ro
Aderare la UE
05 Iulie, 2025 / 01:01
/ Acum 3 ore

Liderii europeni reconfirmă sprijinul pentru reforme și deschiderea negocierilor de aderare: „Moldova și UE cooperează mai strâns ca niciodată”

Liderii Uniunii Europene și cei ai Republicii Moldova, reuniți astăzi la Chișinău la primul Summit bilateral, au adoptat o declarație comună în care este remarcat progresul înregistrat de țara noastră în implementarea reformelor și este reconfirmat angajamentul ferm al UE de a sprijini Moldova în calea sa europeană. Totodată, în urma Summitului a fost anunțată debursarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere, iar oficialii europeni au declarat că așteaptă „cât mai rapid posibil” deschiderea tuturor capitolelor de negociere, informează MOLDPRES.

În declarația finală a Summitului este menționat că acesta marchează o etapă semnificativă în aprofundarea relațiilor dintre Moldova și UE și reafirmă angajamentul comun pentru pace, securitate, stabilitate și prosperitate în întreaga Europă.

„Summitul reflectă progresul considerabil al parteneriatului nostru și beneficiile concrete pe care acesta le aduce cetățenilor noștri. Viitorul Moldovei și al cetățenilor săi este în Uniunea Europeană”, este stipulat în declarație.

Totodată, liderii au subliniat în document că „Moldova și UE cooperează mai strâns ca niciodată din punct de vedere politic, cât și economic, în fața amenințărilor tot mai intense la adresa securității regionale, cauzate de războiul de agresiune nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei”.

„UE își reafirmă angajamentul ferm de a sprijini Moldova pe calea sa de reforme pentru aderarea la UE. Salutăm progresele făcute de Moldova în procesul de reformă, în pofida provocărilor semnificative cauzate de factori externi. Extinderea reprezintă o investiție geostrategică în pace, securitate, stabilitate și prosperitate. Ne reiterăm angajamentul de a avansa rapid în procesul de aderare a Moldovei la UE, în baza unor reforme credibile și a principiului meritelor proprii”, indică declarația.


 

Liderii au mai reafirmat că viitorul Moldovei trebuie să fie decis în mod liber și democratic de către cetățenii săi, fără presiuni externe, interferențe străine sau manipulare.

„Condamnăm cu fermitate amenințările hibride persistente și crescânde ale Rusiei, menite să submineze alegerile democratice din Moldova, inclusiv prin manipulare și interferență informațională, precum și utilizarea corupției electorale pe scară largă prin intermediul unor interpuși locali”, au subliniat liderii UE și cei ai Republicii Moldova.

După încheierea Summitului, președinta Maia Sandu a susținut o conferință de presă comună alături de președintele Consiliului European, António Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În mesajul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Republica Moldova înregistrează, în mod constant, progrese în procesul de aderare și că țara este pregătită să deschidă negocierile pe primul grup de capitole privind valorile fundamentale.

„12 luni în urmă am deschis negocierile. 9 luni în urmă am decis Planul de creștere pentru Republica Moldova și 8 luni în urmă cetățenii Republicii Moldova au consacrat, au ancorat viitorul european al Republicii Moldova în Constituție. Republica Moldova este pregătită să deschidă capitolul de negociere privind valorile fundamentale și noi de-abia așteptăm să deschidem toate capitolele pentru procesul de negocieri cât mai rapid posibil. În același timp, continuăm să lucrăm foarte strâns. Ați demonstrat o solidaritate veritabilă”, a afirmat președinta Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a menționat că Republica Moldova este un partener de încredere, iar Uniunea Europeană va proteja libertatea, democrația, identitatea și securitatea Republicii Moldova. De asemenea, oficialul a spus că UE va continua să ofere sprijin țării noastre în diverse domenii.

„Ne-am sumat angajamentul să protejăm țara împotriva crizelor economice, împotriva atacurilor hibride. Moldova a fost victimă acestor atacuri și este clar pentru toți cine stă în spatele lor. Conectăm Moldova la piața energetică a Uniunii Europene pentru a avea fluxuri stabile și pentru a nu mai admite șantaj energetic”, a spus Ursula von der Leyen.

Președinta Comisiei Europene a anunțat debursarea primelor 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova.

„În paralel cu negocierile de aderare, noi încercăm să aducem economia Moldovei cât mai aproape de economia noastră. Astăzi pot să anunț eliberarea primelor 270 de milioane de euro în cadrul Planului de creștere pentru Moldova. Voi ați prezentat rezultate pe reforme și noi eliberăm rezultatele promise din partea noastră să investim, să sprijinim țara”, a afirmat Ursula von der Leyen.

De asemenea, oficialul a anunțat că tarifele de rooaming vor fi eliminate.

„Suntem alături unii de ceilalți atunci când acest lucru contează cel mai mult. Moldova are un loc în familia noastră europeană. Și ați spus foarte frumos, Uniunea Europeană deja se află aici și se întâmplă aici”, a conchis Ursula von der Leyen.

La rândul său, președintele Consiliului European, António Costa, a declarat că Summitul reprezintă o piatră de hotar în aprofundarea relațiilor dintre cele două părți. Potrivit lui, moldovenii au decis în mod democratic că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, iar „UE se află aici pentru a sprijini Republica Moldova în fiecare pas pe care îl întreprinde în acest parcurs”.

Oficialul a mai adăugat că progresul care a fost obținut de Republica Moldova în parcursul european este unul remarcabil, dar a subliniat totodată că procesul de aderare nu este un exercițiu de bifare a boxelor, fiind necesare eforturi susținute și reforme care să aducă rezultate tangibile pentru cetățeni.

 

„Aceste beneficii sunt foarte vizibile deja pentru oameni în viața lor de zi cu zi, prin liberalizarea regimului de vize, prin roaming, prin investiții în infrastructură și prin sprijinul pentru sistemele energetice. În iarna precedentă, Uniunea Europeană a oferit 70 de milioane de euro pentru compensarea facturilor la încălzire și 30 de milioane pentru compensarea cheltuielilor pentru consumul de energie electrică. În afară de aceasta, Uniunea Europeană a finanțat modernizarea a 700 km de drumuri și 200 km de cale ferată, la fel și renovarea a 22 de spitale și 120 de școli”, a afirmat președintele Consiliului European, António Costa.

Oficialul a menționat că la Summit s-a decis continuarea eforturilor de accelerare a procesului de aderare al Republicii Moldova pentru integrarea în piața unică a Uniunii Europeană, pentru a stimula creșterea, pentru a sprijini mediul de afaceri, pentru a crea noi locuri de muncă și pentru a îmbunătăți standardele de viață.

„Uniunea Europeană este un partener de încredere, un partener previzibil pentru Republica Moldova, un partener care se află alături de dumneavoastră și în timpuri bune, dar și în timpuri de provocări. Și vom rămâne exact aceiași parteneri pentru a consolida securitatea și reziliența a Republicii Moldova, fiindcă acestea sunt aspectele cheie ale sprijinului nostru”, a menționat președintele Consiliului European.

El a subliniat importanța scrutinului din toamna acestui an, menționând că alegerea trebuie să aparțină cetățenilor Republicii Moldova și „nu celor care încearcă să manipuleze, să submineze regulile democratice”.

În același timp, președinta Maia Sandu a declarat că prin acest summit, Uniunea Europeană transmite un mesaj clar că Moldova contează, iar sprijinul și deschiderea față de noi sunt mai ferme ca niciodată.

 

„Pentru prima dată, suntem priviți ca parte firească a familiei europene. Primul summit Moldova - Uniunea Europeană arată că aderarea țării noastre la UE deja se întâmplă. Nu mai este un vis îndepărtat sau o promisiune vagă. Este un proces ancorat în realitate și construit pas cu pas, cu susținerea deplină a Uniunii Europene, a tuturor celor 27 state membre. Pentru că Moldova contează. Și pentru că întreaga Uniune Europeană lucrează cot la cot cu noi, pentru ca țara noastră să devină membru deplin al acestei familii. Astăzi am vorbit despre cum și când vom adera. Nu mai vorbim despre dacă. Acest lucru a fost posibil nu pentru că așa ne-a fost norocul. Ci datorită voinței politice fără precedent și la Chișinău, și la Bruxelles, dar și muncii de zi cu zi a sute de oameni”, a spus șefa statului.

Maia Sandu a adăugat că apropierea noastră de Uniunea Europeană ne-a adus deja beneficii concrete.

„În primul rând, Moldova a rămas liberă și pașnică. Am simțit solidaritatea europeană atunci când aveam cel mai mult nevoie de ea. Ne-am păstrat direcția și ne-am ancorat viitorul în valorile păcii și ale bunăstării, un viitor european. Această apropiere aduce și rezultate economice reale. Apropierea de Europa înseamnă și investiții directe în dezvoltarea Moldovei”, a spus șefa statului.

Totodată, președinta a afirmat că în următorii trei ani, Uniunea Europeană va investi 1,9 miliarde de euro în Moldova – de la nord la sud, în orașe și sate. Astfel, din prima tranșă a fondurilor europene, vor fi reparate aproximativ 200 de kilometri de drumuri regionale și raionale, în peste 100 de localități vor fi asfaltate drumuri locale care așteaptă de zeci de ani să fie reparate, școlile din toată țara vor primi sprijin pentru a-și renova cantinele, antreprenorii vor beneficia de sprijin prin granturi.

„Toate aceste eforturi au un scop clar: să aducem nivelul de trai în Moldova la standarde europene – în fiecare localitate, pentru fiecare cetățean. Dacă Polonia, Lituania și România au reușit, vom reuși și noi. Ne dorim o Moldovă europeană și o vom construi. Dacă suntem uniți și nu ne întoarcem din drum, vom reuși”, a comunicat șefa statului.

Ea a menționat însă că nu toți își doresc aceste lucruri firești pentru Moldova. Potrivi șefei statului, „Kremlinul și vocile sale, împrăștiate strategic, inclusiv la Chișinău, încearcă să ne convingă că Moldova nu trebuie ajutată”.

„Ei nu respectă alegerea poporului nostru, nu ne văd ca egali. Nu cunosc ce înseamnă ajutor și solidaritate – cunosc doar șantaj și control. În timp ce Europa ne oferă cel mai mare sprijin pentru dezvoltare din istoria noastră, aceste voci vor să ne taie accesul la fonduri, la parteneriate, la speranță”, a spus șefa statului.

Maia Sandu a subliniat că țara noastră are o șansă rară: să devină parte din Uniunea Europeană, să fie un stat pe propriile picioare, cu instituții puternice, parteneriate solide și o contribuție reală la un continent pașnic și prosper.

„Bunăstarea și pacea nu vin ca un dar, ci se construiesc. Prin muncă. Prin efort colectiv. Prin unitate. Atunci când cetățenii, uniți, aleg direcția corectă și merg hotărât pe acest drum. Uniunea Europeană deja ni se întâmplă. Iar singurul risc este ca noi să ne oprim. Dacă la toamnă vom decide că nimeni nu ne poate opri, atunci totul devine posibil. Moldova are totul ca să reușească. Și va reuși”, a afirmat șefa statului.

Maia Sandu a mulțumit UE pentru sprijin și a subliniat că prin prezența liderilor UE la Chișinău este spus fără cuvinte că Moldova este acasă în Europa.

Președinta și-a exprimat speranța că acest summit va deveni o tradiție – și fiecare ediție să ne aducă mai aproape de obiectivul nostru comun: o Moldovă membră a Uniunii Europene.

„În numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova, vă mulțumesc că ne sunteți alături. Mergem înainte împreună – cu demnitate, curaj și speranță. Moldova este pregătită să contribuie, cu toată inima și toată priceperea, la această mare construcție europeană a păcii, bunăstării și solidarității”, a conchis Maia Sandu.

 

La Chișinău s-a desfășurat astăzi primul Summit bilateral Republica Moldova – Uniunea Europeană. Din partea țării noastre, la summit a participat șefa statului, Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și prim-ministrul Dorin Recean. Din partea Uniunii Europene, au fost prezenți președintele Consiliului European, António Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.