunea Juriștilor din Republica Moldova, cu sprijinul Consiliului Europei și al UNICEF.
Avere nejustificată de peste 1,8 mln de lei, depistată de ANI la doi funcționari și la un membru al familiei lor
Situaţie excepţională la Bălţi: un gol, depistat sub stratul de beton al carosabilului unei străzi
Trei cazuri de boală Lyme, asociate mușcăturilor de căpușe, au fost înregistrate în capitală
Salvatori din Republica Moldova participă la un exercițiu internațional desfășurat în Bulgaria
43 de mii de încălcări privind cuplarea centurii de siguranță și folosirea telefonului în timpul conducerii, înregistrate în ultimele trei luni
Codul galben de înghețuri, extins şi pentru ziua de 13 mai
FOTO Zeci de ungheneni au celebrat Ziua Europei pe biciclete
Poliția îndeamnă părinții să supravegheze cu strictețe copiii. Recomandările IGP
Cetățenii din Cimișlia și Ștefan Vodă vor beneficia de consultații profilactice gratuite
Vicepremierul Mihai Popșoi la Summitul Democrației de la Copenhaga: „Alegerea noastră pentru valorile europene este fermă”
Intervenție chirurgicală complexă realizată de chirurgii de la Institutul Mamei și Copilului unei fetițe de șapte ani
Premierul Dorin Recean: „Industria electronică din Moldova are energie, potențial și ambiție, iar Guvernul susține activ această direcție”
Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” participă la Festivalul Internațional de Animație „Gulliver” de la Galați
Medici și asistenți medicali din mai multe unități ale Armatei Naționale au participat la exercițiului „MedEx 2025”
ANSP: Șase cazuri de gripă sezonieră au fost înregistrate săptămâna trecută, în descreștere cu 46%
Volodimir Zelenski anunță că merge la Istanbul să se întâlnească doar cu Vladimir Putin
Studenţii Academiei „Ștefan cel Mare” au obținut locul I la Concursul Național în Materie de Drept: „Succesul reflectă maturitatea profesională a studenților noștri”
Școlile vor putea alege ziua în care vor organiza festivitățile dedicate încheierii anului de studii
Turul II al alegerilor prezidențiale din România. Alegătorii din R. Moldova vor putea vota la 64 secții
Parlamentul European cere accelerarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană
La Bruxelles are loc screeningul bilateral pe Capitolul 26 - Educație și Cultură
Președinta Maia Sandu, despre progresele înregistrate în reformarea Justiției: „140 de magistrați au plecat din sistem, majoritatea din aceștia având probleme de integritate”
O companie aeriană lansează zboruri directe din Chișinău spre o destinație din Europa
A început testarea națională în învățământul primar: elevii din 80 de școli au susținut testul la matematică în format digital
Impactul înghețurilor din luna aprilie asupra livezilor, analizate de reprezentanții MAIA și Asociația Moldova Fruct