
Anularea Jocurilor Olimpice ar costa Japonia peste 13,5 miliarde de euro
Tokyo, 25 mai. /MOLDPRES/. Anularea Jocurilor Olimpice şi Jocurilor Paralimpice din această vară ar putea costa Japonia 13,56 miliarde de euro, conform estimărilor făcute într-un studiu al Institutului de Cercetare Nomura, citat de EFE, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.
Pierderile ar putea fi însă mai mari, dacă Guvernul Japoniei va fi nevoit să impună din nou starea de urgenţă pentru a face faţă creşterii numărului de infectări cu COVID-19 dacă Jocurile de la Tokyo se desfăşoară în perioada prevăzută (23 iulie - 8 august), iar în acest caz decizia de menţinere a întrecerilor olimpice ar trebui să ia în considerare impactul epidemiologic şi nu cel economic.
''Chiar dacă Jocurile vor fi anulate, pierderile economice vor fi mai mici decât cele dintr-o nouă stare de urgenţă'', a apreciat economistul şef al Institutului de Cercetare Nomura, Takahide Kiuchi, citat de agenţia Kyodo.
În cazul în care competiţia olimpică se desfăşoară în absenţa publicului, beneficiile generate de Jocuri se vor ridica la 15,24, cu circa 1,35 miliarde euro mai puţin dacă la întreceri participă spectatorii japonezi.
Organizatorii niponi au anunţat deja că la Jocuri nu vor putea asista spectatori străini, iar o decizie privind publicul local va fi luată în luna iunie.
Zonele cele mai populate ale Japoniei, inclusiv Tokyo, se află în stare de urgenţă după al patrulea val al pandemiei de coronavirus din ţară, dar această stare nu impune un lockdown sau blocarea strictă a activităţii economice, ca în alte ţări.
Conform calculelor lui Kiuchi, prima stare de urgenţă impusă în Japonia în primăvara anului 2020 a costat ţara 58,76 miliarde de euro, iar a doua stare de urgenţă, între ianuarie şi martie 2021, a provocat pierderi de 57,84 miliarde de euro.
Actuala stare de urgenţă, în vigoare din luna aprilie, va genera pierderi de 17,44 miliarde de euro, sumă care ar putea creşte dacă guvernul decide s-o extindă până la 31 mai, aşa cum informează presa niponă.
''Aceste estimări sugerează că o decizie cu privire la organizarea sau nu a Jocurilor, precum şi limitarea spectatorilor, ar trebui luată pe baza impactului asupra riscului de infecţie, nu din punctul de vedere al pierderilor economice", a spus Kiuchi , fost membru al Consiliului de politică monetară al Băncii Japoniei (BoJ).
Organizatorii Jocurilor Olimpice şi guvernul japonez susţin că este posibilă desfăşurarea evenimentului în siguranţă, în timp ce sondajele arată că aproximativ 80% dintre japonezi ar prefera să nu se desfăşoare în această vară, în mare parte din teama că va avea un impact negativ asupra sistemului lor de sănătate, deja aflat sub presiune.
foto: aljazeera.com
Zeci de medalii și noi recorduri mondiale pentru sportivii din Republica Moldova la Campionatul Mondial de Triatlon Forță DF de la Roma
Călărași - „Capitala Sportului 2025”. Localitatea va primi un milion de lei pentru organizarea activităților sportive
Cronicarii sportivi din R. Moldova, cu un reprezentant al AIS „MOLDPRES” în teren, și-au adjudecat un nou trofeu internațional
Republica Moldova, 18 medalii la Campionatul Mondial de Kettlebell
Luptătoarea de stil liber Irina Terzi a devenit vicecampioană europeană
Luptătorul de stil greco-roman Ignat Meico a devenit vicecampion european U17
FOTO // Sportivii moldoveni au cucerit 43 de medalii la Campionatul European de Armwrestling și Para-Armwrestling
Moldova a fost învinsă cu 0-2 de Italia în preliminariile Cupei Mondiale 2026
Naționala de fotbal a R. Moldova întâlnește astăzi Italia în preliminariile Campionatului Mondial 2026. Selecționerul Cleșcenco: „Ne vom strădui să ne creăm ocazii și să profităm de ele”
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Drumul R34, în plin proces de reabilitare: 83 km de infrastructură modernizată în sudul țării #MoldovaPoate
Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate pot difuza doar mesaje de interes public aprobate de CEC
Clădirile serviciilor sociale, transformate în spații eficiente energetic. Parteneriat între Ministerul Energiei și Fundația Soros Moldova
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Peste 14.000 de solicitări la Serviciul de Urgență în ultima săptămână. 120 de victime în urma accidentelor rutiere
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței: „Un partener strategic și prieten loial”
Trei persoane, condamnate pentru trafic de influență la obținerea frauduloasă a certificatelor medicale pentru permisul de conducere
Circa 29 milioane de lei au fost direcționați agricultorilor de către AIPA în perioada 7-11 iulie
Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și autoritățile responsabile
Spații gratuite pentru copii la locul de muncă al părinților. Alexei Buzu: „Construim un mediu de lucru mai prietenos pentru familii”