ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Andrian Candu: România este un exemplu bun de urmat în lupta cu corupția

18:04 | 18.09.2015 Categorie: Oficial

Chişinău, 18 sep. /MOLDPRES/. Prioritățile sesiunii de toamnă a Parlamentului, proiectele de susținere a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, transferul de bune practici între legislativele de la Chișinău și București au fost subiectele principale discutate în cadrul întrevederii Președintelui Parlamentului Andrian Candu cu Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României Valeriu Ștefan Zgonea, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

”Agenda parlamentară pentru sesiunea de toamnă este una ambițioasă, cu pachete importante de reforme în justiție, sectorul financiar-bancar, lupta împotriva corupției, adoptarea pachetului agricol și a modificărilor legislative în domeniul audiovizualului, precum și a implementării Acordului de Asociere la UE. Parlamentul și Guvernul au o viziune comună în implementarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere și o agendă clară ce conține acțiuni concrete și termenii de realizare”, a declarat Andrian Candu.

Speakerul a menționat că România este un exemplu bun de urmat pentru Republica Moldova în lupta împotriva corupției. Potrivit Președintelui Parlamentului, săptămîna viitoare urmează a fi resetat sistemul de luptă cu corupția.

În cadrul întrevederii oficialii au discutat importanța promovării unui mesaj comun privind integrarea europeană a țării noastre, pe care trebuie să-l susțină Republica Moldova și România în fața partenerilor externi de dezvoltare. Totodată, a fost menționată necesitatea absorbției fondurilor europene prin intermediul proiectelor transfrontaliere.

Președintele Camerei Deputaților a dat asigurări că Republica Moldova continuă să rămînă o prioritate pentru România, iar țara noastră va fi susținută fără rezerve în procesul de integrare europeană. Valeriu Ștefan Zgonea a încurajat autoritățile în desfășurarea profundă a reformelor, precizînd că implementarea Acordului de Asociere este vitală pentru modernizarea țării.

”România susține Republica Moldova cu aceeași putere și la nivelul tuturor instituțiilor de stat. Republica Moldova nu are nevoie de revoluție, ci de evoluție. Continuați-vă drumul, indiferent de eforturi și greutăți, continuați să reformați și să modernizați Republica Moldova”, a fost îndemnul Președintelui Camerei Deputaților.

Totodată, Valeriu Ștefan Zgonea a salutat agenda de reforme anunțată de Președintele Parlamentului Andrian Candu pentru sesiunea de toamnă, menționînd necesitatea unui schimb de experți la nivel parlamentar, precum și la nivelul altor instituții de stat, pentru a fi mai ușor înțelese modul de aplicare a directivelor și a legislației europene.

În alt context, Președintele Camerei Deputaților a declarat că decizia ca cetățenii români să traverseze frontiera cu Republica Moldova doar în baza buletinului de identitate reprezintă o procedură simplificată pentru transportul pasagerilor și mărfurilor, fiind o deschidere pentru investiții regionale și un semnal că parcursul european ales este unul foarte bun.

La întrevedere au mai participat Vicepreședintele Parlamentului Liliana Palihovici, șeful Delegației Legislativului la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Președintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Igor Corman, Președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Vladimir Țurcan, Președintele Fracțiunii PL, Mihai Ghimpu, deputații Maria Ciobanu, Nae-Simion Pleșca, Dumitru Diacov, Ion Apostol și Andrei Neguța.

(Editor L. Alcază)

img15006191

img15006191

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!