ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Kievul și Moscova sînt dispuse să continue negocierile în formatul 5+2

13:46 | 30.06.2015 Categorie: Politică

Chişinău, 30 iun. /MOLDPRES/. Kievul și Moscova sînt dispuse să continue negocierile în formatul 5+2 pentru a găsi soluții la diferendul transnistrean. Declarația a fost făcută astăzi, la Chișinău, de către reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru reglementarea transnistreană, ambasadorul Radojko Bogojevic, informează MOLDPRES.

După ce a întreprins o vizită la Moscova și la Kiev, Bogojevic a sosit astăzi la Chișinău, iar pe 7 iulie va pleca la Tiraspol. Acesta urmează să efectueze o vizită și la Bruxelles, după care va discuta și cu reprezentanții formatului 5+2 de la Washington.

„Toate aceste vizite au loc pentru ca să ne sincronizăm pozițiile și să avansăm procesul de negocieri în vederea obținerii unui succes. Am fost susținut și la Kiev, și la Moscova și sper același lucru să îl aud și de la Bruxelles și Washington”, a declarat Bogojevic.

La rîndul său, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Victor Osipov, a menționat că „pauza prelungită a negocierilor în formatul 5+2 afectează atmosfera generală din regiune și generează frici”.

Cît despre scrisoarea trimisă de autorităţile de la Tiraspol către Reprezentanţa ONU în Republica Moldova, prin care ameninţă Chişinăul cu introducerea regimului de vize pentru locuitorii din dreapta Nistrului, Osipov a răspuns că „atîta timp cît autoritățile de la Chișinău nu au primit oficial scrisoarea, se abțin pe cît de mult posibil în a face comentarii”.

Ultima întîlnire în formatul 5+2 a avut loc pe data de 21 aprilie la Viena. Atît Osipov, cît și Bogojevic azi au menționat că speră ca negocierile să fie reluate în toamna anului curent.

(Reporter C. Russu, editor M. Jantovan)

 

img15004445

 

 
Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!