
Negocieri cu UE: Liberalizare pemanentă pentru exportul fructelor moldovenești pe piața europeană
Autoritățile Republicii Moldova vor iniția discuţii cu Uniunea Europeană pentru a negocia creșterea cotelor de import din Uniunea Europeană, în conformitate cu Acordul de Asociere şi Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), transmite MOLDPRES.
Extinderea liberalizării comerțului cu UE poate avea atât beneficii, cât și efecte asupra anumitor sectoare economice din ţara noastră, or, producătorii moldoveni de carne de pasăre, porc și lactate ar putea întâmpina dificultăți în fața importurilor din UE, care beneficiază de standarde avansate de producție.
Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, și Ludmila Catlabuga, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, au discutat acest subiect cu membri ai Consiliului Economic a căror activitate este strâns legată de această tematică, reprezentanți ai industriilor de procesare și producere a cărnii de pasăre, porc și produse lactate, precum și exportatori de fructe către țările membre UE. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai asociațiilor de profil implicate în comerțul cu UE sau susceptibile de a fi afectate de extinderea liberalizării comerțului cu Uniunea Europeană.
Dumitru Alaiba a menționat că un aspect esențial al discuțiilor cu UE va fi obținerea unei liberalizări permanente a exportului de fructe moldovenești, precum prunele, merele și strugurii, consolidând astfel accesul acestora pe piața europeană.
„Exportatorii au salutat inițiativa de extindere a cotelor și eliminarea barierelor comerciale, subliniind că aceasta va facilita creșterea producției și va atrage investiții suplimentare în agricultură. În același timp, producătorii din domeniul cărnii și produselor lactate și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul concurenței cu producătorii europeni, solicitând măsuri de protecție și sprijin guvernamental pentru a-și menține competitivitatea”, subliniază sursa citată.
Dumitru Alaiba a reafirmat angajamentul Guvernului de a promova un echilibru între extinderea comerțului cu UE și protejarea intereselor industriei locale.
„Este esențial să valorificăm oportunitățile oferite de Acordul de Asociere/DCFTA, dar, în același timp, să fim atenți la efectele asupra producătorilor noștri. Vom continua dialogul cu Uniunea Europeană pentru a găsi soluții care să sprijine atât exportatorii, cât și sectoarele economice care ar putea fi afectate de aceste schimbări”, a declarat vicepremierul.
Acordul de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, semnat în 2014 și intrat în vigoare în 2016, a instituit Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), care elimină treptat taxele vamale și barierele comerciale, facilitând accesul produselor moldovenești pe piața UE. Pentru anumite produse agricole, precum strugurii, merele și prunele, au fost stabilite contingente tarifare anuale, permițând exportul fără taxe vamale. De exemplu, contingentul pentru mere este de 40.000 de tone anual. În mai 2024, UE a prelungit măsurile de liberalizare a comerțului cu Republica Moldova până în 2025, permițând exportul de produse precum struguri, roșii și cireșe fără taxe și restricții cantitative.
Discuțiile cu partenerii europeni vor continua în perioada următoare, iar autoritățile moldovenești își propun să obțină condiții cât mai avantajoase pentru producătorii autohtoni, consolidând astfel poziția Republicii Moldova pe piața europeană.
Comisia Europeană va elibera prima tranșă de 270 de milioane de euro din cadrul Planului de creștere. Ursula von der Leyen: „Moldova are un loc în familia europeană”
Președinta Maia Sandu: Fondurile europene vor fi direcționate spre dezvoltarea infrastructurii, educației, economiei și sectorului energetic
Summitul R.Moldova- UE: Bruxelles-ul, dispus să deschidă toate capitolele de negociere
LIVE TEXT // Summitul Moldova-UE. Ursula von der Leyen: „Anunț eliberarea primelor 270 de milioane de euro în cadrul Planului de creștere pentru R. Moldova”
Câștigătorii concursului EuroQuiz Moldova, în vizită la Bruxelles: Cristina Gherasimov: „Se întorc acasă cu o experiență de neuitat”
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova
Reformele și Planul de Creștere Economică al Republicii Moldova, discutate la Bruxelles
Summit-ul UE-Republica Moldova // Liderii UE vor emite o declarație comună. Ce va conține aceasta
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Drumul R34, în plin proces de reabilitare: 83 km de infrastructură modernizată în sudul țării #MoldovaPoate
Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate pot difuza doar mesaje de interes public aprobate de CEC
Clădirile serviciilor sociale, transformate în spații eficiente energetic. Parteneriat între Ministerul Energiei și Fundația Soros Moldova
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Peste 14.000 de solicitări la Serviciul de Urgență în ultima săptămână. 120 de victime în urma accidentelor rutiere
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței: „Un partener strategic și prieten loial”
Trei persoane, condamnate pentru trafic de influență la obținerea frauduloasă a certificatelor medicale pentru permisul de conducere
Circa 29 milioane de lei au fost direcționați agricultorilor de către AIPA în perioada 7-11 iulie
Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și autoritățile responsabile
Spații gratuite pentru copii la locul de muncă al părinților. Alexei Buzu: „Construim un mediu de lucru mai prietenos pentru familii”