ro
Aderare la UE
18 Iulie, 2025 / 01:25
/ Acum 9 ore

Beneficiile integrării europene discutate de autorități și cetățeni din Cahul

Orașul Cahul a fost gazda Forumului regional „Parteneriate locale pentru integrarea europeană”. Evenimentul a reunit circa 100 de participanți – reprezentanți ai autorităților publice locale, organizații și cetățeni activi – care au discutat despre beneficiile procesului de integrare europeană la nivel local, informează MOLDPRES.

Prezentă la forum, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a subliniat importanța mobilizării comunităților în promovarea valorilor europene.

„Europa se construiește în fiecare sat și oraș din țară, în fiecare primărie și în fiecare comunitate, cu implicarea fiecăruia dintre noi”, a declarat Gherasimov.

Potrivit oficialei, municipiul Cahul este un exemplu elocvent al impactului fondurilor europene, fiind implementate aici, în ultimii ani, aproape 130 de proiecte în valoare totală de peste 6 milioane de euro. În discursul său, viceprim-ministra a încurajat participanții să devină „ambasadori ai parcursului european” în instituțiile din care fac parte și în comunitățile lor.

„Integrarea europeană nu este despre geopolitică, ci despre spitale și școli mai bune, drumuri și servicii mai sigure, mai multe locuri de muncă și salarii mai decente, familii care rămân în țară și șanse egale pentru toți”, a conchis Cristina Gherasimov.

În calitate de invitat de onoare, consulul general al României la Cahul, Gabriel Nicola, a susținut o prezentare despre consolidarea cooperării intersectoriale la nivel local și regional, precum și despre parcursul european al Republicii Moldova. În discursul său, diplomatul român a subliniat sprijinul constant oferit de România în procesul de integrare europeană, menționând că țara sa este „cel mai activ avocat al Republicii Moldova în UE”.

Acesta a declarat că, după finalizarea procesului de screening, Republica Moldova va începe negocierile propriu-zise de aderare, iar România va oferi sprijin deplin, punând la dispoziție expertiza acumulată în propriul proces de aderare, din perioada 2000–2005.

Totodată, consulul a menționat proiectele finanțate de România în regiunea Cahul. Printre acestea se numără un proiect în valoare de 2,2 milioane de euro pentru renovarea și dotarea Căminului nr. 3 al Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, precum și investiția de 800 de mii de euro în noul sediu al teatrului din localitate.

La eveniment au fost prezenți președintele raionului Cahul, Pavel Groza, primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, precum și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale.