
USM a inaugurat un spațiu dedicat sprijinirii studenților și angajaților cu copii mici
Un Centru Prietenos Familiei dedicat sprijinirii studenților și angajaților cu copii mici a fost inaugurat astăzi la Universitatea de Stat din Moldova (USM). Proiectul a fost realizat cu sprijinul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, UNFPA Moldova, Agenției Austriece pentru Dezvoltare și unei fundații de telefonie mobilă, cu o investiție de aproximativ 1,6 milioane de lei, notează MOLDPRES.
Centrul Prietenos Familiei USM va oferi spațiu sigur și adaptat nevoilor copiilor, permițând părinților să se concentreze pe activitatea academică sau profesională.
Rectorul USM, Igor Șarov, a evidențiat importanța acestui proiect pentru comunitatea universitară.
„Este un moment deosebit pentru Universitatea de Stat din Moldova. Acest spațiu sper să servească obiectivelor pe care ni le-am propus. Pentru profesorii și studenții cu mici copii este cu adevărat un spațiu amenajat și prietenos familiei”, a declarat Șarov.
La eveniment a participat și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, care a subliniat importanța investițiilor în sprijinul familiilor.
„Noi vrem să ajutăm părinții din Republica Moldova să îmbine cât mai frumos viața de familie cu cea profesională. Atunci când părinții au aceste posibilități, toți au de câștigat, și familia, și Guvernul, și angajatorii din Republica Moldova. Asta trebuie să facem și asta vom face în continuare”, a menționat ministrul.
Secretarul de stat în domeniile învățământului general, învățării pe tot parcursul vieții și relațiilor interetnice, Valentina Olaru, a declarat că Centrul Prietenos Familiei USM oferă studenților și profesorilor posibilitatea de a îmbina studiile cu activitatea de părinte, fiind un exemplu de incluziune pentru toate universitățile din Moldova.
„Este un centru mult așteptat, un centru care dă posibilitatea ca toate studentele și toate mamele profesoare de la Universitatea de Stat să îmbine studiile cu activitatea de mamă, cu viața de familie și este un bun exemplu pentru toate universitățile din Moldova. Datorită acestor centre, va fi o mai bună incluziune a tuturor familiilor în spațiul educațional”, a spus reprezentanta Ministerului Educației și Cercetării.
Astfel de inițiative contribuie la echilibrul între viața profesională și cea de familie, a subliniat reprezentanta UNFPA Moldova, Natalia Plugaru.
„Deschiderea acestui centru prietenos familiei la Universitatea de Stat este un angajament pentru a promova politici care să ajute familiile să îmbine armonios viața profesională și viața de familie. Studiile arată că familiile din Moldova și-ar dori să aibă mai mulți copii, însă lipsa unor spații de îngrijire a celor mici rămâne un obstacol”, a menționat Natalia Plugaru.
Mămicile prezente la evenimentul de deschidere s-au arătat mulțumite și spun că datorită acestui centru pot să-și vadă de carieră și de studii, știind că copiii lor sunt în siguranță.
GALERIE FOTO // Lansarea Centrului Prietenos Familiei la USM
Centrul Prietenos Familiei USM este dotat cu o bucătărie, jucării și mobilier adecvat, fiind deschis atât pentru angajații universității, cât și pentru studenți. Inițiativa contribuie la formarea unei comunități universitare mai unite și la sprijinirea părinților care îmbină responsabilitățile familiale cu cele academice sau profesionale.
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
Forțele Aeriene și Poliția de Frontieră primesc noi competențe
Parlamentul de legislatura a XI-a își încheie mandatul, însă instituția legislativă va continua să exercite anumite funcții. Sesiunea ordinară de primăvară 2025 se încheie la 31 iulie
Un copil de cinci ani a rămas blocat într-un automobil pe o stradă din capitală. A fost nevoie de intervenția salvatorilor
Percheziții cu mascați la Taraclia într-un dosar de abuz de serviciu
Cod Galben de pericol de incendiu. Recomandările pompierilor și salvatorilor
Germania, al doilea cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova în UE. Ce produse sunt exportate în această țară
Donald Trump amenință Canada cu tarife vamale de 35%
Circa 400 de familii au aplicat la Programul „Casa Verde”, în prima săptămână de la lansare
Cania și Pleșeni, localități din sudul țării care sunt modernizează prin proiecte de mediu finanțate de stat
Vicepremierul Mihai Popșoi efectuează o vizită în Croația. Oficialul va participa la conferința internațională Dubrovnik Forum
GALERIE FOTO // Parlamentul de legislatura XI și-a încheiat activitatea: O perioadă complexă cu provocări majore, în obiectivul MOLDPRES
În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei