
Summit-ul UE-Republica Moldova // Liderii UE vor emite o declarație comună. Ce va conține aceasta
Summitul UE-Republica Moldova, ce va avea loc pe 4 iulie la Chișinău, reprezintă o ocazie esențială de a sublinia importanța strategică a viitorului Republicii Moldova în cadrul UE și puterea cooperării într-un moment crucial în dezvoltarea democratică și parcursul european al țării, notează Consiliul Uniunii Europene, citat de MOLDPRES.
În marja summit-ului, președintele Consiliului European, António Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se vor întâlni cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Iar la finalul reuniunii se așteaptă ca liderii UE să emită o declarație comună, care se va axa pe sprijinul UE în urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, aderarea Republicii Moldova la UE, agenda de reforme, cooperarea în domeniul comerțului, apărării și securității, precum și energiei și dimensiunii digitale.
Sprijinul UE în urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei
Liderii UE își vor reitera angajamentul de neclintit față de suveranitatea, securitatea și reziliența Republicii Moldova, în special având în vedere consecințele războiului de agresiune al Rusiei purtat în prezent împotriva Ucrainei și ale atacurilor hibride continue ale Rusiei împotriva Republicii Moldova.
De asemenea, se preconizează că liderii vor condamna atacurile hibride continue ale Rusiei și vor discuta despre modalități de consolidare a rezilienței Republicii Moldova la aceste amenințări, inclusiv la ingerințele străine, dezinformare și corupția electorală.
Aderarea la UE
UE își va reafirma angajamentul ferm de a sprijini Republica Moldova pe calea aderării la UE.
Agenda de reforme
UE va saluta eforturile Republicii Moldova de a continua cu fermitate o agendă de reforme pentru a consolida statul de drept și drepturile fundamentale, precum și lupta împotriva criminalității organizate.
Pentru a contribui la sprijinirea integrării Republicii Moldova în UE și a reformelor acesteia, UE pune la dispoziție până la 1,9 miliarde EUR pentru perioada 2025-2027, prin intermediul noului Plan de creștere pentru Republica Moldova.
Comerț
Se preconizează că liderii vor sublinia importanța strategică a Acordului de asociere UE-Republica Moldova, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2016 și care îi permite țării să beneficieze de o zonă de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare.
Securitate și apărare
Liderii vor aprecia situația cooperării în materie de securitate și apărare dintre UE și Republica Moldova, susținută de Parteneriatul pentru securitate și apărare UE-Republica Moldova.
Între 2021 și 2025, UE a alocat 197 de milioane EUR prin intermediul Instrumentului european pentru pace pentru a sprijini modernizarea forțelor armate ale Republicii Moldova.
Prin intermediul misiunii de parteneriat a Uniunii Europene, UE continuă să sprijine reziliența sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv în materie de securitate cibernetică și combatere a acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine.
Energia, dimensiunea digitală și contactele interpersonale
Se preconizează că liderii vor evalua progresele înregistrate de Republica Moldova în ceea ce privește consolidarea securității sale energetice, îmbunătățirea rezilienței sale și reducerea dependenței sale de aprovizionarea din Rusia.
Liderii vor discuta, de asemenea, despre colaborarea cu privire la aderarea Republicii Moldova la zona UE de roaming la prețurile de pe piața națională, punerea în aplicare de către Republica Moldova a Regulamentului privind serviciile digitale al UE și lansarea noii inițiative „WIFI4Moldova”
În plus, liderii vor analiza eforturile Republicii Moldova de a participa treptat la programele și politicile relevante ale UE, cum ar fi programul „Europa creativă”, programul Erasmus+, Garanția europeană pentru copii și uniunea competențelor.
Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și a primit statutul de țară candidată în iunie 2022. Negocierile de aderare au fost deschise oficial în iunie 2024.
GALERIE FOTO // Marșul Suveranității, în obiectivul MOLDPRES
Ultimele zile de înscriere la concursul „EU & bunicii mei”. Cristina Gherasimov îi îndeamnă copiii și bunicii să participe
Drumarii din R. Moldova studiază în Polonia gestionarea activelor rutiere, cu sprijinul Comisiei Europene
GALERIE FOTO // Republica Moldova, trei ani de la obținerea statutului de țară candidată la UE
Aderare la UE// Guvernul a aprobat prezentările de țară pentru două capitole elaborate de Ministerul Agriculturii
Reuniunea sub-Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, organizată la Chișinău
Republica Moldova, trei ani de la obținerea statutului de țară candidată la UE. „Acest parcurs reflectă o alegere clară”
Republica Moldova și Croația își intensifică cooperarea pe agenda europeană
Parlamentul European a votat un raport de susținere pentru Republica Moldova
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova
Igor Grosu la forumul comunității moldovenești din Irlanda: „Antreprenorii moldoveni își extind afacerile acasă, iar Moldova va crea condiții atractive pentru investiții”
FOTO // La Sângerei a început recepția lucrărilor de revitalizare urbană, finanțate de Guvern
MAE a emis o alertă de călătorie pentru Bulgaria
Expoziție fotografică dedicată portului popular, inaugurată la Președinție
Un brand din Moldova, model de succes pe piața din Kazahstan
Agenții imobiliari vor avea nevoie de certificat de competență profesională și vor fi obligați să încheie contracte cu clienții
UE sprijină modernizarea a 19 întreprinderi agricole din mediul rural cu granturi de peste 380 mii de lei
Președinta Maia Sandu invită diaspora din Italia la întâlniri directe în cinci orașe italiene
Prim-ministrul Dorin Recean, la Căușeni: „Vom continua să investim în fiecare localitate, astfel încât cetățenii să simtă sprijinul statului și beneficiile unei Moldove europene”
Municipiul Bălți va beneficia de 22 de autobuze donate de municipiul Reșița din România
Constantin Borosan va prelua din 1 septembrie funcția de director al ANRE
Participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl vor primi din 1 august alocații mai mari
Noi reguli pentru funcționari și stagiari au fost votate de Parlament
Localitățile din Moldova vor avea un sistem modern de colectare și gestionare a deșeurilor