ro
Aderare la UE
22 Iulie, 2025 / 20:42
/ Acum 9 ore

Republica Moldova își definește poziția privind calitatea apei în negocierile cu UE

Ministerul Mediului a continuat astăzi seria consultărilor publice privind blocul tematic „Calitatea apei”, parte a Capitolului 27 – Mediu din cadrul procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Discuțiile au urmat reuniunii de screening bilateral de la Bruxelles (30 iunie – 4 iulie 2025) și sunt menite să contribuie la formularea poziției oficiale a țării în negocierile de aderare, transmite MOLDPRES.

În cadrul consultărilor, specialiștii ministerului și partenerii instituționali au discutat articolele din Directivele europene care presupun perioade de tranziție pentru a putea fi implementate integral.

„Acestea vizează în special reabilitarea corpurilor de apă afectate, modernizarea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, infrastructura pentru epurarea apelor uzate. Un accent puternic s-a pus pe provocările tehnice și financiare cu care se confruntă autoritățile din Republica Moldova, precum și pe capacitatea administrativă necesară pentru respectarea angajamentelor asumate”, explică Ministerul Mediului.

Participanții au subliniat importanța monitorizării constante a calității apelor de suprafață și subterane, dar și a datelor cantitative, ca bază pentru elaborarea politicilor și justificarea cererilor de tranziție. Totodată, a fost reiterată necesitatea unei abordări intersectoriale, ce implică autorități centrale, locale, societatea civilă și partenerii internaționali.

„Reprezentanții ministerului și partenerii din societatea civilă și proiectele de asistență tehnică au manifestat deschidere pentru o colaborare activă, inclusiv în argumentarea solicitărilor de perioade de tranziție și în implementarea viitoare a angajamentelor asumate față de UE”, indică sursa citată.

Procesul de negociere pentru Capitolul 27 – Mediu este unul dintre cele mai complexe și costisitoare, iar blocul privind calitatea apei este considerat esențial pentru sănătatea publică, protecția mediului și dezvoltarea durabilă a comunităților.