
Negocieri cu UE: Liberalizare pemanentă pentru exportul fructelor moldovenești pe piața europeană
Autoritățile Republicii Moldova vor iniția discuţii cu Uniunea Europeană pentru a negocia creșterea cotelor de import din Uniunea Europeană, în conformitate cu Acordul de Asociere şi Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), transmite MOLDPRES.
Extinderea liberalizării comerțului cu UE poate avea atât beneficii, cât și efecte asupra anumitor sectoare economice din ţara noastră, or, producătorii moldoveni de carne de pasăre, porc și lactate ar putea întâmpina dificultăți în fața importurilor din UE, care beneficiază de standarde avansate de producție.
Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, și Ludmila Catlabuga, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, au discutat acest subiect cu membri ai Consiliului Economic a căror activitate este strâns legată de această tematică, reprezentanți ai industriilor de procesare și producere a cărnii de pasăre, porc și produse lactate, precum și exportatori de fructe către țările membre UE. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai asociațiilor de profil implicate în comerțul cu UE sau susceptibile de a fi afectate de extinderea liberalizării comerțului cu Uniunea Europeană.
Dumitru Alaiba a menționat că un aspect esențial al discuțiilor cu UE va fi obținerea unei liberalizări permanente a exportului de fructe moldovenești, precum prunele, merele și strugurii, consolidând astfel accesul acestora pe piața europeană.
„Exportatorii au salutat inițiativa de extindere a cotelor și eliminarea barierelor comerciale, subliniind că aceasta va facilita creșterea producției și va atrage investiții suplimentare în agricultură. În același timp, producătorii din domeniul cărnii și produselor lactate și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul concurenței cu producătorii europeni, solicitând măsuri de protecție și sprijin guvernamental pentru a-și menține competitivitatea”, subliniază sursa citată.
Dumitru Alaiba a reafirmat angajamentul Guvernului de a promova un echilibru între extinderea comerțului cu UE și protejarea intereselor industriei locale.
„Este esențial să valorificăm oportunitățile oferite de Acordul de Asociere/DCFTA, dar, în același timp, să fim atenți la efectele asupra producătorilor noștri. Vom continua dialogul cu Uniunea Europeană pentru a găsi soluții care să sprijine atât exportatorii, cât și sectoarele economice care ar putea fi afectate de aceste schimbări”, a declarat vicepremierul.
Acordul de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, semnat în 2014 și intrat în vigoare în 2016, a instituit Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), care elimină treptat taxele vamale și barierele comerciale, facilitând accesul produselor moldovenești pe piața UE. Pentru anumite produse agricole, precum strugurii, merele și prunele, au fost stabilite contingente tarifare anuale, permițând exportul fără taxe vamale. De exemplu, contingentul pentru mere este de 40.000 de tone anual. În mai 2024, UE a prelungit măsurile de liberalizare a comerțului cu Republica Moldova până în 2025, permițând exportul de produse precum struguri, roșii și cireșe fără taxe și restricții cantitative.
Discuțiile cu partenerii europeni vor continua în perioada următoare, iar autoritățile moldovenești își propun să obțină condiții cât mai avantajoase pentru producătorii autohtoni, consolidând astfel poziția Republicii Moldova pe piața europeană.
Proceduri mai clare pentru a asigura libera circulație a mărfurilor comercializate în Uniunea Europeană
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov, întrevedere cu Daiga Mieriņa: „Letonia este un exemplu de succes al transformării țării prin integrare europeană”
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov și ambasadorul UE, Janis Mazeiks, au discutat cu tinerii: „Integrarea europeană este mai mult despre oameni”
Integrarea politicilor europene de protecție a biodiversității. Experți din R. Moldova, Ucraina și Grecia au prezentat primele rezultate
O misiune de experţi a proiectului EU4Green RECOVERY East sprijină R. Moldova în procesul de aliniere la legislația europeană de mediu
Agenda europeană a Republicii Moldova, discutată la Bruxelles de Cristina Gherasimov și Marta Kos
Comisara europeană Marta Kos descoperă cultura Moldovei la Bruxelles
Progresele Republicii Moldova în parcursul său european au fost discutate cu deputați din Parlamentul European
Comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, va vizita din nou Republica Moldova: „Vom sărbători împreună Ziua Europei”
R. Moldova va putea avea ambasadori în străinătate cu sediul la Chișinău
Premierul Dorin Recean oferă detalii despre acordul pe care îl va semna la Chișinău cu Marta Kos, comisar UE
R. Moldova va emite pașapoarte și documente de călătorie adaptate la standardele europene de securitate
Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe noul Suveran Pontif
Premierul Dorin Recean: „Pe 9 Mai vom sărbători victoria păcii”
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul achizițiilor publice vor trebui să achite o taxă de stat